Artikkelit, 4.1.2023

“Lapseni pyytävät ruokaa, mutta minulla ei ole mitään annettavaa”

Ennätyksellinen kuivuus kurittaa Etiopian paimentolaisia ja on tappanut heiltä miljoonittain karjaa. Kahdeksan lapsen äiti, Fade Dido, 24, menetti koko karjansa ja joutui muuttamaan maansisäisten pakolaisten leirille. Rauhoittaakseen nälkää näkevät lapsensa hän joutuu joskus valehtelemaan heille.

Fade Didon ja hänen lastensa elämä muuttui radikaalisti karjan menettämisen jälkeen. 


Etiopian itä- ja eteläosissa lähes 12 miljoonaa ihmistä kokee ruokaturvattomuutta. Viides perättäinen sadekausi on epäonnistumassa, mikä merkitsee lisää niukkuutta ja puutetta tuleville kuukausille. 

Kuivuus on tappanut yli 3,5 miljoonaa karjaeläintä ja miljoonat lisää ovat vaarassa kuolla. Borenan alueen asukkaista 85 prosenttia on paimentolaisia, joiden toimeentulo riippuu täysin karjasta. Ilman karjaa paimentolaisperheet eivät saa kipeästi tarvitsemiaan tuloja eivätkä lapset tärkeintä ruokaansa, maitoa.

Lapset pitävät Fade Didon kiireisenä. Elämä karulla leirillä ei ole helppoa..


Lasten aliravitsemus on lisääntynyt hälyttävästi pahimmilla kuivuusalueilla. Fade Didon lapsista kaksi joutui vakavan aliravitsemuksen vuoksi sairaalahoitoon. Nyt he ovat päässeet välittömästä hengenvaarasta, mutta ruokaa he saavat silti toivottoman vähän. Tämä on lukemattomien perheen arkea eri puolilla Afrikan sarvea.

Fade Dido tekee kaikkensa saadakseen lapsilleen ruokaa. Joskus hän joutuu valehtelemaan heille.


Karjan kuoltua lukemattomat perheet ovat joutuneet muuttamaan maansisäisille pakolaisille tarkoitettuihin alkeellisiin leireihin, joissa viranomaisten ja järjestöjen on helpompi auttaa heitä.  

Fade Didon mies värväytyi Etiopian armeijaan seitsemän kuukautta sitten, kun perhe muutti leirille. Hänen toiveenaan oli ansaita perheelle edes jotain, mutta sen koommin miehestä ei ole kuulunut mitään. Fade Dido ei tiedä, onko mies elossa vai kuollut, ja nyt Fade on kahdeksan lapsensa yksinhuoltaja.   

Tulevaisuus ei näytä yhtään helpommalta. Paimentolaisten ikiaikainen elämäntapa on uhattuna ilmastonmuutoksen pahentamien kuivuuksien takia. Fade Dido ei tiedä, mikä ilmastonmuutos on, mutta hän tuntee nahoissaan sen vaikutukset. Siksi hän toivoo lapsilleen mahdollisuutta toisenlaiseen elämään.

Lapset ovat Fade Didolle kaikki kaikessa.

Autamme lapsia nälkäkriisissä

Maailmaa koettelee ennennäkemätön nälkäkriisi. 828 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa menee joka ilta nukkumaan nälkäisenä.

Autamme nälkäkriisin koskettamia lapsia ja heidän perheitään:

  • Jaamme ruokaa ja järjestämme kouluruokailuja.
  • Toimitamme lääkkeitä, ravintolisiä ja muita tarvikkeita terveydenhuollon tarpeisiin.
  • Tarjoamme käteisapua ja muuta taloudellista tukea perheille.
  • Tuemme lasten koulunkäyntiä myös kriisien keskellä.

Lahjoittamalla sinä autat.

Lue lisää ja lahjoita >

Kolme tyttöä ylittää kävellen tulvan tuhoamaa kivisiltaa.
Blogit, 10.6.2024

Ilmastonmuutos uhkaa tyttöjen ja nuorten naisten seksuaaliterveyttä

Sään ääri-ilmiöt heikentävät seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelujen saatavuutta ja vaarantavat tyttöjen tulevaisuuden. kirjoittaa Katja Pellini blogikirjoituksessaan.
Kaksi tyttöä Haitissa seisovat rakennuksen edessä ja kirjoittavat rakennuksen seinässä olevaan puutauluun.
Blogit, 14.3.2024

Haitin lapset vaativat maailman huomiota 

Haitia piinaava jengiväkivalta on pakottanut perheitä kodeistaan, sulkenut kouluja ja syventänyt ruokakriisiä. Haitissa vieraillut Planin humanitaarisen avun johtaja Unni Krishnan kirjoittaa, että Haiti tarvitsee kiireellisesti kansainvälistä tukea. 
Tyttöjen sukuelinten silpomista vastustava äiti pitelee lastaan sylissään.
Artikkelit, 24.1.2024

Pakolaisäidit suojelevat tyttäriään silpomiselta

Tyttöjen äidit Saafi, Cawo ja Rahma puhuvat silpomisen lopettamisen puolesta pakolaisleirillä Somalimaassa.