Artikkelit, 9.10.2018

”Teiniäitiys ei pysäyttänyt minua”

Mosambikilainen Nlucha on entinen teiniäiti ja nykyinen aktivisti, joka haluaa lopettaa liian varhaiset raskaudet ja avioliitot.

Mosambikin Jangamossa asuvan Nluchan elämä kääntyi ylösalaisin lukion toisella luokalla. Silloin hän huomasi odottavansa vauvaa.

– Olin nähnyt, miten moni koulukaverini tuli teini-iässä raskaaksi ja jäi sitten pois koulusta, yleensä pysyvästi. Säälin heitä, koska pidin koulunkäyntiä niin tärkeänä. Ja äkkiä olin itse samassa tilanteessa, Nlucha kertoo.
 
Liian varhaiset raskaudet ovat Mosambikin maaseudulla suuri ongelma. Seksuaalisuudesta ja ehkäisystä ei ole tapana puhua, eikä ehkäisyvälineitä ole riittävästi nuorten saatavilla. Nluchankin koulussa seksuaalikasvatus jäi ihmisen biologiaa käsitteleviin oppitunteihin, ja kotona vanhemmat kannustivat pidättäytymään esiaviollisesta seksistä.
 
– Vanhemmiltani vaati aikaa tottua uutiseen, mutta onneksi he tukivat minua. Perheeni avulla pystyin käymään kouluni loppuun, eikä teiniäitiys pysyttänyt minua, Nlucha sanoo.
 
Jangamossa teiniraskaus johtaa usein siihen, että vanhemmat pakottavat tytön naimisiin vauvan isän kanssa. Nluchan vanhemmat eivät painostaneet tytärtään, mutta suhde lukioaikaiseen poikaystävään on kestänyt ja pari on naimisissa.
 

 

Koululaisille avointa tietoa ehkäisystä

Nyt 26-vuotias Nlucha on reippaan pikkukoululaisen, Juran-pojan, äiti. 
 
Nlucha on opiskellut lukion jälkeen henkilöstöhallintoa ja suorittanut kahden vuoden asepalveluksen. Isovanhemmat ovat auttaneet huolehtimaan pojasta. Nluchan mies työskentelee poliisina. 
 
Viimeiset kolme vuotta Nlucha on käyttänyt leijonanosan vapaa-ajastaan Planin vapaaehtoistyöhön. Hän ohjaa kyläkouluissa kerhoja, joissa lapset ja nuoret oppivat seksuaali- ja lisääntymisterveydestä. Nlucha käyttää omia kokemuksiaan esimerkkeinä.
 
– Nämä aiheet ovat edelleen yhteisöissä tabuja, eivätkä lapset ja nuoret ole saaneet tarvitsemaansa tietoa. On upeaa nähdä, miten koululaisten mieli avartuu. He ovat myös kertoneet kotona, mitä ovat oppineet, ja moni äiti on tullut kiittämään, Nlucha sanoo.
 
– On tuhat kertaa parempi kertoa avoimesti ehkäisystä kuin kannustaa pidättäytymiseen! Nuoret kokeilevat kaikenlaista joka tapauksessa, ja silloin on hyvä, että heillä on tietoa ja ehkäisyvälineitä.
 
Nluchan mielestä tehokkain tapa ehkäistä varhaisia raskauksia on työskennellä koko yhteisön kanssa ja vakuuttaa johtajat, opettajat, terveysammattilaiset, vanhemmat ja lapset siitä, että seksuaalisuudesta ja ehkäisystä on hyödyllistä puhua avoimesti.
 

 

Tavoitteena loppu teiniraskauksille

Vapaaehtoistyö on saanut Nluchan ymmärtämään, mikä hänen todellinen kutsumuksensa on. Nlucha osallistui hiljattain sairaanhoitajaopiston pääsykokeisiin ja odottaa jännittyneenä tuloksia. Sairaanhoitajana hän haluaa keskittyä erityisesti sydämenasiaansa: tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyteen.
 
Mosambikissa viranomaiset määräävät sijoituspaikan valmistuville sairaanhoitajille, sillä maaseudun vaikeakulkuisille klinikoille on vaikea löytää henkilökuntaa.
 
– Minua ei haittaa, vaikka minut sijoitettaisiin kuinka kauas. Jos työpaikka on vaatimaton ja syrjäinen, ainakin minua tarvitaan kahta enemmän, Nlucha sanoo.
 
– Haluan nähdä päivän, jona olemme saaneet teiniraskaudet ja varhaisavioliitot kitkettyä Jangamosta. Se voi olla piankin!
 

Tyttösponssi-kuukausilahjoituksella tuet tyttöjä Mosambikissa ja autat lopettamaan liian varhaiset raskaudet. Luo mahdollisuuksia maailman tytöille. Lue lisää ja tule tyttösponsoriksi.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi