Blogit, 5.7.2024

Pelon ja toivon välissä –  Sudanin raa’an sodan koettelemat lapset

Joukko lapsia istuu sisällä leikkimässä.

Runsas vuosi sitten alkaneen Sudanin konfliktin vaikutukset säteilevät kauas Sudanin rajojen ulkopuolelle. Planin humanitaarisen avun johtaja Unni Krishnan vieraili äskettäin Tšadissa, jossa hän tapasi konfliktia paenneita lapsia ja äitejä. Blogissamme hän kertoo näistä koskettavista kohtaamisistaan.

Adré, lähellä Tšadin ja Sudanin rajaa, toukokuu 2024.

”Kun tulitaistelut ja väkivaltaiset väkijoukot lähestyivät, minulla ei ollut vaihtoehtoja”, Aliya* muistelee. Hän pakeni kotoaan Sudanin Darfurista pitääkseen perheensä turvassa. Ja koska hän pelkäsi.

Sudanissa on käynnissä yksi maailman nopeimmin pahenevista kriiseistä. Sitä ruokkii runsas vuosi sitten, 15. huhtikuuta 2023, alkanut aseellinen konflikti Sudanin asevoimien ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen välillä.

Taistelut ja väkivaltaisuudet ovat ajaneet yhdeksän miljoonaa ihmistä kotiseuduiltaan. Määrä vastaa Singaporen ja Qatarin yhteenlaskettua asukaslukua ja tekee Sudanin tilanteesta maailman suurimman siirtolaiskriisin.

Vuoden 2023 loppuun mennessä kotoaan pakenemaan joutuneita lapsia oli lähes viisi miljoonaa, joista kaksi miljoonaa oli lähtenyt kotoaan aiempien kriisien vuoksi. Viime viikkoina taistelut ovat kiihtyneet El Fasherin alueella Pohjois-Darfurissa, mikä on lisännyt ihmishenkien menetyksiä ja pakolaisuutta.

Lapset kantavat sodan raskaimman taakan

Lapset eivät koskaan aloita sotia, mutta he kantavat sodan raskaimman taakan ja maksavat siitä kovimman hinnan.

Tapaan Aliyan Adréssa, lähellä Sudanin ja Tšadin rajapyykkiä. Hän kertoo minulle tuskallisesta matkastaan.

Aliya ja hänen neljä pientä lastaan ovat olleet liikkeellä yksitoista kuukautta. He etsivät turvaa useilta pakolaisleireiltä ja tilapäissuojista ennen kuin vihdoin pääsivät rajan yli Tšadiin.

Aliya näyttää uupuneelta, sillä hän on kävellyt yhtäjaksoisesti 25 päivää. Koko pitkän matkan hän tuki kolmea lastaan ja kantoi neljän kuukauden ikäistä poikaansa Yousefia* repeytyneeseen kankaaseen käärittynä selässään.

He kävelivät vain öisin välttääkseen paahtavan kuumuuden, mutta siitä huolimatta lapset ovat vakavasti kuivuneita. Kun tapasin Aliyan ja hänen lapsensa, oli 42 astetta lämmintä.

YK:n arvion mukaan 88 prosenttia Tšadiin 13 viime kuukauden aikana saapuneista sudanilaisista pakolaisista on lapsia ja naisia. Lapset saapuvat nälkäisinä, aliravittuina ja sairaina ja he kärsivät nestehukasta.

Tapasin useita sudanilaisia pakolaislapsia, jotka olivat aliravittuja ja vakavasti uupuneita. He olivat liian heikkoja leikkimään ja viettivät suurimman osan ajastaan nukkuen.


Konflikti vaikuttaa lapsiin syvästi ja pitkään

Sudanissa lähes 700 000 lasta kärsii vakavasta akuutista aliravitsemuksesta, ja 14 miljoonaa lasta tarvitsee apua. Tuhansia lapsia on kuollut tai loukkaantunut, ja monet ovat vakavassa vaarassa joutua hyväksikäytetyksi tai väkivallan kohteeksi. Lapsia on eri tietojen mukaan värvätty aseellisiin ryhmiin.

Tšadiin paenneet nuoret tytöt ovat kertoneet Planille kokemastaan tai näkemästään seksuaalisesta väkivallasta.

Globaalia ruokaturvaa mittaavan IPC-ryhmän raportin mukaan yli puolet Sudanin väestöstä, 25,6 miljoonaa ihmistä, kokee hyvin todennäköisesti kriisitason ruokaturvattomuutta tai pahempaa kesä-syyskuun välisenä aikana. Viisiportaisen asteikon toiseksi pahin eli hätätason ruokaturvattomuus uhkaa 8,5 miljoonaa ihmistä. Suoranainen nälänhädän uhka on 14 alueella.

Tautiepidemiat lisääntyvät, koska julkiset terveyspalvelut ovat kärsineet. Sudanin talous on taantumassa, ja Kansainvälinen valuuttarahasto ennustaa BKT:n supistuvan 18,3 prosenttia vuonna 2024.

Lisäksi elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet. Maailman ruokaohjelma (WFP) on huolissaan, koska perusviljan hintojen odotetaan nousevan 200 prosenttia viime vuotta korkeammiksi. Konfliktin laajeneminen keskeisille maatalousalueille on pahentanut ruokaturvattomuutta.

Joinakin päivinä yli tuhat ihmistä on ylittänyt rajan Adréen. Tulijoista 90 prosenttia sanoo lähteneensä Sudanista ruokapulan vuoksi.

Nälkä ja väkivalta ovat tappava yhdistelmä. Sudanilaiset pakolaistytöt jakavat kokemuksiaan raa’asta seksuaalisesta väkivallasta, kun he saavat hygieniatarvikkeita sisältäviä pakkauksia Abutengen pakolaisleirillä Adréssa.

YK:n asiantuntijat ovat varoittaneet sukupuoleen perustuvan väkivallan, mukaan lukien seksuaalisen väkivallan, laajalle levinneestä käytöstä sodan välineenä. Sen tarkoitus on alistaa, terrorisoida, murtaa ja rangaista naisia ja tyttöjä.

YK ja humanitaariset järjestöt ovat pyytäneet Sudanin kriisiä varten 2,7 miljardia dollaria, mutta siitä on saatu kokoon vain 12 prosenttia.

Tämän ennennäkemättömän kriisin lievittämiseksi on ryhdyttävä välittömiin toimiin. Avunantajien on osallistuttava enemmän. Maailman on osoitettava enemmän myötätuntoa Sudanin raa’an sodan koettelemia lapsia kohtaan.

16-vuotias Kaoussar pakeni Sudanista Tšadiin isoäitinsä kanssa. Oltuaan aluksi väliaikaisessa leirissä he ovat nyt päässeet pakolaisleiriin, jossa Kaoussar käy Planin perustamaa koulua. “Matkalla pakoon kimppuumme hyökättiin useita kertoja. Isäni ja kaksi veljeä katosivat. Äitini tapettiin. Halusin jäädä hänen luokseen, mutta isoäitini ja tätini raahasivat minut mukaansa”, Kaoussar kertoo. Vaikka muistot äidin kuolemasta ovat yhä tuskalliset, hän on iloinen siitä, että saa käydä koulua.

Tšad tarjoaa pakolaisille pienen lohdun

Tämän sodan aiheuttama kärsimys tuntuu kaukana Sudanin rajojen ulkopuolella. Kolmentoista viime kuukauden aikana 1,8 miljoonaa ihmistä on hakenut turvaa naapurimaista, kuten Keski-Afrikan tasavallasta, Tšadista, Egyptistä, Etiopiasta, Etelä-Sudanista ja Ugandasta. Pelkästään Tšad on ottanut vastaan 592 000 ihmistä 12 viime kuukauden aikana.

Aliya kertoo, että kaksi hänen lapsistaan huutaa taukoamatta ja heräilee öisin. He halaavat äitiään usein tiukasti. He muistavat näkemiään kamalia asioita, joita yhdenkään lapsen ei pitäisi nähdä. Kotona Darfurissa aseistetut miehet ampuivat ja tappoivat neljä Aliyan perheenjäsentä. Hänen lapsensa näkevät painajaisia laukauksista ja todistamistaan murhista.

Lasten kohtaamat traumat vainoavat heitä unissa, ja epäsuotuisan sään ja nälän yhdistelmä lisää lasten kärsimystä.

Tšadin asukkaat ja paikalliset viranomaiset ovat ottaneet sudanilaiset pakolaiset vastaan avosylin ja avoimin mielin. Tšadissa oli ennestään yli 500 000 sudanilaista pakolaista aiemmista konflikteista.

