Blogit, 4.11.2020

Koekaniinina etäTETissä

Toimistotyöpiste, jonka käyttö estetty keltaisilla tarroilla.

Olin ollut jo pitkään kiinnostunut ihmisoikeusasioista ja niiden toteutumisesta maailmalla, ennen kuin päätin hakea Planille TET:iin. Kun sain tietää että harjoittelu sopisi, olin hyvin innoissani tulevasta kahdesta TET-viikosta. Ainoana ongelmana oli vain se yksi asia, minkä takia olemme kaikki jumittaneet karanteenissa aika ajoin jo viime vuoden joulukuusta lähtien. Nimittäin koronaviruspandemia. Tämä pakotti meidät miettimään koko TET-harjoittelun uusiksi.

Sovin harjoittelusta Suomen Planin pääsihteerin Ossi Heinäsen kanssa. Toimisin koekaniinina ja ensimmäisenä etäTET-harjoittelijana Planilla. Harjoittelu tehtäisiin siis etänä sähköpostin ja Teams-kokousten välityksellä. Pääsisin myös käymään toimistolla, tietenkin noudattaen koronarajoituksia ja -suosituksia siellä vieraillessa.

TET-harjoitteluni kesti kaksi viikkoa ja olin sen aikana toimistolla kolmena päivänä. Viikon loppupuolella kävin myös vierailulla Herttoniemen kartanolla yhden Planin hankeryhmän kanssa. Työmatka toimistolle matkustaessa bussilla ja metrolla kesti julkisen liikenteen koronamuutosten takia yhteensä noin puolitoista tuntia per suunta, vaikka asunkin ihan pääkaupunkiseudulla. Toimistolla ja matkan aikana käytin kasvomaskia. Työaikani vaihteli riippuen päivästä, mutta useimmiten aloitin työt noin yhdeksältä ja lopettelin kolmen aikoihin. Työajan välissä minulla oli tunnin ruokatauko ja sain pitää lyhyitä taukoja melko vapaasti palaverien ja työtehtävien väleissä.

Harjoittelun aikana pääsin tutustumaan järjestön toimintaan kiinnostavien ja sopivan haastavien tehtävien kautta eri tiimeissä. Tehtäviin liittyi useasti jonkin alustan tutkiminen ja tulosten raportointi tehtävänantajalle, saatoimme käydä tuloksia läpi keskustellen Teams-kokouksissa. Tutkin eri järjestöjen sivuja ja tilejä, ja annoin myös palautetta ja korjausehdotuksia Planin omista sivuista ja teksteistä nuoren näkökulmasta. Tämän lisäksi olin myös esimerkiksi suunnittelemassa Planin Nenäpäivän tapahtumia ja luomassa sisältöä Planin Instagramiin.

Paras tehtävä koko harjoitteluajalta oli ehdottomasti HR-tehtävä. Tässä tehtävässä pääsin tutkimaan Planin työpaikkailmoituksia ja vertaamaan niitä muiden järjestöjen ja yritysten työpaikkailmoituksiin. Tehtävässä täytyi kiinnittää erityistä huomioita ilmoituksissa olevaan yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon ilmaisemiseen tai niiden puutteeseen. Mielestäni oli kiinnostavaa nähdä, miten eri järjestöjen toiminta ja kuuluisuus oikeasti vaikuttavat niiden asenteeseen näistä tutkimistani asioista.

Jos olet itse hakemassa TET-paikkaa ja sinua kiinnostaa Planin toiminta tai ihmisoikeusasiat yleisesti, niin suosittelen paikkaa ehdottomasti. Työtehtäviä oli sopivasti ja monipuolisesti, eikä minulla ollut yhtään tylsää hetkeä harjoittelun aikana. Toimistolla ihmiset olivat mukavia ja tunnelma oli rento. Myös varsinkin nyt korona-aikana koin, että Planilla osattiin suhteuttaa TET-harjoittelu hyvin tähän ajankohtaiseen tilanteeseen. Kannattaa kuitenkin ennen harjoittelua varmistaa, että sinulla on toimiva sähköposti ja tiedät miten käyttää Teamsia ja Google-kalenteria.

Ja vielä kaikille Planin tettiläisille! Kannustan teitä kaikkia jakamaan oman mielipiteenne ja näkökulmanne mahdollisimman useasti aina kun on mahdollista, sillä oman kokemukseni mukaan ihmiset täällä Planilla arvostavat ajatuksianne ja kokevat ne hyödyllisinä toimintansa kannalta. Itselläni oli näin esimerkiksi kokouksissa paljon mukavampaa ja opin hyvin paljon yhteisistä keskusteluista.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi