Blogit, 5.2.2022

Tieto on se työkalu, joka pelastaa tytöt silpomiselta

Kirjoittaja on Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja ja Plan International Suomen hallituksen jäsen Fatim Diarra nojaa Oodi-kirjaston seinään ja katsoo eteenpäin hymyillen

Vain oikean tiedon avulla voimme pureutua haitallisiin uskomuksiin ja perinteisiin, jotka pitävät yllä tyttöjen sukuelinten silpomista, kirjoittaa Fatim Diarra.

Silpomisen vastainen työ on yksi tärkeimmistä syistä siihen, että olen mukana Planin toiminnassa. Me tiedämme Planin kokemuksen ja tutkimustiedon kautta, mikä on tiedon merkitys silpomisen estämisessä.

Maailmassa tehdään edelleen tietämättömyyden ja taikauskon takia vastenmielisiä silpomisia. Me tiedämme, että vanhemmat eivät kohdista tätä väkivaltaa lapsiinsa sen vuoksi, että haluaisivat lapsilleen pahaa.

Silpomista harjoittavat yhteisöt eivät pidä sitä väkivaltana. Heille silpominen on tärkeä perinne, jolla he uskovat varmistavansa tytön hyvän tulevaisuuden. Se nähdään jokaisen tytön elämään kuuluvana arvostettuna siirtymäriittinä aikuisuuteen. Toimenpiteen aiheuttamia terveyshaittoja, kuten tulehduksia ja kipuja, ei usein osata yhdistää silpomiseen, vaan niitä selitetään muilla syillä.

Silpominen loppuu, kun yleinen asenneilmapiiri muuttuu käytännön vastaiseksi. Edellytyksenä on, että yhteisöt saavat tietoa siitä, miksi silpominen on vaarallista ja miksi se loukkaa tyttöjen ihmisoikeuksia. Tarvitaan koulutusta silpomisen haitoista sekä tyttöjen ja naisten oikeuksista.

On älyllistä laiskuutta väittää, että silpominen johtuu uskonnosta, sillä se ei liity yhdenkään uskonnon oppeihin. Sitä on tehty jo ennen kristinuskon ja islaminuskon syntyä. Uskonnolla ratsastaminen myös harhauttaa keskustelun – ja siihen meillä ei ole varaa. Kyse on tiedosta ja ymmärryksestä.

Me haluamme, että jokainen tyttö voi kasvaa rauhassa ja suojassa säilyttäen ruumiillisen koskemattomuutensa. Tämä onnistuu vain, mikäli sekä tytöillä että heidän yhteisöillään on tarpeeksi tietoa. Planin työn avulla lukuisat yhteisöt ovat saaneet tietoa silpomisen vaarallisuudesta ja kokonaiset yhteisöt toimivat nyt itse silpomista vastaan. Tämä on sitä työtä, jota minä haluan tukea.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi