Artikkelit, 19.4.2021

”Tämän päivän tytöt ratkaisevat huomisen ongelmat”

Tatu Virtanen sinisellä taustalla, kuvan päällä teksti Tyttösponssi

Kahden lapsen isälle Tatu Virtaselle tyttösponsorointi on tärkeä tapa vaikuttaa. Tyttöjen oikeuksien edistämisestä hyötyvät lopulta kaikki.

Helsinkiläinen Planin tyttösponsori Tatu Virtanen muistaa hyvin ensimmäisen kokemuksensa Planista. Hänen äitinsä työskenteli Suomen Planissa ja oli ottanut lapsensa mukaan Plan-gaalaan. Pikku-Tatu oli tyytymätön katsomokokemukseensa.

”Suuren etäisen katsomon sijaan meidän olisi mielestäni pitänyt saada istua lavan vieressä pienissä pöydissä. Tämä olisi luonut kylämaisen tunnelman. Piirsin äidille havainnekuvan siitä, miten katsomo ja lava olisi pitänyt mielestäni sijoitella”, Virtanen muistelee.

Virtanen on opiskellut tuotantotalouden diplomi-insinööriksi ja työskentelee it-alan kasvuyrityksessä. Nyt hän on koti-isänä 3,5-vuotiaalle pojalle ja 1,5-vuotiaalle tytölle.

”Olen oppinut, että arvokkaimmat asiat elämässä ovat niin lähellä, että ne voi olla vaikea nähdä”, Virtanen sanoo.

Tuki tytöille on tuki yhteisölle

Virtanen kiittelee sitä, kuinka helpoksi vaikuttaminen on tehty tyttösponsoroinnissa. Tyttöjen asemaa voi edistää kuukausilahjoituksella, muuta ei tarvitse tehdä.

”Tyttösponsoroinnin kautta minun on helppo ymmärtää, miten panostukset kehittyvien maiden tyttöihin heijastuvat moneen muuhunkin asiaan. Niillä on vaikutusta paitsi yksittäisten tyttöjen elämään myös väestönkasvuun ja ilmastonmuutokseen.”

Hän pitää tyttöjen tukemista erittäin järkevänä asiana. On paljon tietoa ja tutkimusta siitä, kuinka suuri vaikutus esimerkiksi tyttöjen koulutuksella on.

”Tämän päivän tytöt ratkaisevat huomisen ongelmat. Meidän on varustettava tyttöjä niin, että heillä on itsellään mahdollisuuksia ratkaista ongelmia”, Virtanen toteaa.

Pysyviä muutoksia pitkäjänteisellä työllä

Tyttösponsorointi on muuttunut Virtaselle henkilökohtaisesti entistä tärkeämmäksi sen jälkeen, kun heidän perheeseensä syntyi tyttö.

Lasten syntymät ovat vaikuttaneet siihen, kuinka Virtanen kokee lasten oikeudet tunnetasolla. Aikaisemmin hän pystyi katsomaan kuvia lapsista kriisialueilla, nyt se tekee melkein liian kipeää.

”Jos tuskan kokemus synnyttää ihmisissä halua edistää lasten oikeuksia, niin hyvä. Halu auttaa voi tietenkin syntyä myös positiivisista asioista, kuten omista lapsista.”

Virtanen muistuttaa, että kehitysyhteistyön vaikutukset ovat hitaita ja siksi myös tuen on oltava johdonmukaista ja hyvin pitkäjänteistä. Esimerkiksi vanhempien tietoisuutta siitä, että tyttöjen on päästävä kouluun, pitää lisätä. Koulurakennuksien lisäksi kouluihin on myös saatava pätevät opettajat.

”Yksi sukupolvi ei voi korjata kaikkea, mutta voimme edistää asioita”, Virtanen sanoo.

Faijat messiin!

Virtanen toivoo kaikkien sellaisten ihmisten lähtevän tyttösponsoreiksi, jotka kantavat huolta esimerkiksi väestönkasvusta ja maapallon kantokyvystä. Hänen omaa huoltaan ja stressiään tulevaisuudesta helpottaa, kun hän voi kanavoida huolensa tukena apuaan Planin kautta.

”Kaikki faijat messiin, iskät tukemaan tyttöjä! Tyttöjen tukeminen on miehekästä hommaa.”

Virtanen haluaa myös antaa omille lapsilleen esimerkin siitä, että muita on autettava.

Niin kuin hänelle itselleenkin lapsuuden kodissa opetettiin.

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi