Blogit, 23.4.2021

Kuka vain voi muuttaa maailmaa finanssiteknologialla

Kolme nuorta poseeraa, heihin on heijastettu projektorilla mustavihreää digitalista kuvaa.

Finanssiteknologia on ala täynnä mahdollisuuksia, mutta sen kehitystyössä tarvitaan ihmisiä monenlaisista taustoista, kirjoittavat Laura Rintamäki, Vilhelmiina Ylinampa, Lovisa Diesen, Kaisla Kasteenpohja ja Ida Sällinen.

Oletko jo tutustunut nopeasti kasvavaan toimialaan fintechiin eli finanssiteknologiaan? Fintech kehittää ja muuttaa koko finanssialaa uusilla palveluilla ja toimintamalleilla.

Pankit ovat suuri markkinajohtaja finanssipalveluiden tarjoajana, mutta finanssiteknologiayritykset tarjoavat suuren valikoiman erilaisia talletus- ja maksupalveluita. Palvelut ovat kuluttajaystävällisiä, nopeita ja helppokäyttöisiä. Pankit saavat rinnalleen uusia kilpailijoita mutta myös uusia mahdollisuuksia ja yhteistyökumppaneita.

Fintech työllistää monia osaajia. Alalla vaaditaan uusien ideoiden kehittäjiä ja suunnittelijoita niin palvelumuotoilussa ja graafisen suunnittelussa kuin markkinoinnissa ja viestinnässä. Finanssialalla tarvitaan myös lakiosaamista, rahoitusalan ammattilaisia sekä asiakaspalvelijoita opastamassa kuluttajaa. Fintech ei siis työllistä ainoastaan koodareita.

Fintech – unelma-alasi?

Finanssiteknologiayritykset ovat nousseet perinteisten pankkien rinnalle kilpailukykyisiksi toimijoiksi, mutta miksi niistä on tullut niin merkittäviä toimijoita finanssialalla?

Toisin kuin perinteiset pankit, fintech-yritykset pystyvät kehittämään suoraan asiakkaiden tarpeisiin räätälöityjä uusia digitaalisia palveluita. Finanssiteknologia on tuonut huikeita vaihtoehtoja maksamiseen, talletuksiin sekä rahan lähettämiseen ja lainaamiseen.

Finanssiteknologiayritysten on myös mahdollista reagoida nopeasti asiakkaiden muuttuneisiin tarpeisiin ja muuttaa digitaalisia palveluita osin tai jopa kokonaan uudenlaisiksi. Jos olet käyttänyt esimerkiksi helppo- ja nopeakäyttöisiä e-lompakoita tai muita älypuhelimilla toimivia sovelluksia maksamiseen, olet päässyt nauttimaan finanssiteknologiasta.

Finanssiteknologia-ala on ehdottomasti nykypäivää. Se on nuorekas, tuore ja hyvin palkattu. Se on ala, joka on täynnä mahdollisuuksia. Sen ovat huomanneet myös sijoittajat.

Fintech on jo muuttanut maailmaa

Finanssipalvelut eivät ole saatavilla kaikille. Kiitos fintechin, yksilö voi ottaa ohjat omiin käsiinsä korjatakseen eriarvoisuutta. Vertaislainaus ohittaa instituutiot ja tarjoaa lainaa henkilöltä toiselle. Esimerkiksi Keniassa puhelimella toimiva rahansiirtopalvelu on nostanut köyhyydestä satoja tuhansia, erityisesti naisvetoisia talouksia. Palvelu kerää myös uutta dataa, jolla järjestöt kuten GiveDirectly löytävät äärimmäisessä köyhyydessä asuvat tukensa piiriin.

Miten maailmaa voi muuttaa?

Finanssiteknologian vaikutus kasvaa tulevaisuudessa entisestään, joten tarve sen kehittämiselle korostuu.

Erilaisten teknologioiden avulla voidaan tarttua maailmanlaajuisiin haasteisiin, kuten epätasa-arvoon ja ilmastonmuutokseen. Teknologian kehittyessä uudet ratkaisut, kuten lohkoketjut, ovat mahdollistaneet muun muassa älykkään sopimisen ja toimitusketjun jäljityksen. Lohkoketju on tapa säilöä tietoa hajautetuissa tietokannoissa, joita eri toimijat voivat ylläpitää yhdessä. Älykkäät sopimukset rakennetaan ohjelmistokoodiin, jolloin esimerkiksi erilaisten sitoutumusten valvontaa voitaisiin automatisoida.

Fintech-ratkaisut voivat myös tehdä sijoittamisesta vastuullisiin kohteisiin helpompaa kuin koskaan aikaisemmin. Lisäksi fintechin avulla voitaisiin mahdollistaa ostopäätösten vastuullisuuden arviointi rahavirran perusteella.

Toisaalta fintechin kehittymisessä piilee myös riskejä, ja siksi kehitystyössä tarvitaan ihmisiä monenlaisista taustoista. Tulevaisuuden finanssiteknologia tulee näyttämään tekijöiltään.

Mihin suuntaan sinä kehittäisit finanssiteknologiaa?

Nuoret teknologiavaikuttajat -ohjelmassa on neljän ryhmän voimin pureuduttu teknologia-alaan eri näkökulmista sekä miten tehdä alasta tasa-arvoisempi kaikille. Finanssiteknologia-ryhmäläiset ovat perehtyneet tarkemmin, mitä kaikkea finanssiteknologian parissa voidaan tehdä tasa-arvon edistämiseksi.

Kolme tansanialaista tyttöä seisoo rinnakkain ja pitelee Planin jakamia hygieniatarvikkeita.

Yritysyhteistyö

Haluaako yrityksesi kantaa sosiaalista vastuuta sekä edistää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista? Tarjoamme monipuolisesti yhteistyömuotoja eri kokoisille ja erilaisille yrityksille.

Lue lisää
Tyttö seisoo ulkona keltaisessa paidassa ja katsoo hymyillen kameraan.

Yrityksen tyttösponssi

Tee kantasi tasa-arvoon näkyväksi. Yrityksen tyttösponssi on helppo ja vaivaton kumppanuus. Tyttösponssiyrityksenä saatte käyttöönne diplomin, viestintäpaketin ja ajankohtaisia uutisia kohdemaista.

Tyttösponssiksi
Brasilialainen tyttö seisoo pihalla viirien alla.

Tee yrityslahjoitus

Haluaisiko yrityksenne tällä kertaa tehdä kertalahjoituksen? Tee lahjoitus, joka edistää tasa-arvoa ja kehittyvissä maissa asuvien tyttöjen koulutusta. Lahjoittamalla yrityksenne parantaa lasten elämää.

Tule mukaan