Artikkelit, 16.10.2018

Tule ilmastomarssille tyttöjen puolesta

Olemme mukana ilmastomarssilla 20.10. Liity joukkoomme vaatimaan toimia päästöjen vähentämiseksi ja kehittyvien maiden ihmisten tukemiseksi. Nyt on pakko toimia!

Vietnamilaisen Xinhin, 10, koulussa kerromme lapsille ilmastonmuutoksesta ja opetamme heitä toimimaan katastrofitilanteissa.

– Olen oppinut paljon ilmastonmuutoksesta koulussa ja kertonut asioista myös vanhemmilleni. Minusta kuitenkin tuntuu, että he eivät ole tehneet asialle mitään, kertoo Planin Thaimaassa haastattelema viidesluokkalainen tyttö.

Nuorisobarometrin ennakkotietojen mukaan suomalaisnuorten huoli ilmastonmuutoksesta on kasvanut kymmenessä vuodessa huimasti. Lähes 70 prosenttia nuorista kertoo kokevansa erittäin tai melko paljon epävarmuutta ja turvattomuutta ilmastonmuutoksen takia. Myös Planin suomalaiset nuoret vapaaehtoiset ovat entistä kiinnostuneempia ilmastonmuutoksesta.

Niin kauan kuin lapset ja nuoret maailmalla ja Suomessa kokevat, ettei heitä kuunnella ja heidän ilmastohuoleensa ei vastata, me aikuiset olemme epäonnistuneet.
 

Kehitysmaiden tytöt kohtaavat ilmastonmuutoksen seuraukset

Viime viikolla julkaistu kansainvälisen ilmastopaneelin raportti kertoo, että ilmastonmuutoksen hillitseminen 1,5 asteeseen tarkoittaa, että arviolta 100 miljoonaa ihmistä välttyisi veden puutteelta, merenpinnan nousu hidastuisi ja miljoonien rannikkoseuduilla asuvien ihmisten kodit säästyisivät. Jokainen puolen asteen nousu heikentää satoja ja ruokaturvaa.

Jo tähän mennessä tapahtunut ilmaston lämpeneminen vaikuttaa kehittyvissä maissa asuviin tyttöihin. Kuivuuden myötä kotitalousveden hankkimiseen menee enemmän aikaa, ja puhtaan veden puute vaikeuttaa esimerkiksi kuukautishygieniasta huolehtimista. Lisääntyvien luonnonkatastrofien keskellä tyttöjen asema heikkenee helposti entisestään, turvattomuus lisääntyy ja koulutie katkeaa.
 

Viesti ei ole toivoton, meillä on tietoa ja varaa toimia

Meillä on tietoa ilmastonmuutoksesta. Se tieto antaa kaikki syyt hillitä ilmastonmuutosta ja tukea kehittyviä maita ilmastonmuutoksen aiheuttamissa haasteissa. Jos haluamme luoda tasa-arvoista maailmaa ja parempaa tulevaisuutta myös kehittyvien maiden tytöille, on se huomattavasti helpompaa vakaassa ja hyvän elämän edellytyksiä tarjoavassa maailmassa, kuin ilmastokriisin runtelemissa yhteiskunnissa.

Varakkaat teollisuusmaat, Suomi mukaan luettuna, ovat tuottaneet suurimman osan päästöistä ja siten pääsyy ilmaston lämpenemiseen. Yhden intialaisen päästöt ovat 1,9 tonnia siinä missä me suomalaiset kannamme 9,3 tonnin päästötaakkaa. Nykytiedon valossa kestävä taso päästöillemme olisi 3 tonnia kutakin suomalaista kohti. Suomen valinnoilla ja teoilla on merkitystä. On myös oikeudenmukaista, että pyrimme kaikin keinoin vähentämään päästöjämme.

Ilmastoraportin viesti ei missään tapauksessa ole toivoton. Meillä on tarvittava tieto, teknologia ja varat hillitä ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen. Nyt tarvitsemme poliittisia päätöksiä ja johtajuutta päättäjiltä. Tarvitsemme vaikuttavampaa ilmastopolitiikkaa, joka huomioi sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon.

Tule mukaan ilmastomarssille 20.10.! Yhdessä näytämme suomalaisille päättäjille, että tahdomme heidän tekevän päätöksiä, joilla turvaamme elinkelpoisen ja turvallisen maapallon lapsillemme. Tapahtuman järjestävät ympäristö- ja kehitysjärjestöt. Kokoonnumme lauantaina 20.10. klo. 14.30 Senaatintorilla. Kulkue kohti eduskuntataloa starttaa klo. 15.00. Lisätietoja ilmastomarssista Facebook-tapahtumasta.

Löydät Planin porukan Senaatintorilta, torin keskellä olevan Aleksanteri II:n patsaan kupeesta, Helsingin yliopiston ja Unioninkadun puolelta klo 14.30–15.00. Tunnistat meidät Plan-liiveistä ja kylteistä. Halutessasi saat meiltä Planin logolla varustetut liivit.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi