Artikkelit, 11.4.2023

Turvallisissa tiloissa nuoret saavat tietoa kuukautisterveydestä

Ugandalainen Mary on saanut tietoa kuukautisterveydestä Planin nuorisotilassa.

Kun sambialaisen Maryn kuukautiset alkoivat, hän ei tiennyt, mistä oli kyse. Planin nuorisotilassa Mary ja hänen ystävänsä ovat saaneet tietoa kuukautisterveydestä.

”Olin 14-vuotias, kun kuukautiseni alkoivat. Olin palaamassa torilta, enkä tiennyt, mistä oli kyse. Soitin ystävilleni, ja he selittivät, mitä oli tapahtunut”, Mary muistelee.

Monella sambialaisella tytöllä ja naisella on vaikeuksia huolehtia kuukautisterveydestään, mikä vaikeuttaa heidän mahdollisuuttaan elää täysipainoista arkea.

Monista kouluista puuttuvat kunnolliset vessat, eikä kaikissa kouluissa ole saatavilla vettä. Kouluilla ei myöskään ole riittävästi tietoa ja ymmärrystä tyttöjen kuukautisterveyden tukemiseksi.

Pahimmillaan tytön koulutus voi keskeytyä kuukautisten vuoksi. Kuukautisten alkaminen myös aiheuttaa usein pelkoa ja ahdistusta, sillä nuorilla ei ole riittävästi tietoa kuukautisista ja omassa kehossaan tapahtuvista muutoksista.

”Olen pois koulusta noin kolme päivää kuukaudessa kuukautisteni aikana. Lainaan ystävieni muistiinpanoja, jotta en jäisi liian paljoa jälkeen opetuksesta”, Mary kertoo.

Myös kotona veden puute hankaloittaa Maryn mahdollisuutta huolehtia kuukautishygieniasta.

”Meillä ei ole vettä kotonamme. Joskus voin käyttää naapureidemme hanaa. Muuten minun täytyy kävellä 15 minuuttia lähimmälle kaivolle”, Mary kertoo.

Nuoret jakavat toisilleen tietoa

Plan työskentelee Sambiassa sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi ja seksuaali- ja lisääntymisterveydespalveluiden parantamiseksi. Perustamme muun muassa terveyskeskuksiin nuorisotiloja, joissa nuoret saavat helposti tietoa kuukautista ja seksuaaliterveydestä.

”Ystäväni kertoi minulle nuorisotilasta, ja olen oppinut paljon kuukautisterveydestä sekä siitä, miten tullaan raskaaksi. Olen myös tuonut kaksi ystävää mukanani tänne”, Mary kertoo.

Olemme perustaneet myös kouluihin kerhoja, joissa tytöt voivat keskustella huolistaan ​​ja jakaa kokemuksiaan turvallisessa ympäristössä. Kerhoja vetävät opettajat, jotka ovat saaneet koulutusta nuorten kohtaamisesta ja ymmärtämisestä.

Kerhoissa oppilaat saavat tietoa esimerkiksi kuukautisista ja kehon muuttumisesta murrosiän aikana. He oppivat myös lapsiavioliitosta ja haitallisista perinteistä, kuten sukuelinten silpomisesta.

”Olen saanut paljon tietoa koulumme kerhossa. Olen oppinut esimerkiksi murrosiästä ja teini-ikäisten raskauksien haitoista”, 13-vuotias Sarah kertoo.

Kerhoissa nuoret oppivat myös puolustamaan oikeuttaan käydä koulua ja päättää omasta kehostaan. Ennen kaikkea he oppivat, että he voivat luoda itselleen paremman tulevaisuuden.

”Ennen kerhoon liittymistä en tiennyt, että kaikilla lapsilla on oikeus leikkiä tai käydä koulua. Tai että minulla on oikeus omaan kehooni”, Sarah sanoo.

“Tämä tieto auttaa meitä tekemään päätöksiä ja huolehtimaan kehostamme murrosiän aikana. Nyt jaan tämän ja kaiken saamani tiedon ystävilleni, jotta hekin tietävät oikeuksistaan. Se on niin tärkeää!”

Se aika kuukaudesta.

Tässäkin kuussa 1,8 miljardilla ihmisellä on kuukautiset. Silti kuukautissyrjintä ja kuukautissuojien puute rajoittavat tyttöjen ja naisten elämää ympäri maailmaa.

On aika rakentaa maailma, joka on tasa-arvoinen kaikille. On aika pitää tytöt koulussa, kuukauden jokaisena koulupäivänä. Tyttösponssien kuukausilahjoitusten tuella työskentelemme pitkäjänteisesti kuukautisköyhyyden lopettamiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi. Nyt nujerretaan kuukautissyrjintä – tule tyttösponssiksi! 

Lue lisää >
Tue tyttöjen oikeuksia liittymällä tyttösponssiksi >

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa tasa-arvotyöstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Loppu kuukautissyrjinnälle

Tule mukaan nujertamaan kuukautissyrjintää – tule tyttösponssiksi.

Tyttösponssina autat nujertamaan kuukautissyrjintää ja tuet tyttöjen koulunkäyntiä kuukautisten aikana. Tyttösponssien kuukausilahjoitusten tuella työskentelemme pitkäjänteisesti kuukautisköyhyyden lopettamiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi.

Piirroskuva, jossa kuukautisside ja kuukautisverta.
Blogit, 19.5.2023

Kuuden tonnin menkat

Kuukautisköyhyys on globaali ongelma, jolla on vakavia vaikutuksia terveyteen, hyvinvointiin ja toimeentuloon. Suomen on korkea aika puuttua kuukautisköyhyyteen, kirjoittaa Sari Hälinen.
Neljä nuorta naista ringissä yhdessä, alakulmasta kuvattuna.

Tutkimus: Kuukautisköyhyys koettelee suomalaisia

Planin kyselytutkimus osoittaa, että erityisesti työelämän ulkopuolella olevat tytöt ja naiset kokevat Suomessa kuukautisköyhyyttä.
Mulki on vapaaehtoinen ja auttaa nuoria pakolaisia Somaliassa.
Artikkelit, 2.5.2023

Kuivuus vaikeuttaa kuukautisterveydestä huolehtimista

Somaliassa vallitseva äärimmäinen kuivuus uhkaa terveyttä ja elämää. Puhtaan veden löytäminen vaikeutuu päivä päivältä, mikä aiheuttaa erityisiä haasteita tytöille ja naisille.