Artikkelit, 14.5.2018

Torikojusta luokkahuoneeseen

Plan tarjoaa Malissa mahdollisuuden oppimiseen lapsille, jotka eivät ole ennen päässeet kouluun.

Balkissan kylään avattiin Planin tukema oppimiskeskus, ja Balkissa sai ensimmäistä kertaa mahdollisuuden mennä kouluun.

Vain muutama kuukausi sitten 10-vuotiaan Balkissan päivät kuluivat töiden parissa. Hän auttoi äitiään kotitöissä ja myi mausteita läheisillä markkinoilla. Balkissa ei ollut koskaan käynyt koulussa, eikä hän osannut lukea eikä kirjoittaa.

Balkissa asuu Malissa, joka on yksi Afrikan köyhimmistä valtioista. Monet lapset joutuvat kulkemaan pitkän matkan päästäkseen kouluun, ja koulussa käyvien lasten osuus on matala. Erityisesti tyttöjen oikeus koulutukseen ei toteudu.

Plan International tekee työtä nuorten tyttöjen puolesta Malissa. Planin tarjoaa Balkissan kaltaisille tytöille mahdollisuuden koulutukseen ja parempaan tulevaisuuteen. Plan tarjoaa mahdollisuuden koulunkäyntiin erityisesti lapsille, jotka eivät ole ennen käyneet koulussa.

Balkissan kylään avattiin Planin tukema oppimiskeskus, ja Balkissa sai ensimmäistä kertaa mahdollisuuden mennä kouluun. Balkissan lisäksi kouluun pääsivät 25 lasta kylästä ja sen lähiseuduilta. Balkissa on tykännyt käydä koulussa.

– Pärjään hyvin tunneilla, eikä äiti käske minua tekemään mitään töitä, jotka estäisivät minua menemästä kouluun. Nyt osaan lukea ja kirjoittaa hyvin bambaran kieltä, Balkissa kertoo.
 

Intensiivikurssin kautta tavalliseen kouluun

Oppimiskeskuksen henkilökunta pyrkii kyläyhteisön avulla etsimään lapsia, erityisesti tyttöjä ja vammaisia lapsia, jotka eivät käy koulussa. Näille lapsille keskus tarjoaa yhdeksän kuukauden intensiivikurssin, jonka avulla lapset oppivat koulunkäyntiin tarvittavia perustaitoja. Kurssin jälkeen lapset voivat hakea jatkamaan koulunkäyntiä tavalliseen kouluun.

Koulussa pysyminen on haaste monille lapsille, erityisesti tytöille. Koulutetut tytöt ja heidän lapsensa ovat todennäköisemmin lukutaitoisia, terveempiä ja selviävät aikuisuuteen. Balkissa uskoo, että hän voi jatkaa koulussa intensiivikurssin jälkeen. Hänen vanhempansa tukevat tytön päätöstä.

– Haluan opiskella eteenpäin ja valmistua sairaanhoitajaksi, jotta voin pitää huolta kyläni lasten terveydestä, hän kertoo.

Ilahduta kesän juhlissa lahjalla, jolla tuet tyttöjen koulutusta.
Anna aineeton lahja >>

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi