Artikkelit, 5.4.2022

Suojaa ja psykososiaalista tukea Ukrainan lapsille

Ukrainalainen tyttö vastaanottokeskuksessa.

Ukrainan kriisi vaikuttaa voimakkaasti lapsiin ja heidän perheisiinsä. Jo yli neljä miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja hakemaan turvaa naapurimaista. Tuemme sotaa paenneita lapsia ja heidän perheitään Puolassa, Romaniassa ja Moldovassa.

Moldovassa tarjoamme yhdessä kumppanijärjestömme kanssa lastensuojelua, psykososiaalista tukea ja oikeusapua maahan hiljattain saapuneille ukrainalaisille perheille. Olemme perustaneet liikkuvia yksiköitä, joissa työskentelee muun muassa psykologeja ja sosiaalityöntekijöitä.

”Useimmilla kohtaamistamme lapsista on traumaattisia kokemuksia. Ennen tänne saapumistaan he ovat matkanneet useiden päivien ajan päästäkseen rajalle ja sen yli. Lasten auttaminen, erityisesti psykososiaalinen tuki, on tällä hetkellä prioriteettimme”, sanoo asiantuntijamme Micol Alberizzi, joka on perehtynyt lastensuojeluun kriiseissä.

“Juuri tällaista tukea he tarvitsevat nyt”

Noin 40 minuutin ajomatkan päässä Moldovan pääkaupungista Chișinăusta sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa asuu tällä hetkellä noin 100 pakolaista. Tiimimme järjestää keskuksessa lapsille erilaisia aktiviteetteja. Tarjoamme myös psykososiaalista tukea sekä yksin että ryhmissä lapsille, vanhemmille ja huoltajille.

Marina on yksi liikkuvaan yksikköön kuuluvista psykologeista. Hän on itse paennut Harkovasta Ukrainasta, joten hänellä on myös omakohtaista kokemusta sodasta.

”Järjestämme täällä satuterapiaa sekä laulamme ja piirrämme yhdessä. Etenkin laulaminen on tärkeä keino, koska se auttaa lapsia unohtamaan sen, missä he ovat ja mitä he ovat käyneet läpi. Sama koskee myös vanhempia. Juuri tällaista tukea he tarvitsevat nyt”, Marina kertoo.

Marina on mukana järjestämässä aktiviteetteja lapsille vastaanottokeskuksessa.

Monet tuntevat tarvetta puhua jonkun kanssa

Myös Viorica työskentelee liikkuvan yksikön psykologina. Hän kertoo nähneensä monia traumoista kärsiviä lapsia, mutta yksi tarina on jäänyt erityisesti mieleen.

Kolmivuotias poika järkyttyi kuullessaan porakoneen äänen vastaanottokeskuksessa. Ukrainassa hän oli nähnyt pommin räjähtävän edessään matkalla kotiin päiväkodista.

”Kuullessaan porakoneen äänen hän alkoi heti huutaa ja etsiä äitiään, joka ei ollut paikalla. Hän halusi muutenkin jatkuvasti olla äitinsä kanssa, ja myös äiti tunsi tarvetta olla hänen kanssaan koko ajan, koska hän pelkäsi lapsensa puolesta. Nämä ovat esimerkkejä traumasta”, Viorica kertoo.

Viemällä lasten huomion erilaisiin aktiviteetteihin, kuten piirtämiseen, pelaamiseen ja liikuntaan, pystymme auttamaan lapsia sopeutumaan uusiin olosuhteisiin ja selviytymään stressistä. Liikkuvan yksikön antama psykologinen tuki auttaa myös ehkäisemään myöhempiä post-traumaattisia oireita.

”Meillä on paljon ihmisiä, jotka käyttävät vastaanottokeskusta kauttakulkupaikkana. He kaipaavat tavallisia asioita, kuten lepoa, turvallisuuden tunnetta ja ruokaa. Parin päivän jälkeen monet tuntevat tarvetta puhua jonkun kanssa, joten he tulevat jakamaan tarinansa ja tunteensa. On erittäin tärkeää tarjota keskusteluapua näille ihmisille”, Viorica kertoo.

Huoli yksin liikkuvista lapsista kasvaa

Myös yksin liikkuvia lapsia saapuu Ukrainasta naapurimaihin. Vanhemmista ja huoltajista eroon joutuneet lapset ovat alttiita ihmiskaupalle ja hyväksikäytölle.

”Olemme erittäin huolissamme lapsista, jotka saapuvat yksin tai joiden osalta on epäselvää, kenen kanssa he matkustavat. Tiedämme, että tällä alueella on jo melko korkea ihmiskaupan riski”, Micol selittää. ”Tämä riski on korkea etenkin niillä lapsilla ja perheillä, jotka ovat epävarmoja siitä, minne he ovat matkalla.”

Autamme Ukrainan lapsia

Jo yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta. Suurin osa pakoon lähteneistä on lapsia ja naisia.

Monet pakolaislapsista ovat joutuneet kokemaan järkyttäviä asioita ja tarvitsevat turvaa sekä psykososiaalista tukea. Yhdessä kumppanijärjestöjemme kanssa autamme sotaa pakenevia lapsia ja heidän perheitään.

Näin autamme:

  • Tarjoamme Ukrainan pakolaisille hätäapua Puolassa, Romaniassa ja Moldovassa.
  • Vahvistamme lastensuojelua pakolaiskeskuksissa ja perustamme niihin turvallisia tiloja, joissa lapset saavat olla lapsia, levätä ja leikkiä.
  • Olemme mukana varmistamassa, että pakolaiset saavat suojaa, vettä, ruokaa ja perustarvikkeita.
  • Tuemme lasten paluuta takaisin kouluun.

Lue lisää >

Piirros ukrainalaisesta pakolaislapsesta ja äidistä.

Auta Ukrainan lapsia

Ukrainan sotaa pakenevilla lapsilla ja heidän perheillään on hätä. Sinun tukeasi tarvitaan nyt. Kiitos, jos voit auttaa.

Tule mukaan
Ecuadorilainen Yadira kädet puuskassa tiiliseinän edessä.

Tule tyttösponssiksi

Kuukausilahjoituksesi parantaa heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen asemaa ja varmistaa, etteivät he jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Liity nyt
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi
Ukrainalainen äiti lastensa kanssa pakolaiskeskuksessa.
Artikkelit, 22.4.2022

“Poikani tietävät, että on sota”

Itä-Ukrainasta paennut Lydia, 25, lepää lastensa kanssa hetken Lvivin rautatieaseman pakolaiskeskuksessa lähellä Puolan rajaa. Täältä matka jatkuu, mutta perhe ei vielä tiedä tulevasta.
Lapset opiskelevat luokassa tablettitietokoneiden avulla.
Artikkelit, 12.4.2022

Tablettitietokoneet auttavat ukrainalaisia ​​lapsia jatkamaan opintojaan

Työskentelemme Romaniassa paikallisten kumppanijärjestöjemme kanssa varmistaaksemme, että ukrainalaisilla lapsilla ja nuorilla on pääsy turvalliseen ja laadukkaaseen koulutukseen. 
Ukrainalainen tyttö romanialaisessa pakolaiskeskuksessa.
Artikkelit, 6.4.2022

Leikki tuo turvaa sotalasten traumoihin

Sodan traumatisoimat ukrainalaiset lapset saavat psykososiaalista tukea ja turvallisen leikkipaikan pakolaissuojassa Romaniassa.