Paikallisyhteisöjen mahdollisuus auttaa on kuitenkin rajallinen, sillä elintärkeät palvelut ovat näissä yhteisöissä muutenkin koetuksella.

Pakolaiset ovat menettäneet kaiken. Aliya kuuli hiljattain, että hänen talonsa oli palanut tuhkaksi. Nyt hänen ainoa omaisuutensa on kaksi vaatekertaa, neljä pientä lasta ja tuskalliset muistot.

Tšadissa pakolaiset kävelevät usein tuntien ajan etsiessään ruokaa ja vettä. Nuoret pakolaisnaiset kertovat joutuvansa kävelemään tuntikausia joka päivä, mikä lisää seksuaalisen väkivallan riskiä.

Odotettavissa olevat kausittaiset sateet lisäävät tautien puhkeamisen riskiä. Aika käy vähiin, jos haluamme välttää ennestään vakavan humanitaarisen kriisin muuttumisen katastrofaaliseksi. YK:n virkailijat kertovat odottavansa Tšadiin 250 000 sudanilaista pakolaista lisää tulevina kuukausina.

Sarah, 32, pakeni Sudanista vanhempiensa ja kolmen siskonsa kanssa kesäkuussa 2023. Yliopistosta valmistuttuaan Sarah työskenteli virkamiehenä ja opetti vapaaehtoisena oman yhteisönsä lapsia. Nyt Sarah toimii pääopettajana Planin perustamassa koulussa Ourangin pakolaisleirillä Tšadissa.

Lapset on asetettava etusijalle

Tšadissa tarvitaan kaikkea: puhdasta vettä, käymälöitä ja pesupaikkoja, ruoka- ja ravintoapua sekä sairaanhoitoa.

Ihmiset tarvitsevat myös käteistä. Käteis- ja arvoseteliavustus on humanitaarista apua, jonka avulla ihmiset voivat ostaa itselleen juuri heidän tarvitsemiaan tavaroita ja palveluja. Se tarjoaa joustavuutta, jota tarvitaan muuttuvissa hätäaputilanteissa. Ennen kaikkea se mahdollistaa valinnanvapauden, jonka avulla tukea saavat ihmiset voivat säilyttää ihmisarvonsa.

Aivan ensimmäisenä on tuettava lapsia, jotka ovat kokeneet kauhunhetkiä ja ovat poissa koulusta tai jääneet ilman koulutusta. Lapsia, jotka ovat menettäneet vanhempansa tai jotka on erotettu ystävistään ja perheistään ja jotka ovat suuressa vaarassa.

Plan International ja paikalliset kumppanijärjestömme järjestävät oppimis- ja virkistystoimintaa lasten tukemiseksi. Tukemissamme tilapäisissä oppimispaikoissa lapset oppivat aakkosia ja laskutoimituksia. He hyötyvät turvallisesta ja kannustavasta ympäristöstä sekä mahdollisuudesta jatkaa opintojaan ja opetella tärkeitä taitoja.

Lapsiystävällisissä tiloissa lapset leikkivät, tekevät taidetta ja harjoittelevat tekniikoita, jotka auttavat heitä irtautumaan tuskallisista muistoista ja käsittelemään traumaattisia kokemuksiaan.

Väliaikaiset oppimispaikat ja lapsiystävälliset tilat ovat turvapaikkoja, joissa lapset voivat toipua ja löytää toivon uudelleen. Nämä turvasatamat tarjoavat lapsille korvaamattoman lahjan: mahdollisuuden olla jälleen lapsi.

”Tulen lapsiystävälliseen tilaan unohtaakseni tappamisen, jota näin kotona”, Zenab* kertoi keskuksessa.

Hän on vain seitsemänvuotias mutta ymmärtää jo, miten tärkeitä turvalliset leikkipaikat ovat sodista ja konflikteista selvinneille lapsille.

Zenabin ystävien mukaan hän oli hiljainen ja ujo lapsi tullessaan leikkikeskukseen. Nyt hänestä on tullut rohkeampi ja puheliaampi, ja hän on jopa alkanut tehdä tulevaisuudensuunnitelmia. Hän kertoi minulle haluavansa lääkäriksi, jotta voisi auttaa lapsia. Tämä päätös on tehty toivossa.

Jotkut päätökset tehdään pelossa. Sudanilaislapsille elämä on usein matka pelon ja toivon välillä.

*Nimet on muutettu henkilöllisyyden suojaamiseksi.

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi