Blogit, 6.2.2020

Tämän päivän kaltaista tulevaisuutta ei ole

Plan International

Ei ole olemassa tulevaisuutta, jossa kaikki voisi jatkua kuten nyt. On vastuutonta ja valheellista väittää, että voisimme jatkaa kuten aina ennenkin tai vain pienillä suorastaan huomaamattomilla muutoksilla.

Ilmastonmuutos muuttaa arkeamme ja elinympäristöämme joka tapauksessa. Silti osa päättäjistäkin vetoaa kansalaisiin lupauksilla entisen elämänmenon jatkumisella. Muutos pelottaa ja hiilineutraali yhteiskunta epämääräisyydellään arveluttaa. Näihin tunteisiin vetoaminen voi olla hetken tehokasta, mutta huijaus paljastuu ajan myötä.

Ymmärtäisimmekö me tulevan muutoksen paremmin, jos suuntaisimme katseemme hieman etäämmälle? Maailmasta löytyy esimerkkejä siitä, miten ilmastonmuutos muuttaa arkea, elinkeinoja ja koko yhteiskuntaa. Kambodhzassa on yhteisöjä, joissa kuivuus ja muuttuneet viljelyolosuhteet ovat vieneet maanviljelijäperheiltä toimeentulon. Moni vanhempi joutuu etsimään toimeentuloaan siirtotyöläisenä naapurimaista lasten jäädessä kotikylään. Bangladeshissa miljoonat ihmiset joutuvat jättämään kotinsa vuosittain tulvien vuoksi. Malawissa lapsiavioliitot ovat kasvussa, kun tyttären naittaminen vaikuttaa ainoalta keinolta tarjota tälle päivittäinen ateria. Tsad-järven kriisin yksi taustasyy on järven kuivuminen ja sen aiheuttama yhteisöjen murtuminen, joka taas on luonut pohjaa Boko Haramin terrorismille.

Voimme toki väittää, että yhteiskuntarakenteemme on vahvempi kuin kehittyvien maiden. Onkin totta, että meitä suojaa vahva yhteiskunta, sosiaaliturva ja koulutusjärjestelmä. Mutta vahvimmatkin yhteiskunnat murenevat paineen alla emmekä voi loputtomiin vältellä vääjäämättömiä ongelmia. Ilmastonmuutoksen vaikutukset eivät kunnioita maiden rajoja.

Merenpinnan nousu, luonnonkatastrofien tai konfliktien aiheuttamat tuhot ja inhimillinen kärsimys, miljoonien ihmisten tarve löytää uusi elonkelpoinen paikka asua eivät ehkä heti näy meillä konkreettisesti, mutta maailmankaupan kautta voimme huomata vaikutuksia hyvinkin pian. Epävarmuuden ja mullistusten keskellä ihmisluonne ei aina näytä parhaintaan. Näemme jo nyt, miten pakolaisiin ja toimeentuloa etsiviin ihmisiin suhteudutaan penseästi, jopa valmiina tinkimään ihmisoikeuksista. Tasa-arvon vastustajat ovat vahvistaneet asemiaan ja monissa länsimaissakin on ryhmiä, jotka halajavat aikaan ennen ”akkavaltaa”.

Keskilämpötila on noussut nyt asteen verran. Nykyisillä ilmastotoimilla maailmanlaajuisesti menemme kohti kolmen asteen lämpenemistä, mikä tarkoittaisi valtavia, osin ennakoimattomia muutoksia. Muutos tulee siis vääjäämättä. Vastuullisen ja viisaan päättäjän ainoa järkevä ja inhimillinen johtopäätös on hillitä muutoksen voimakkuutta, varautua ja valmistaa yhteiskuntaa uudenlaiseen todellisuuteen ja tukea niitä, joiden arjessa ilmastonmuutos on jo todellisuutta. Vanhaan tarrautuminen johtaa hallitsemattomaan muutokseen. Nyt toimimalla voimme itse päättää tulevaisuudestamme.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi