Artikkelit, 17.6.2019

Väkivaltaa, pakkoavioliittoja ja eristystä – Beirutiin paenneet tytöt kertovat arjestaan

Haastattelimme Beirutiin paenneita tyttöjä heidän arjestaan. Yli puolet heistä kertoi tyttöjen kokevan seksuaalista väkivaltaa ja häirintää hälyttävän säännöllisesti. Huolestuttava tulos selviää tänään julkaistusta tutkimuksestamme.

Adolescent Girls in Crisis: Voices from Beirut -tutkimusta varten haastateltiin 400 iältään 10–19-vuotiasta pakolaistyttöä. Se kuvaa järkyttävän yksityiskohtaisesti niitä uhkia ja hyväksikäytön muotoja, joita Libanonin pääkaupungissa kasvavat tytöt kohtaavat.

Lähes 70 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi tuntevansa olonsa turvattomaksi kaupungilla yksin päiväsaikaan. Lähes 90 prosenttia pelkäsi turvallisuutensa puolesta, jos he joutuivat liikkumaan kaupungilla yöaikaan.

Huomattava osa tytöistä kertoi miesten ja poikien häirinneen tai jahdanneen heitä. Osa tytöistä kertoi pelkäävänsä, että heidät siepataan tai raiskataan.

Tyttöjen omiin sanoihin pohjaava raportti tarjoaa yksityiskohtaisia todistuksia siitä, miten syvä vaikutus uhilla on tyttöjen päivittäiseen elämään.

– Pelkäämme liikaa [mennäksemme yksin ulos]. Siellä on aina humalaisia miehiä, jotka ahdistelevat meitä, ja jopa ne, jotka eivät ole humalassa, ahdistelevat meitä, Bourj Al Barajnehissa asuva 18-vuotias syyrialaistyttö kertoi tutkijoille. 

– He sieppaavat lapsia ja tyttöjä, siksi en halua poistua kodistamme, kertoi puolestaan Bourj Hammoudissa asuva kymmenvuotias libanonilaistyttö.

Monet myös kertoivat ystäviensä joutuneen pakkoavioliittoihin – käytännöstä on Plan Internationalin mukaan tulossa yhä yleisempi.
 

Teinitytöt saavat harvoin äänensä kuuluviin

Raportti julkaistaan kaksi päivää ennen maailman pakolaispäivää. Plan International kehottaa kansainvälistä yhteisöä paitsi kuuntelemaan mitä tytöillä on kerrottavanaan myös toimimaan heidän tukemisekseen.

– Teinitytöt saavat harvoin äänensä kuuluviin, ja humanitaaristen kriisien aikana tämä laiminlyönti kärjistyy, kansainvälisen Planin Lähi-idän aluejohtaja Colin Lee sanoo. 

– Tällä tutkimuksella pyrimme puuttumaan ongelmaan ja kysyimme tytöiltä itseltään, millaista heidän elämänsä on. Se, mitä he kertoivat, on todella huolestuttavaa. Lapsiavioliittojen määrä on nousussa, koska vanhemmat pelkäävät niin paljon tyttäriensä turvallisuuden puolesta. Samasta syystä harva tyttö pääsee kouluun, ja aivan liian moni kertoi epätoivoisesta eristyksen tunteesta, joka johtuu heidän vanhempien heille asettamista liikkumisen rajoituksista.
 

Tytöt haluavat kouluttautua

Toisaalta raportti osoittaa myös sen, että monet tytöistä ovat silti optimistisia ja suhtautuvat tulevaisuuteensa kunnianhimoisesti.

– Koulutuksen tärkeys tuli selvästi esiin. Monet tytöt kertoivat haluavansa lakimieheksi, lääkäriksi tai insinööriksi. Erityisen hätkähdyttävää oli se, että tytöt eivät ainoastaan uskoneet, että koulutus hyödyttäisi heitä suoraan. He näkivät sen myös tapana tukea ja parantaa yhteisönsä ja koko yhteiskunnan kestävyyttä, Colin Lee sanoo.

Raportti osoittaa samalla myös järjestöjen tehtävän, sanoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen

– Teinitytöillä on erityisiä haavoittuvuuksia, mutta heissä on myös valtava potentiaali. Meidän tehtävämme humanitaarisina toimijoina ei ole ainoastaan tarjota tyttöjen suojeluun tähtääviä ohjelmia vaan myös huolehtia siitä, että heillä on samat mahdollisuudet kuin muualla maailmassa elävillä tytöillä, joiden elämää sota ei ole keskeyttänyt, Heinänen sanoo.

Plan International kehottaa hallituksia, YK:ta ja Libanonissa olevia kansalaisyhteiskunnan toimijoita puuttumaan tyttöjen turvattomuuden takana oleviin syihin ja on mm. kehottanut:

  • tunnistamaan teinityttöjen erityiset tarpeet ja varmistamaan, että heidän äänensä kuuluu humanitaaristen ohjelmien päätöksenteossa, suunnittelussa ja toteutuksessa.
  • puuttumaan sukupuolten epätasa-arvon juurisyihin perheissä, yhteisöissä ja lainsäädännössä.
  • poistamaan esteitä pakolaistyttöjen koulunkäynnin tieltä.
  • varmistamaan, että tytöillä on pääsy luottamukselliseen terveydenhoitoon, seksuaali- ja lisääntymisterveyttä sekä -oikeuksia koskevaan tietoon sekä turvallisiin tiloihin, joissa he voivat tavata ikäisiään ja saada vertaistukea.

Tutustu raporttiin

FAKTA:
 

  • Adolescent Girls in Crisis: Voices from Beirut -raportti on neljäs osa Plan Internationalin teettämässä raporttien sarjassa ja ainoa, joka keskittyy kaupunkioloissa eläviin tyttöihin. Se perustuu kyselyihin ja ryhmäkeskusteluihin, jotka toteutettiin loka- ja marraskuussa 2018 Beirutin ja sen lähiöiden, Shatilan, Bourj Al Baranehin ja Bourj Hammoudin pakolais- ja isäntäyhteisöissä.
  • Libanonissa on eniten pakolaisia maailmassa väkilukuun suhteutettuna, mukaan lukien ne 1,5 miljoonaa syyrialaista, jotka ovat viime vuosina paenneet Syyrian sisällissotaa sekä maassa ennestään asuneet palestiinalaiset perheet, jotka ovat asuneet Libanonissa vuodesta 1949.
  • YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi huhtikuussa 2019, että pelkästään Beirutissa on 239 005 rekisteröitynyttä pakolaista: vain hieman alle 11 prosenttia koko väestöstä. Palestiinalaiset ja syyrialaiset muodostavat suurimmat ryhmät.
  • Plan Internationalilla on humanitaarisia ja kehitysyhteistyöohjelmia Lähi-idässä, ja se työskentelee Libanonissa yhdessä kumppaneidensa kanssa tukeakseen tyttöjä, heidän perheitään ja yhteisöjä.
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi