Artikkelit, 12.10.2018

Tytöt näyttivät voimansa Girls Takeoverissa

Girls Takeover -tempaukseen osallistui yli tuhat tyttöä yli 70 maassa. Symbolinen tempaus näytti tyttöjen voiman ja potentiaalin. Suomessa tytöt valtasivat johtopaikkoja politiikan, yritysten ja median huipulta sekä saivat niiltä sitoumuksia tasa-arvon puolesta.

Kansainvälisenä tyttöjen päivänä järjestämämme Girls Takeover -tempaus nosti tytöt valtaan eri puolilla maailmaa. Symbolisella tempauksella Plan International kiinnitti huomion tyttöjen kohtaamaan syrjintään mutta myös tyttöjen potentiaaliin.

Suomessa nostimme esiin sitä, miten Suomi ja suomalaiset toimijat voivat vaikuttaa tyttöjen oikeuksien toteutumiseen kansainvälisesti. Mukaan valikoitui yrityksiä ja instituutioita, joiden toimet vaikuttavat Suomen rajojen ulkopuolella.

Planin lastenhallituksen tytöt valtasivat ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen, europarlamentaarikko Nils Torvaldsin, Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen, Tubeconin osaperustajan Risto Kuulasmaan, K-ryhmän pääjohtajan Mikko Helanderin, KONEen toimitusjohtajan Henrik Ehrnroothin ja Accenturen Suomen ja Pohjoismaiden toimitusjohtajan Frank Korsströmin paikat.

Ugandalainen aktivisti Scovia Alinza, 22, valtasi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen paikan.

– Parasta oli, kun sain nostaa esiin nuorten ja erityisesti tyttöjen kohtaamat haasteet Ugandassa. Ministeri aidosti kuunteli minua ja lupasi kiinnittää enemmän huomiota kaikkein köyhimpien maiden saamaan kehitysrahoitukseen, Alinza kertoi.

Ugandalainen Scovia Alinza, 22, vietti päivän ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen työparina. Alinza kertoi näkemyksiään tyttöjen asemasta ja köyhimpien maiden tukemisesta.

Konkreettisia sitoumuksia tyttöjen puolesta

Valtauksissa syntyi sitoumuksia edistää tasa-arvon toteutumista.

K-ryhmän valtaaja Ronja Holopainen halusi kuulla kaupan vastuullisuudesta ja siitä, miten tuotteiden alkuperä näkyy kaupassa. Konkreettinena sitoumuksena yhtiö kirjasi vastuullisuuskriteereihinsä sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisen ja seurannan.

– Se tarkoittaa, että seuraamme konkreettisesti joka puolella maailmaa vuosittain, miten meidän yhteistyöyrityksissä ja hankintakanavissa sukupuolten välinen tasa-arvo edistyy ja kehittyy, K-ryhmän pääjohtaja Mikko Helander sanoi.

Lappeenrantalainen Helmi Pykäläinen valtasi Accenturen Suomen ja pohjoismaiden toimitusjohtajan Frank Korströmin paikan.

Accenture ja Kone lupasivat muun muassa edistää tasa-arvoa rekrytoinneissaan.

– Sen lisäksi, että Accenture globaalisti on sitoutunut saavuttamaan tasapainoisen sukupuolijakauman vuoteen 2025 mennessä, me Suomessa olemme sitoutuneet monipuolistamaan tiimiemme kokoonpanoa myös iän suhteen, jotta saamme erilaisia näkökulmia esiin, toimitusjohtaja Frank Korsström sanoi.

– Jotta voimme edelleen laajentaa näkökulmiamme, ensi vuonna kutsumme Planin lastenhallituslaiset mukaan johtajiemme mentorointiohjelmaan antamaan johdollemme uusia näkemyksiä. 

– Tarjoamme joustavia työaikaratkaisuja eri elämäntilanteisiin ja panostamme työntekijöidemme ammatilliseen kehittymiseen ympäri maailmaa, sanoi puolestaan KONEen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth.  

Liperiläinen Minttu Kurki, 16, valtasi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen paikan. Hän johti valiokunnan keskustelua Naiset, rauha ja turvallisuus -päätöslauselman tulosraportoinnista.

Politiikassa ja uutisoinnissa huomio tyttöihin

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen lupasi lisätä tyttöjen asiantuntemuksen kuulemista päätöksenteossa.

– Sitoudun siihen, että ulkoasiainvaliokunta saa vuosittain arvioidessaan Suomen toimintaa YK:n päälauselman 1325 Naiset, rauha ja turvallisuus toteuttamisessa lastenoikeusjärjestön nuorisoedustajan kuultavaksi valiokuntaan, Vanhanen sanoi.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen lupasi Suomen huomioivan tyttöjen oikeudet paremmin kehityspolitiikassa.

– Tulemme vielä tarkemmin katsomaan, mitä voimme tehdä koulutuksen tai oppimisen kriisin ratkaisemissa ja miten voimme kohdistaa toimenpiteitä juuri niihin maihin, joissa tytöt tarvitsevat kaikkein eniten apua, Virolainen sanoi.

Lappeenrantalainen Sonja Korpelainen, 16, valtasi Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen paikan. Korpelainen piti esillä erityisesti ilmastonmuutosta ja kirjoitti aiheesta lehteen. Kuva: Mika Ranta / Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat aikoo ottaa nuorten näkökulman paremmin huomioon uutisoinnissaan.

– Päivän tärkeimpänä opetuksena on se, että meidän täytyy löytää nuorten arvot ja äänet ja oppia puhumaan nuorten kielellä entistä paremmin, vastaava päätoimittaja Kaius Niemi sanoi.

Päätoimittajana toiminut 16-vuotias Sonja Korpelainen kirjoitti päivän aikana artikkelin pääkirjoitussivulle ilmastonmuutoksen vaikutuksista kehitysmaissa asuviin tyttöihin.

Helsinkiläinen Priya Härkönen, 15, astui Aku Ankan johtoon ja valitsi toimittamaansa numeroon sarjakuvia, joissa seikkailee tyttöjä.

Tyttöjen oikeudet esillä eduskunnan pikkuparlamentissa

Tyttöjen päivä käynnistyi perinteisellä aamiaistilaisuudellamme, jonka järjestimme yhdessä eduskuntaan vasta perustetun tyttöjen oikeudet ja kehitys -ryhmän kanssa.

– Mitä mahdollisuuksia tytöille itselleen sekä yhteisöille ja yhteiskunnille avautuisikaan, jos tytöt saisivat kaikkialla maailmassa päättää elämästään ja osallistua yhteiseen päätöksentekoon, kansanedustaja, ryhmän puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen kysyi tilaisuuden avauspuheenvuorossa.

– Nykyinen hallitus nosti tytöt ja naiset yhdeksi kehityspolitiikan painopisteistä. Siitä voisi todeta, että hyvä alku, mutta myös toteutus ja resurssit on saatava vastaamaan poliittista linjausta.

Kansanedustaja Jaana Pelkonen, Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen ja kansanedustaja Juhana Vartiainen liputtivat tyttöjen oikeuksien puolesta.

Planin lastenhallitus esitteli tilaisuudessa Taloustutkimuksella teettämämme kyselytutkimuksen suomalaistyttöjen mielipiteestä tyttöjen oikeuksista. Lastenhallitus veti myös paneelin, jossa keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Kosonen, sosiaalidemokraattisen puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin, lastenhallituksen Aava Holopainen ja Tubeconin osaperustaja Risto Kuulasmaa keskustelivat siitä, miten yritykset ja poliitikot voivat edistää tyttöjen oikeuksia.

Panelistit nostivat vastauksina esiin muun muassa ilmastonmuutoksen hillitsemisen, lakimuutokset, koulutuksen parantamisen sekä tyttöjen ja naisten oikeuksien esillä pitämisen.

– Myös rauhantyö on tärkeää tyttöjen ja naisten oikeuksien edistämisessä, Sanna Marin muistutti.

– Nuorille pitäisi kertoa enemmän tyttöjen oikeuksista. Esimerkiksi koulussa pitäisi puhua aiheesta enemmän, Tubeconin vallannut Aava Holopainen sanoi.

Girls Takeover – What are you fighting for?

Planin lastenhallituksen pojat, Josef, Oiva, Sudarshan ja Antti vetivät aamiaistilaisuuden paneelitilaisuuden, jossa keskusteltiin tyttöjen oikeuksien toteutumisesta.
Tyttöjen päivä 11.10.2024

Anna tänä jouluna lahjaksi turvaa ja toivoa

Joka kuudes lapsi maailmassa elää konfliktialueella. Lahjoittamalla autat rakentamaan turvallisempaa tulevaisuutta siellä, missä elämä horjuu perustuksiaan myöten.

Anna aineeton lahja
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi