Eduskunnan tyttöryhmä

Tyttöjen puolesta yli puoluerajojen

Tyttöjen oikeudet ja kehitys -ryhmä edistää poliittisia päätöksiä, jotka parantavat globaalisti tyttöjen oikeuksia, sekä tuo esille maailman tyttöjen asemaa poliittisessa ja julkisessa keskustelussa.

Planin pääsihteeri Ossi Heinänen ja joukko päättäjiä eduskunnassa #tyttöjenpuolella-kyltit käsissään.

Tyttöjen oikeudet tarvitsevat puolustajia yli puoluerajojen. Myös Suomen eduskunnassa tyttöjen asema on vahvasti esillä lakiesityksissä, selonteoissa ja julkisessa keskustelussa. Tyttöjen oikeudet ja kehitys -ryhmä eli tyttöryhmä vaikuttaa siihen, että tyttöjen oikeuksia, sukupuolten tasa-arvoa ja kunnianhimoista kehityspolitiikkaa edistetään eduskunnan päätöksenteossa ja poliittisessa keskustelussa.

Eduskunnan tyttöryhmän perustivat kansanedustaja Jaana Pelkonen ja Plan International Suomi vuonna 2018. Ryhmän jäseneksi voivat liittyä kansanedustajat ja kaikki muut eduskunnassa työskentelevät. Poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton Plan toimii ryhmän asiantuntijasihteerinä ja tarjoaa ryhmän jäsenille ajankohtaista tietoa tyttöjen asemasta maailmalla. 

Ryhmän puheenjohtajana toimii kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen (kokoomus). Ryhmän varapuheenjohtajina ovat Hanna Kosonen (keskusta) ja Pinja Perholehto (SDP). Koko puheenjohtajistoon voi tutustua tarkemmin eduskunnan verkkosivuilla.

Eduskunnan tyttöryhmän kannanotot ja mielipidekirjoitukset

Marie on tyttöjen sukuelinten silpomisen vastainen aktivisti. Kuvassa hän katsoo suoraan kameraan ja on ristinyt kädet eteensä.
Kannanotot, 6.2.2024

Sukuelinten silpomisen on loputtava

Lainsäädännön uudistamisen lisäksi on tärkeää, että toimimme yhdessä epätasa-arvoisten asenteiden ja väkivaltaisten perinteiden muuttamiseksi, kirjoittavat eduskunnan tyttöjen oikeudet ja kehitys -ryhmän jäsenet.
Planin pääsihteeri Ossi Heinänen ja joukko päättäjiä eduskunnassa #tyttöjenpuolella-kyltit käsissään.
Mediatiedotteet, 25.11.2023

Kriisit ja konfliktit lisäävät naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa – Gazaan tarvitaan pysyvä tulitauko

Aseelliset konfliktit kärjistävät sukupuolittunutta väkivaltaa ja lisäävät naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä. Eduskunnan tyttöjen oikeudet ja kehitys -ryhmä kantaa huolta käynnissä olevien kriisien vaikutuksista erityisesti tyttöihin ja nuoriin naisiin. Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä ryhmä nostaa esille erityisesti Gazan tilanteen.
Kannanotot, 11.10.2023

Kannanotto: Käynnissä olevat kriisit uhkaavat tyttöjen oikeuksien edistymistä

Kriisit ovat este sukupuolten tasa-arvon saavuttamiselle. Tyttöjen oikeudet ja kehitys -ryhmän uusi puheenjohtajisto vetoaa, että Suomi vahvistaa kehitysyhteistyössä tasa-arvoa edistävien hankkeiden osuutta.

Ota yhteyttä

Senni Martikainen

Vaikuttamisen asiantuntija

+358 50 597 1634

Vaikuttamistyömme

Vaikutamme tasa-arvon ja ilmaston puolesta myös Suomessa

Rakenteiden ja asenteiden muuttaminen tasa-arvoa edistäväksi on tärkeää kaikkialla. Vaikutamme kotimaassa sen eteen, että Suomi tekisi osansa ilmastokriisin torjumisessa ja edistäisi tasa-arvoa maailmalla ulkopolitiikassaan.

Planin liiveissä ja ilmastoaiheisissa kylteissä olevat Planin ilmastovaikuttajat poseeraavat yhdessä Sanni Grahn-Laasosen kanssa, joka pitelee saamaansa
Planin liiveissä ja ilmastoaiheisissa kylteissä olevat Planin ilmastovaikuttajat poseeraavat yhdessä Sanni Grahn-Laasosen kanssa, joka pitelee saamaansa