Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Blogit, 15.10.2021
”Haluan elää maailmassa, jossa on tietoa tytöistä ja tytöille”
GirlsTakeoverin teemana oli tänä vuonna tiedon vaikutus tasa-arvoon. Tiedon hankkiminen ja vastaanottaminen ovat ihmisoikeuksia, mutta silti liian moni tyttö jää vaille tarvitsemaansa tietoa, kirjoittaa Martta Pyykönen.
On tärkeää, mitä tytöistä ja naisista kerrotaan. Yhtä tärkeää on se, mitä heistä ei kerrota.
Historian tunnilla minusta ja ystävästäni alkoi tuntua siltä, ettemme saaneet tarpeeksi tietoa siitä, mitä tytöt ja naiset ovat tehneet historiassa. Siksi päätimme laskea, kuinka monta naista historian kirjassamme mainitaan. Naisia mainittiin kuusi, miehiä sen sijaan mainittiin nimeltä yli 70.
#GirlsTakeoverin teemana on tänä vuonna tiedon vaikutus tasa-arvoon ja tyttöjen oikeuksiin. Tiedon hankkiminen ja vastaanottaminen ovat ihmisoikeuksia, mutta liian moni tyttö ei pääse luotettavan tiedon pariin, ja liian usein tyttöjä koskevista asioista ei ole olemassa tietoa.
Tulevaisuudessa haluan elää maailmassa, jossa on olemassa tietoa tytöistä ja tietoa tytöille.
Tällaista tietoa syntyy vain, jos me tytöt ja naiset pääsemme tuottamaan tietoa. Tällä hetkellä Euroopassakin tutkijoista vain 33 prosenttia on naisia.
Tiedon on oltava myös helposti saavutettavissa ja ymmärrettävää. Netti on täynnä tietoa, mutta iso osa siitä on väärää tai harhaanjohtavaa. Oikean tiedon löytäminen on usein vaikeaa, ja oikean ja väärän tiedon erottamista täytyy harjoitella.
Lisäksi on tärkeää ymmärtää omien tietojen yksityisyyden merkitys ja se, miten tieto leviää verkossa.
Kun menemme omiin huoneisiimme, suljemme yleensä huoneen oven, koska haluamme olla rauhassa. Kun käytämme nettiä, unohdamme usein sen, että toiset ihmiset ja eri yritykset voivat nähdä, millaisia videoita katsomme, mistä kuvista tykkäämme ja millaisia asioita googlaamme: jätämme siis huoneemme oven auki ja annamme kaikkien nähdä, mitä huoneessa teemme.
Olen joskus kuullut kavereideni sanovan, että heille on “ihan sama”, kuka heidän tietoihinsa pääsee käsiksi netissä, koska he eivät pidä tietojaan kiinnostavina. Oikeasti jokaisen tiedot kiinnostavat esimerkiksi yrityksiä, jotka mainostavat meille tuotteitaan sen perusteella, millaisista asioista vaikutamme pitävän netissä. Täytyy myös muistaa, että kerran nettiin laitettu kuva tai teksti pysyy siellä ikuisesti.
Jotta kaikki lapset ja nuoret osaisivat toimia netissä turvallisesti, täytyy tietojen yksityisyyden tärkeydestä kertoa ymmärrettävästi ja selkeästi.
Meidät nuoret ja erityisesti tytöt täytyy myös ottaa mukaan tuottamaan tietoa ja kehittämään ratkaisuja tiedon hyödyntämiseen liittyviin ongelmiin. Vain niin syntyy ratkaisuja, joista on myös meille tytöille aidosti hyötyä, tietoa, joka oikeasti palvelee meitä sekä historiankirjoja, joissa kerrotaan muutakin kuin vain miesten historiaa.
Tee hätäapulahjoitus
Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin
Lahjoita hätäapuunTytöt samalle viivalle
Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.
Tule mukaanVaikuta vapaaehtoisena
Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.
Ryhdy vapaaehtoiseksi