Artikkelit, 1.9.2018

Tšadjärven alueen tytöt pelkäävät väkivaltaa ja pakkoavioliittoja

Tuore raporttimme ”Tytöt kriisin keskellä: Ääniä Tšadjärveltä” osoittaa, että Tšadjärven alueella asuvat tytöt elävät jatkuvan hyväksikäytön ja väkivallan uhan alla. Haastattelimme raporttia varten 449 iältään 10–19-vuotiasta tyttöä Kamerunista, Nigeristä ja Nigeriasta.

Tšadjärven alueella tyttöjen koulutie katkeaa usein varhaisavioliittoon.

Tšadjärven alueella on käynnissä vakava, monisyinen humanitaarinen kriisi. Erityisesti islamistijärjestö Boko Haramin ja muiden aseellisten joukkojen väkivaltaisuudet sekä ilmastonmuutoksen aiheuttama kuivuus ovat ajaneet yli 2,2 miljoonaa ihmistä pakolaisiksi. Kymmenen miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa. Kriisissä on kuollut tuhansia ihmisiä, ja moni lapsi on joutunut eroon perheestään. Pula ruuasta, vedestä, terveydenhoidosta ja suojelusta vaikeuttaa tyttöjen elämää.

Raportti muistuttaa, että tytöt jäävät kriiseissä kaikkein heikoimpaan asemaan, ja erityisesti teini-ikäisten tyttöjen erityistarpeet jäävät huomiotta. Pitkäkestoinen kriisi heikentää merkittävästi tyttöjen psykologista turvallisuutta, terveyttä ja tulevaisuuden mahdollisuuksia.

– Tyttöjen kokema väkivalta Tšadjärvellä on järkyttävää. Väkivallan ja seksuaalisen ahdistelun uhka on läsnä kotona, koulussa, töissä ja kaduilla, sanoo Plan International Suomen humanitaarisen työn ohjelmapäällikkö Kaisa Huhtela, joka vastaa Suomen ulkoministeriön tukemasta Planin varhaiskasvatushankkeesta.

Koulutusohjelmien lisäksi Plan International työskentelee alueella lasten suojelun, ravinnon ja perheiden elinkeinon turvaamiseksi.

Tytöt pelkäävät myös joutuvansa aseellisten joukkojen vangiksi. Etenkin Boko Haramin kaappaamat tytöt joutuvat usein pakkoavioliittoon ja orjuutta vastaaviin oloihin. Moni heistä tulee raskaaksi raiskauksen seurauksena. Alueen äitiyskuolleisuus on maailman korkeimpia: 773 synnyttäjää sadasta tuhannesta menehtyy.

Ruuan ja koulutuksen puute lisäävät lapsiavioliittoja

Plan International vetoaa kansainväliseen yhteisöön koulutuksen, terveydenhuollon ja ruokaturvan parantamiseksi Tšadjärven alueella, jotta tyttöjen oikeudet voivat toteutua. Tytöt joutuvat alueella usein naimisiin 14–15-vuotiaina ensimmäisen asteen koulun loppuessa. Harvalla on mahdollisuus jatkaa koulunkäyntiä.

– Perheiden heikko taloudellinen tilanne pakottaa vanhemmat järjestämään tyttärensä nuorina avioon. Tämä johtaa väkivallan ja hyväksikäytön kierteeseen ja heikentää tyttöjen asemaa, Huhtela sanoo.

Plan jakoi Nigeriassa viljaa vuoden 2017 ruokakriisin aikana.

Kuivuus vaikeuttaa tilannetta: sadon epäonnistuessa moni perhe järjestää tyttärelleen avioliiton turvatakseen tytön ravinnon ja saadakseen toimeentuloa myötäjäisistä. Viime vuonna kansainväliset avustustoimet pysäyttivät Nigeriassa ruokakriisin etenemisen nälänhädäksi, mutta ruokaturva on edelleen heikko koko Tšadjärven alueella.

– Plan Internationalin tavoitteena on saavuttaa myös kaikkein vaikeimmin tavoitettavissa olevat ryhmät. Tšadjärven alueen tytöt ovat erityisen avun ja tuen tarpeessa, Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen sanoo.

Plan International julkaisee raportin Berliinissä 3.–4. syyskuuta Tšadjärven alueen tilannetta käsittelevässä konferenssissa. Tavoitteena on kiinnittää huomio tyttöjen asemaan ja erityistarpeisiin.

Tutustu raporttiin Tytöt kriisin keskellä: Ääniä Tšadjärveltä (englanniksi)

Nostoja raportista:

• 21 % haastatelluista tytöistä on kokenut fyysistä väkivaltaa viimeisimmän kuukauden aikana. Lähes kaikki kokevat väkivallan ja seksuaalisen häirinnän pelkoa.

• 62 % haastatelluista on mennyt viimeisimmän kuukauden aikana nukkumaan nälkäisenä.

• 15 % tutkimusalueen 10–19-vuotiaista tytöistä on tai on ollut naimisissa.

• Tytöt toivovat tilanteensa parantamiseksi erityisesti koulutusta, naisroolimalleja ja vertaistukea sekä turvallisia tiloja.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi