Blogit, 28.3.2025

Tulitauon romahtamisella on traagiset seuraukset Gazassa

Poika kävelee kainalosauvojen kanssa, taustalla on iso joukko ihmisiä kävelemässä.

Humanitaarinen apu, lääketieteelliset evakuoinnit ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattaminen voivat ratkaista, onko Gazassa kyse elämästä vai kuolemasta, kirjoittaa Planin globaalin humanitaarisen avun johtaja Unni Krishnan blogitekstissään.

Tulitauko on toivonpilkahdus. Kun se romahtaa ja taistelut alkavat jälleen, todellisen hinnan maksavat ihmiset hengellään. Sodan aloittaa kaksi tai useampi osapuolta, mutta lapset, naiset ja siviilit kärsivät eniten. Rikottu tulitauko haalistaa toivon ja vahvistaa sodan kauhuja, eikä yhdenkään lapsen pitäisi koskaan joutua sellaiseen osalliseksi.

Gazassa ja Länsirannalla on tapettu yhteensä 50 021 palestiinalaista ja Israelissa 1200 israelilaista lokakuun 2023 jälkeen. Gazassa on tapettu 14 500 lasta. Sota voi loppua, mutta traumat ja kärsimys jatkuvat.

Tulitauko suojaa koteja, sairaaloita, kouluja ja leikkikenttiä. Kun taistelut jatkuvat, ohjusiskut tuhoavat näiden turvapaikkojen lisäksi myös elintärkeää apua. Avustustyöntekijöistä tulee maalitauluja: lokakuun 2023 jälkeen Gazassa on tapettu yli 224 avustustyöntekijää.

Nuoret mielet kestävät vain rajallisen määrän

Pommitukset ovat myös pirstoneet lasten mieliä. Nykyään Gazassa asuva 18-vuotias on kokenut konfliktit vuosina 2006, 2008, 2012, 2014, 2021 ja nyt lokakuusta 2023 lähtien. Nuoret mielet kestävät vain rajallisen määrän. Eräs äiti Afganistanissa sanoi minulle kerran: ”Sota on hautajaiset hidastettuna.” Hän viittasi tällä lapseensa, joka menetti molemmat raajansa maamiinojen takia. Israelin Gazassa uudelleen aloittamassa hyökkäyksessä 18. maaliskuuta 2025 kuoli 404 ihmistä, joista monet olivat lapsia ja naisia.

Panssarivaunuihin suunnitellut aseet tuhoavat hauraita nuoria kehoja. Maineikkaassa The Lancetissa julkaistu tutkimuksen mukaan Syyriassa tapetuista lapsista 83 prosenttia oli saanut surmansa räjähtävistä aseista ja vain 11 prosenttia oli kuollut ampuma-aseiden tulituksessa. Sodalla ei ole sijaa lapsen elämässä, piste.

Jokaisella sodalla on omanlaisensa seuraukset

Tulitauon rikkoutuminen merkitsee avun ja puhtaan veden vähenemistä ja pommituksissa tuhoutuneita saniteettitiloja. Gazassa työskentelevät kollegani ovat kertoneet, että he ovat usein viikkoja peseytymättä. Jokaisella sodalla on omat seurauksensa. Tapasin viime viikolla Tšadissa Sudanista paenneen tytön, joka kertoi minulle selvinneensä sodankäynnin välineenä käytetystä seksuaalisesta väkivallasta. Tällaisia vakavia lasten oikeuksien loukkauksia tapahtuu liian usein. Sota ei tuhoa vain rakennuksia, se myös nakertaa ihmisarvoa.

Tulitauon rikkoutuminen tarkoittaa, että perheiden on paettava jälleen ja otettava mukaansa vain se, mitä pystyvät kantamaan. Äidit joutuvat mahdottomien valintojen eteen: astiat vai lapsen lempikirja? Gazassa uhkana on nälänhätä, ja nälänhädästä on tehty sodankäynnin valine. Nälkä on ratkaistavissa. Nälänhätä on ihmisen aiheuttama ja vältettävissä.

Joka kerta, kun tulitauko epäonnistuu, luottamus rauhaan haihtuu, ja Gazan lapset tuntevat itsensä hylätyiksi. Onko tulitauon rikkoutuminen vain diplomaattinen epäonnistuminen vai kuolemantuomio lapsille?

Pysyvä tulitauko ja rauha ovat ainoat ratkaisut. Sillä välin humanitaarisen avun pääsy, lääketieteelliset evakuoinnit ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattaminen voivat merkitä ratkaisevaa eroa elämän ja kuoleman välillä.

Kun kouluista ja leikkikentistä tulee taistelukenttiä, lapset eivät voi tavata ystäviään, pelata jalkapalloa tai lennättää leijoja. He menettävät lapsuutensa. Maailma ei saa kääntää katsettaan muualle.

Pieni tyttö ja poika pakolaisleirillä Gazassa.

Autamme lapsia hädän keskellä

Toimitamme elintärkeää hätäapua Gazaan ja lähialueille, esimerkiksi Libanoniin, sekä vahvistamme humanitaarista työtämme alueella.

Sodan aiheuttamilla traumoilla on pitkäaikaiset vaikutukset lasten mielenterveyteen ja elämään. Lapset kärsivät konflikteissa eniten, vaikka heidän pitäisi elää elämäänsä ilman väkivaltaa ja pelkoa.

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.