Artikkelit, 3.12.2018

Työtön Modesta oppi taloustaitoja ja löysi päämääränsä

Plan tukee hondurasilaisia tyttöjä työllistymään. Talouskurssi vahvistaa myös tyttöjen itsetuntoa ja murtaa perinteisiä sukupuolirooleja. 

17-vuotias Modesta elää vanhempiensa ja kahden veljensä kanssa Hondurasin maaseudulla Cholutecan kunnassa. Seitsemänvuotiaana hän joutui keskeyttämään koulunsa, koska hänen vanhempansa erosivat ja äiti tarvitsi apua kotitöissä. Kuusi vuotta myöhemmin vanhemmat palasivat yhteen – ja Modesta kouluun. Kovan uurastuksen tuloksena hänellä on nyt taloushallinnon tutkinto. 

Nuorten on kuitenkin vaikea löytää työtä Hondurasin maaseudulla. Siksi monet muuttavat kaupunkiin tai naapurimaihin, mikä lisää tyttöjen hyväksikäytön riskiä. 

Modestakin ehti huolestua tilanteestaan, kunnes kuuli Planin hankkeesta, jossa nuoret naiset oppivat taloustaitoja. Hanke vahvistaa tyttöjen ja nuorten naisten itsetuntoa ja muovaa siten sukupuolten valtasuhteita yhteisössä. 

Hankkeessa 14–24-vuotiaat tytöt ja nuoret naiset laativat elämänsuunnitelman, joka auttaa heitä näkemään itsensä nyt ja tulevaisuudessa. He asettavat itselleen päämäärän ja laskevat ajan sen saavuttamiseksi. Samalla he pohtivat mahdollisia esteitä unelmiensa toteuttamiseksi. Samalla tytöt ja nuoret naiset kartoittavat liiketoimintamahdollisuuksia yhteisössään. 

Modesta on perustanut kaupan, jossa hän valmistaa ja myy välipaloja ja makeisia. Hän on laatinut MODE Dining -nimiselle yritykselleen liiketoiminta- ja riskienhallintasuunnitelmat. 

– Yrityksessäni voin hyödyntää ruoanlaittotaitojani, joita opin kotona, kun jouduin auttamaan äitiäni, Modesta sanoo. 

Hänen toiveenaan on erikoistua maatalousyrittäjien taloushallintoon, ja siksi hän säästää rahaa yliopisto-opintoihin. 

– Haluan kehittää osaamistani ja parantaa elämänlaatuani. Me kaikki voimme valita elämässä omat päämäärämme.

Anna tänä jouluna aineeton lahja, jolla tuet tyttöjä.
Tutustu uusiin aineettomiin lahjoihin >

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi