Artikkelit, 14.2.2018

Teinitytöt tarvitsevat oikeuden päättää kehostaan ja tulevaisuudestaan

Plan International Suomi sai ulkoministeriön rahoituksen tyttöjen oikeuksien edistämiseksi. Nelivuotisella rahoituksella Plan parantaa teini-ikäisten tyttöjen elämää ja oikeuksia Laosissa, Mosambikissa, Etiopiassa ja Ugandassa.  

Plan International Suomi on saanut ulkoministeriön nelivuotisen rahoituksen työhönsä teini-ikäisten tyttöjen elämän ja oikeuksien parantamiseksi. Plan keskittyy työssään erityisesti kehitysmaiden 10⎯19-vuotiaisiin tyttöihin, sillä tytöiltä puuttuu edelleen oikeus päättää, milloin he menevät naimisiin ja kuinka monta lasta synnyttävät. Plan vahvistaa tyttöjen mahdollisuutta päättää seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia koskevista asioista, jotta sukupuolten tasa-arvo toteutuu.

Usein teini-ikäisten tyttöjen koulunkäynti loppuu alakouluun sukupuoleen liittyvistä syistä. Tytöt eivät pääse kouluun kuukautisten ja puutteellisen hygienian, kuten kunnollisten vessojen, takia. Köyhyyden tai kulttuuristen syiden takia vanhemmat haluavat naittaa teini-ikäiset tyttärensä aikaisin koulutuksen sijaan.

– Vanhempien on tärkeää nähdä tyttöjen koulutuksen merkitys alakoulusta yläkouluun. Mitä pidempään tyttö pysyy koulussa, sitä myöhemmin hän menee naimisiin, saa ensimmäisen lapsensa ja sitä suuremmat hänen tulonsa ovat, korostaa Planin ohjelmajohtaja Annukka von Kaufmann.

Plan parantaa tyttöjen elämää Laosissa, Mosambikissa, Ugandassa ja Etiopiassa. Työ rahoitetaan ulkoministeriön tuen lisäksi Planin muiden tukijoiden lahjoituksilla.

– Keskittymällä neljään maahan ja yhteen teemaan työmme on entistä tehokkaampaa ja tuloksellisempaa, sanoo von Kaufmann.

Laosissa työ keskittyy teiniraskauksien ehkäisyyn. Mosambikissa, Ugandassa ja Etiopiassa Plan torjuu lisäksi lapsiavioliittoja. Etiopiassa jatkuu myös pitkäaikainen ja tuloksellinen työ tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettamiseksi. Planin toiminta-alueilla jopa 90 prosenttia tytöistä on säästynyt silpomiselta.

Pojat ovat mukana Planin työssä, jotta tasa-arvo vahvistuu. Samalla sukupuoliin liittyviä stereotypioita voidaan murtaa. Myös paikallinen kansalaisyhteiskunta, yhteisöjen kulttuuriset ja uskonnolliset johtajat sekä viranomaiset osallistuvat työhön.

– Kansalaisjärjestöjen ja viranomaisten avulla voimme vaikuttaa maiden lainsäädäntöön ja politiikkaan, jotta teini-ikäisten tyttöjen tilanne paranee kaikilla yhteiskunnan tasoilla.

Suomessa Plan vahvistaa erityisesti nuorten ja lasten tietoa kehityskysymyksistä ja tyttöjen oikeuksista globaalikasvatuksella ja viestinnällä. Myös vaikuttamistyö ja työ maahanmuuttajanuorten kanssa ovat tärkeä osa kotimaan toimintaa.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi