Artikkelit, 9.11.2021

“Tiedän nyt oikeuksistani pandemiasta huolimatta”

Mosambikilainen tyttö istuu tuolissa ja lukee kirja.

Mosambikilainen Olicia, 16, rohkaistui puhumaan seksuaali- ja lisääntymisoikeuksista Planin nuorten ryhmissä. Kun pandemia keskeytti ryhmien tapaamiset, toiminta jatkui radion välityksellä.

16-vuotias mosambikilainen Olicia on ollut mukana Plan Internationalin Champions of Change -toiminnassa vuodesta 2018 asti. Nenäpäivän, lahjoittajiemme ja Suomen ulkoministeriön tuella koulutamme Mosambikissa teini-ikäisistä nuorista roolimalleja, jotka haastavat haitalliset perinteet, kertovat seksuaali- ja lisääntymisoikeuksista lähipiirissään ja vaikuttavat yhteiskuntaan asenteiden muuttamiseksi.

Kun koronapandemia alkoi ja koulut suljettiin, nuorten ryhmien toiminta jouduttiin ensin keskeyttämään.

“Meidän piti juuri aloittaa itsevarmuutta käsittelevä osio, jota odotin kovasti, sillä se rohkaisi minua puhumaan avoimesti seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista. Mutta sitten kaikki piti jättää kesken”, Olicia kertoo.

Monet aiheet yhä tabuja

Mosambikissa monet tytöt eivät saa tarpeellista tietoa oikeuksistaan ja sosiaaliset normit määrittävät vahvasti, mistä tytöt voivat puhua ja mistä eivät.

Etenkin seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvistä aiheista ei usein keskustella. Tämän seurauksena tytöt eivät tunne oikeuksiaan riittävästi ja saattavat tehdä itselleen haitallisia päätöksiä elämässään, kuten suostua lapsiavioliittoon.

“Asun serkkuni ja tätini kanssa, ja olen nuorin talossa. Nämä aiheet olivat vielä tabuja kotona, kun lähdin mukaan Planin toimintaan. Mutta ryhmän ansiosta ymmärsin, miten tärkeistä asioista on kyse, ja sain rohkeutta puhua asioista kotona. Perheeni näki muutoksen minussa, ja hekin alkoivat kannustaa minua osallistumiseen.”

Keskustelua oikeuksista pandemiasta huolimatta

Koronapandemian ja rajoitusten aikana Plan jatkoi toimintaa ottamalla käyttöön radiolähetykset, jotka tavoittavat ison osan alueen nuorista. Radion välityksellä nuoret saavat tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista myös pandemian aikana.

“Olen nyt tietoinen oikeuksistani pandemiasta huolimatta. Ennen kuin kuulin asiasta radiosta, en tiennyt, että voisin mennä terveyskeskukseen silloin kun tarvitsee. Luulin, että vain ihmiset, joilla on koronataudin oireita, pääsevät keskukseen”, Olicia sanoo.

“Koronasta huolimatta meidän pitää jatkaa keskustelua oikeuksistamme ja vahvistaa itsevarmuuttamme.”

Vanhemmat jonottavat lastensa kanssa rokotukseen. Plan jakaa yhdessä klinikoiden kanssa vanhemmille tietoa rokotusten merkityksestä. Kaikkiin yleisiin sairauksiin ei kuitenkaan ole rokotusta. Esimerkiksi malaria on Mosambikin maaseudulla pikkulasten yleinen kuolinsyy, ja sitä vastaan voi kamppailla vain hyttysverkoilla ja ajoissa aloitetulla lääkehoidolla.
Vanhemmat jonottavat lastensa kanssa rokotukseen Mosambikissa. Plan jakaa yhdessä klinikoiden kanssa vanhemmille tietoa rokotusten merkityksestä. Plan suuntaa Nenäpäivässä kerätyt varat erityisesti tyttöjen oikeuksien edistämiseen Mosambikissa.

Tyttöjen oikeudet todeksi Mosamibikissa Nenäpäivän tuella

Nenäpäivää vietetään 12.11. Nenäpäivässä kerätyillä lahjoituksilla yhdeksän suomalaista järjestöä tukee maailmalla lasten koulutusta, terveyttä, turvaa ja ravinnonsaantia.

Plan International suuntaa Nenäpäivässä kerätyt varat erityisesti tyttöjen oikeuksien edistämiseen Mosambikissa.

Vahvistamme nuorten, erityisesti tyttöjen, oikeutta päättää itse elämästään. Koulutamme teini-ikäisistä nuorista roolimalleja, jotka haastavat haitalliset perinteet, kertovat seksuaali- ja lisääntymisoikeuksista lähipiirissään ja vaikuttavat yhteiskuntaan asenteiden muuttamiseksi.

Tuemme nuorisoystävällisiä seksuaaliterveyspalveluita ja terveyskeskuksia. Tuemme myös vanhempainneuvostoja, jotka yhdessä koulun edustajien kanssa muun muassa parantavat turvallisuutta ja hygieniaa sekä järjestävät ruokailuja koulussa.

Koronapandemian aikana olemme tukeneet etäopetusta, kun lapset ja nuoret eivät ole poikkeustilanteessa päässeet kouluun.

Nenäpäivä – koko ilta maailman lasten auttamista, pe 12.11. Yle TV1 ja Yle Areena

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi