Artikkelit, 29.3.2019

“Vietin neljä päivää puussa vauvani kanssa”

Amela, 20, kiipesi vastasyntyneen lapsensa kanssa puuhun, kun hirmumyrsky Idai iski Mosambikiin.

Kun trooppinen hirmumyrsky Idai iski Mosambikiin kaksi viikkoa sitten, 20-vuotias Amela oli juuri synnyttänyt kolmannen lapsensa, pienen tyttären. 

Hirmumyrsky iski rajusti Sofalan alueelle Buzin kylään, jossa Amela asuu.Tuhot aiheuttivat vakavia seurauksia tuhansille kylän asukkaille.

Kun myrsky iski, Amela oli kotona miehensä, kälynsä sekä kuusi- ja neljävuotiaiden lastensa kanssa.

Noin 91 000 mosambikilaisen asuintalot tuhoutuivat ja peittyivät tulvivan veden alle. Niin kävi myös Amelan kodille. Hän ja hänen perheensä joutuivat pakenemaan kotoaan. Pelko ja sekasorto vallitsi, kun aikuiset juoksivat eri suuntiin etsimään turvaa. Amela kiipesi vastasyntyneen lapsensa kanssa lähimpään puuhun ja menetti samalla näköyhteyden mieheensä ja kahteen lapseensa. 

– En pystynyt ajattelemaan muuta kuin, että minun on pelastettava itseni ja vauvani. Kiipesin korkealle puuhun, hän kertoo. 

Turvaan avustusleirille

Amela on päässyt turvaan avustusleirille, johon osa 128 000 ihmisestä on sijoitettu jouduttuaan pakenemaan kodeistaan hirmumyrskyn vuoksi.

– Olin ollut puussa neljä päivää, kunnes näin veneen ajavan kohti. Olin todella väsynyt, mutta onnellinen, että apu oli vihdoin tulossa, Amela muistelee.

Amela ja 800 muuta ihmistä pääsivät turvaan avustusleireille Plan Internationalin pelastusveneiden avulla. Ihmisten joukossa oli useita lapsia ilman huoltajaa sekä odottavia äitejä. 

Onneksi Amelan molemmat vanhemmat lapset selviytyivät hirmumyrskystä. Amela sai selville, että hänen kälynsä oli huolehtinut lapset turvaan. He olivat paenneet kylän toiselle puolelle, sukulaisen taloon.

Hänen miehensä ei ollut näin onnekas. Hänen miehensä joutui veden varaan ja hukkui.

Erityisesti tyttöjen asema turvattava

Plan International on aloittanut pelastustyöt Mosambikissa, Malawissa ja Zimbabwessa. Tähän mennessä noin 700 ihmistä on kuollut ja lähes kolme miljoonaa ihmistä kärsii pyörremyrskyn aiheuttamista tuhoista. 

Plan International on ensimmäisiä organisaatioita, joka on aloittanut etsintä- ja pelastustyöt Buzissa. Suurin huolenaiheemme on nyt se, miten hirmumyrskyssä kadonneet ihmiset, erityisesti tytöt ja nuoret naiset, saavat ruokaa, suojaa, vaatteita ja peitteitä pysyäkseen lämpiminä kylmissä ja tuulisissa olosuhteisssa yön aikana. 

Tutkimuksemme osoittaa, että nuoret tytöt ja naiset, kuten Amela ovat vaarassa joutua kohtaamaan seksuaalista väkivaltaa. Ylikansoiteut leirit ja yhteiset saniteettitilat lisäävät sukupuoleen perustuvan väkivallan riskiä. 

Plan International auttaa ehkäisemään sukupuoleen kohdistuvaa väkivaltaa lisäämällä yhteisöjen tietoisuutta tytöille ja nuorille naisille aiheutuvista riskeistä ja tarjoamalla koulutusta. Tällä tavalla varmistamme, että vaaratilanteet raportoidaan nopeasti viranomaisille.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi