Artikkelit, 2.7.2019

Varhaiskasvatuksesta turvaa konfliktin koettelemille lapsille

Miljoonat lapset tarvitsevat välitöntä tukea koulunkäyntiin Koillis-Nigeriassa. Ulkoministeriön tuella järjestämme 3–6-vuotiaille lapsille laadukasta varhaiskasvatusta Bornon osavaltiossa.

2019 on Bornon osavaltiossa synkkä merkkivuosi; konflikti kapinallisjärjestö Boko Haramin ja hallituksen välillä on kestänyt jo vuosikymmenen.

Suurimpia kärsijöitä ovat lapset, sillä Boko Haram on ottanut yhdeksi iskujensa pääkohteistaan koulut. Hyökkäykset kouluihin ovat keskeyttäneet tai ainakin vakavasti haitanneet miljoonien lasten koulunkäyntiä. Arviolta 19 000 opettajaa on paennut osavaltiosta, ja yli 2200 opettajaa on tapettu. Arviolta 70 prosenttia Bornon kouluikäisistä lapsista ei käy peruskoulua, ja lähes tuhat koulua on yhä suljettuna heikon turvallisuustilanteen takia Koillis-Nigeriassa. 

– Mennyt vuosikymmen on ollut tuhoisa lapsille ja heidän tulevaisuudelleen. Tarjotaksemme lapsille mahdollisuuden kehittymiseen lapsuuden kannalta kriittisimpinä vuosina tuemme Bornon osavaltiossa yhdessä ulkoministeriön ja paikallisen Planin kanssa lasten pääsyä varhaiskasvatukseen, kertoo Nigeriasta juuri palannut humanitaarisen työn päällikkömme Kaisa Huhtela.  

Teemme tiivistä yhteistyötä niin koulun henkilökunnan kuin lasten vanhempien kanssa.

Varhaiskasvatusta haavoittuvimmassa asemassa oleville

Varhaiskasvatuskeskuksissa lapset opiskelevat leikin kautta esikoulutasoisia aiheita, esimerkiksi aakkosia, lukuja, kirjoitusta ja vähän lukemistakin. Laadukkaan esiopetuksen lisäksi lapset saavat paikan, jossa he voivat olla turvassa ja leikkiä ikätoveriensa kanssa.

– Toiminta keskuksissa on suunniteltu lapsen kehityksen kannalta tärkeimpiin kokonaisuuksiin. Se antaa lapsille turvatun alun elämään ja hyvän pohjan peruskouluun siirtymiselle, kertoo Kaisa Huhtela.

Meneillään on hankkeen toinen vuosi. Tänä vuonna pyrimme tavoittamaan 600 kaikkein heikoimmassa asemassa olevaa 3–6-vuotiasta lasta sekä 200 lasten vanhempaa ja 48 varhaiskasvatusohjaajaa.

– Vahvistamme olemassa olevia peruskouluja rakentamalla niiden yhteyteen varhaiskasvatuksen käyttöön tarkoitettuja luokkahuoneita. Lisäksi koulutamme varhaiskasvatusohjaajia ja työskentelemme yhdessä vanhempien kanssa, Huhtela kertoo.

Vanhempainryhmissä vanhemmat keskustelevat esimerkiksi hyvästä vanhemmuudesta ja siitä, miksi turvallinen ympäristö on tärkeää lapsen oppimiselle ja kasvulle.

– Keskusteluissa mukana oleva yhteisöjohtaja kannustaa vanhempia mukaan ryhmään ja pitämään hyvää huolta lapsista. Hän muistuttaa, että lapsen arvostus on perusta kaikelle ja että koulutus on lapsen tulevaisuuden kannalta avainasemassa, Huhtela kertoo. 
 

Yhteistyötä koko yhteisön kanssa

Vanhempien ja koulujen lisäksi teemme tiiviistä yhteistyötä paikallisviranomaisten ja etenkin Bornon osavaltion kouluviraston kanssa. Keskeinen tavoitteemme on kytkeä varhaiskasvatus peruskouluihin. Se on linjassa Nigerian valtion koulutuslinjauksen kanssa. Se tukee lapsen turvallista siirtymää varhaiskasvatuksesta peruskouluun ja antaa opettajille mahdollisuuden seurata ja tukea lapsen yksilöllistä kehittymistä pitempään.

– Planin varhaiskasvatusohjelma tukee lasten oppimista aivan pienestä pitäen. Kun he kasvavat, heistä tulee tämän yhteiskunnan vastuunkantajia ja heillä on mahdollisuus muuttaa yhteiskuntaamme myönteisempään suuntaan, kertoo Jerry Chinda Nigerian Planista.

Varhaiskasvatuskeskusten ohjaajina toimii pääosin varhaiskasvatuksen opettajiksi valmistuneita paikallisia opettajia. He saavat Planilta lisäkoulutusta esimerkiksi lasten psykososiaalisesta tuesta sekä heikoimmassa asemassa olevien lasten kanssa työskentelystä.

– Saamamme palautteen perusteella vanhemmat ovat tyytyväisiä Planin työhön. Lapset saavat turvallisen tilan oppia ja esimerkiksi hygienia perheissä on parantunut. Myös lasten käytös on parantunut: he kunnioittavat paitsi vanhempiaan ja opettajiaan myös toisiaan, mikä on vähentänyt riitelyä ja rahoittanut tilannetta luokissa, Kaisa Huhtela kertoo.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi