Blogit, 15.5.2019

Oikeat digiratkaisut parantavat järjestöjen ohjelmatyötä

Plan International

Muistatko kun viime kerralla ostit elektronisen laitteen, kuten kännykän tai läppärin? Luultavasti katselit vertailuja lehdistä ja selailit netistä lisätietoja. Tai ehkä menit suoraan kauppaan, jossa henkilökunta kertoi eri mallien ominaisuuksista ja auttoi sinua valitsemaan tarpeisiisi sopivimman laitteen. Tietoa, vertailuja ja suosituksia on saatavilla reilusti kotielektroniikalle.

Tilanne on hyvin erilainen, kun kehitysyhteistyöjärjestö etsii sopivia digitaalisia ratkaisuja esimerkiksi tiedonkeruuseen, koulutuksen laadun parantamiseen tai kumppaneiden koulutukseen. Vaikka tuotteita ja palveluita on saatavilla, yksittäiselle järjestölle voi olla pitkä prosessi kartoittaa kaikki markkinoilla oleva tarjonta sekä alkaa testata ja vertailla tuotteita. Siten kynnys ottaa käyttöön uusia ratkaisuja on tarpeettoman korkea ja hidastaa digitaalisuudesta saatavia hyötyjä.

Tämä myös vaikeuttaa järjestöjen omien ’digitaalisten ratkaisujen portfolioiden’ suunnittelua ja kokoamista, vaikka tällaiset portfoliot voivat merkittävästi helpottaa eri teknologioiden hallitsemista, tukea ja ylläpitoa. Yleensä digitaalisia ratkaisuja ei tarvitse eikä kannata kehittää itse. Olemassa olevien ratkaisujen hyödyntämistä ja jatkokehittämistä suosittelee myös Digitaalisen kehityksen ohjeistukset (Principles of Digital Development).

Onneksi hyvää työtä digityökalujen kartoittamisessa ja vertailussa on tehnyt aikaisemmin muun muassa Kopernik-organisaatio julkaisemallaan teknologiakatalogilla. Sisältö on kuitenkin jo ehtinyt vanhentua, ja siitä on puuttunut useita tärkeitä kategorioita. Siksi Plan päätti tehdä Kopernikin kanssa yhteistyötä ja päivittää sekä laajentaa katalogia. Uudessa versiossa on mahdollista vertailla mobiileja tiedonkeruutyökaluja, teksti- ja ääniviestijärjestelmiä sekä paikkatietopalveluita. Järjestön edustaja voi valita useiden suodattimien avulla painotukset itse ja katsoa, mitkä tuotteet sopivat järjestölle parhaiten. Kokeile ja tutustu!

Toivomme, että uusittu palvelu helpottaa digitaalisten ratkaisujen valitsemista ja käyttöönottoa järjestöissä ja auttaa omien digitaalisten portfolioiden luomisessa. Usein paras vastine rahalle saadaan hyväksi havaittujen ratkaisujen skaalaamisesta laajalti kehitysyhteistyöohjelmissa. Tehdään siitä mahdollisimman helppoa työntekijöillemme, partnereille ja yhteisöille.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi