Kannanotot, 22.4.2025

Järjestöt: Gazan avustusjärjestelmä romahtamassa 

Plan International

Puolitoista vuotta kestänyt sota, järkyttävä määrä tapettuja siviilejä ja avustustyöntekijöitä sekä kuusi viikkoa kestänyt täysi piiritys ovat romahduttamassa Gazan humanitaarisen avustusjärjestelmän. Kahdentoista suurimman avustusjärjestön johtajat vetoavat kiireellisesti: antakaa meidän tehdä työmme.  

Gazassa työskenteleville avustusjärjestöille tehdyn kyselyn mukaan suurin osa (95 prosenttia) on joutunut keskeyttämään tai vähentämään merkittävästi palvelujaan sen jälkeen, kun alkuvuodesta solmittu tulitauko päättyi 18. maaliskuuta. Tämä selviää kyselystä, johon vastasi 43 Gazassa työskentelevää kansainvälistä ja palestiinalaista avustusjärjestöä.  Laajamittaiset ja summittaiset pommitukset ovat tehneet liikkumisesta erittäin vaarallista. 

Gazan väestö – erityisesti naiset ja lapset – maksaa hinnan humanitaarisen järjestelmän romahduksesta. Perheet elävät tuhoutuneiden kotiensa raunioissa.  Nälänhätä ei ole enää vain riski, vaan se on todennäköisesti nopeasti kehittymässä lähes kaikkialla Gazassa. YK on varoittanut, että Gazan humanitaarinen kriisi on pahin 18 kuukauteen. 

Sairaaloilta on viety mahdollisuudet pitää ihmisiä elossa, ja niistä on tullut ruumishuoneita. Yli 51 000 palestiinalaisen on raportoitu tapetun. Viime sunnuntaina pommitettiin yhtä viimeisistä osittain toimivista sairaaloista, Al-Ahli Arabin sairaalaa Gazan pohjoisosassa. 

“Tämä on yksi sukupolvemme pahimmista humanitaarisista epäonnistumisista. Jokaisen Gazan asukkaan selviytyminen on riippuvainen humanitaarisesta avusta. Elintärkeä apu on katkennut kokonaan sen jälkeen, kun Israelin viranomaiset asettivat 2. maaliskuuta saarron kaikille avustustoimituksille.” 

”Meillä on tarvikkeita valmiina. Meillä on koulutettua lääkintähenkilökuntaa. Meillä on asiantuntemusta. Se, mitä meillä ei ole, on pääsy – tai Israelin viranomaisten antama takuu siitä, että ryhmämme voivat tehdä työnsä turvallisesti.” 

”Mahdollisuudet ylipäätään selvitä ovat nyt karkaamassa käsistä, ja humanitaarinen järjestelmä on murtumispisteessä”, 12 avustusjärjestön toimitusjohtajat toteavat yhteisessä julkilausumassaan. 

Gazassa toimiville avustusjärjestöille tehtyyn kyselyyn osallistuneista järjestöistä 24 ilmoitti, että Gazassa on yhä enemmän liikkumisrajoituksia, mikä vaikeuttaa niiden mahdollisuuksia toimittaa apua. Yhdeksäntoista avustusjärjestöä ilmoitti, että niiden lastit ovat juuttuneet Gazan ulkopuolelle, yhteensä vähintään 9 000 kuormalavaa avustustarvikkeita. 

Gazasta on tullut maailman tappavin paikka humanitaarisille avustustyöntekijöille. Emme voi toimia keskellä tulitusta emmekä vaieta, kun henkilökuntaamme tapetaan. 

Yli 400 avustustyöntekijää ja yli 1 300 terveydenhuollon työntekijää on raportoitu tapetun Gazassa lokakuun 2023 jälkeen, vaikka kansainvälinen humanitaarinen oikeus edellyttää, että humanitaarisia työntekijöitä on suojeltava. 

Hiljattain joukkohaudasta löytyi 15 tapettua palestiinalaista ensihoitajaa ja pelastustyöntekijää, mikä herätti maailmanlaajuista paheksuntaa. Monet rikkomukset ja hyökkäykset jäävät kokonaan raportoimatta.  

Kahdeksan viikkoa kestäneen tulitauon toivottiin olevan käännekohta, mutta sen jälkeen siviileihin ja avustustyöntekijöihin kohdistuva väkivalta on vain pahentunut. Ainakin 14 järjestöä on ilmoittanut henkilöstöönsä tai avustustiloihinsa kohdistuneesta suorasta tai epäsuorasta Israelin tulituksesta sen jälkeen, kun Israel aloitti pommitukset uudelleen.  

Joka päivä avustustyöntekijöitä – joista suurin osa on palestiinalaisia – pidätetään, estetään, tulitetaan tai tapetaan. Joka päivä rikotaan sääntöjä, joiden on tarkoitus suojella siviilejä sodassa, eikä tästä seuraa rangaistusta. Kun henkilökuntaamme ja yhteistyökumppaneitamme, saattueitamme, toimistojamme ja varastojamme ammutaan, viesti on selvä ja selkeä: edes elintärkeää apua ei enää suojella. 

Tätä ei voi hyväksyä.  

Samaan aikaan Israelin viranomaiset ovat ehdottaneet uutta lupamekanismia avun toimittamiseksi Gazaan. YK:n pääsihteeri on kuvannut sitä ”avun rajoittamiseksi viimeiseen kaloriin ja jauhonjyvään”. Uusi mekanismi loisi vaarallisen uuden maailmanlaajuisen ennakkotapauksen ja poistaisi kaikki jäljellä olevat mahdollisuudet toimittaa apua sotilaallisista ja poliittisista motiiveista riippumatta. Uudet epämääräisiin kriteereihin perustuvat viisumi- ja rekisteröintisäännöt kansalaisjärjestöille sensuroivat humanitaarista raportointia ja estävät meitä täyttämästä tehtäviämme. 

Kehotamme kaikkia osapuolia takaamaan henkilöstömme turvallisuuden ja sallimaan avun turvallisen ja esteettömän pääsyn Gazaan ja Gazan läpi kaikkien maahantulopaikkojen kautta. Kehotamme maailman johtajia vastustamaan uusia rajoituksia

Vaadimme siviilien ja siviili-infrastruktuurin, kuten sairaaloiden, koulujen ja suojapaikkojen, suojelua sekä peruspalveluiden, kuten veden, sähkön ja sanitaation, välitöntä palauttamista kansainvälisen oikeuden edellyttämällä tavalla. 

Vaadimme panttivankien vapauttamista. 

Vaadimme kaikkien mielivaltaisesti pidätettyjen palestiinalaisten vapauttamista. 

Vaadimme jälleen kerran välitöntä ja pysyvää tulitaukoa. 

Humanitaarista apua ei saa koskaan käyttää poliittisena välineenä. Henkien pelastaminen ei saa olla kiistanalaista. Vuosisatojen aikana kehitettyjä sodan lakeja, jotka ohjaavat käyttäytymistä ja suojelevat siviilejä, ei pitäisi nyt hylätä. 

Antakaa meidän tehdä työmme. 

Allekirjoittaneet:

REENA GHELANI, pääjohtaja, Plan International 

INGER ASHING, toimitusjohtaja, Save the Children International  

ABITABH BEHAR, toiminnanjohtaja, Oxfam International  

SEAN CARROLL, puheenjohtaja ja toimitusjohtaja, Anera 

STEVE CUTTS, väliaikainen toimitusjohtaja, Medical Aid for Palestinians (MAP)   

NICOLAS DOTTA, toimitusjohtaja, Médecins du Monde Spain 

JAN EGELAND, pääsihteeri, Norwegian Refugee Council (NRC)  

MANUEL PATROUILLARD, pääjohtaja, Humanity & Inclusion – Handicap International   

MORGANE ROUSSEAU, toimitusjohtaja, Médecins du Monde Switzerland 

REINTJE VAN HAERINGEN, puheenjohtaja, Executive Committee, CARE International  

JOEL WEILER, toimitusjohtaja, Médecins du Monde France 

ROB WILLIAMS, toimitusjohtaja, War Child Alliance 

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin.

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi