Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Artikkelit, 7.9.2023
Sudanin konflikti särki Alekin unelmat
Jo yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut huhtikuussa alkanutta konfliktia turvallisemmille alueille Sudanin sisällä tai naapurimaihin. Pakolaisten ahdinko Sudanissa ja sen naapurimaissa kasvaa päivä päivältä.
Alek, 30, pakeni neljä kuukautta sitten viiden lapsensa kanssa Sudanista naapurimaahan Etelä-Sudaniin. Paon syy oli sama kuin tuhansilla muilla: huhtikuussa puhjenneet taistelut Sudanin asevoimien ja aseellisen RAF-joukon välillä.
Konflikti horjuttaa paitsi Sudania myös sen naapurimaita. Elokuun 2023 loppuun mennessä 3,6 miljoonaa ihmistä on paennut taisteluja turvallisemmille alueille Sudanin sisällä. Taisteluissa on kuollut 1 105 ihmistä, joista 435 on lapsia. Yli 12 115 on haavoittunut, heistä 2025 lapsia.
Naapurimaihin on paennut yli miljoona ihmistä. Monet heistä ovat olleet tien päällä viikkoja ja saapuvat leireihin sairaina ja heikkoina.
Kaikesta on pulaa
Alek joutui myymään omaisuuttaan päästäkseen turvaan. Lopulta hän päätyi tuhansien muiden tavoin rajan lähellä sijaitsevaan Renkin kauttakulkukeskukseen. Siellä on yli 6000 pakolaista, joista suurin osa on naisia ja lapsia.
Vaikka perhe pääsi pakoon aseellisia taisteluita, leireissä ja keskuksissa eri puolilla Sudania ja naapurimaita ihmiset käyvät toisenlaisia kamppailuja elämästä ja kuolemasta. Kaikesta on pulaa, ruoan hinta noussut neljänneksen ja terveyspalveluita on niukasti, vaikka eri järjestöt tekevät parhaansa auttaakseen. Sudanissa 80 prosenttia sairaaloista ei ole toiminnassa.
Monia odottaa yösija taivasalla. Alek lapsineen jakaa pienen tilan teltassa, jossa on useita muitakin perheitä. Sisällä on jatkuvasti pidettävä yllä tulta ja savua, jotta hyttysten määrän saisi jotenkin pidettyä kurissa. Alekin nuorimmainen lapsi, seitsenkuukautinen poika, sai tuhkarokon ja on sairastellut useita viikkoja.
”Syömme kerran päivässä, eikä ruoka ole hyvää. Joskus yritän ostaa parempaa ruokaa, mutta lapset ovat menettäneet ruokahaluaan ja laihtuneet. Tarvitsisimme hyönteisverkkoja, vaatteita, lakanoita, patjoja, saippuaa ja ruoanvalmistusvälineitä”, Alek kertoo.
Pakolaisten määrä kasvaa yhä
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR päivitti syyskuun alussa arviotaan avun tarpeesta. Rahoituksen tarve kaksinkertaistui 500 miljoonasta dollarista miljardiin dollariin. Tästä vain pieni osa on katettu.
Samalla järjestö nosti arvionsa vuoden loppuun mennessä Sudanin naapurimaihin odotettavien ihmisten määrästä 1,8 miljoonaan. Se on valtava määrä maille, joista moni kamppailee jo ennestään köyhyyden ja konfliktien kanssa. Tšadissa oli ennestään yli 400 000 sudanilaista pakolaista, jotka ovat olleet siellä lähes 20 vuotta. Etelä-Sudanissa arviolta 76 prosenttia väestöstä tarvitsi humanitaarista apua jo ennen Sudanin konfliktin syttymistä.
Alek on paitsi pakolainen myös paluumuuttaja. Hän pakeni lastensa kanssa Sudaniin vuonna 2016 sen jälkeen, kun hänen miehensä oli tapettu Etelä-Sudanissa puhjenneessa konfliktissa. Sudanissa asui ennen konfliktin puhkeamista noin 800 000 eteläsudanilaista pakolaista. Alek toivoi voivansa tarjota lapsilleen paremman koulutuksen Sudanissa. Hän perusti pääkaupunkiin Khartumiin pienen mutta menestyksekkään teeravintolan, ja elämä näytti jälleen valoisalta. Viime huhtikuussa unelmat kuitenkin särkyivät.
”Se (konflikti) yllätti meidät. Joka paikassa oli raskaita taisteluita, joissa käytettiin valtavia aseita ja tykistötulta. Monet pakenivat, koska pelkäsivät, että heidät tapetaan. Otin rahani ja lapseni ja pakenin”, Alek kertoo.
Toimitamme hätäapua ja suojelemme lapsia
Laajennamme parhaillaan humanitaarista työtämme eri puolilla Sudania ja sen naapurimaissa Etelä-Sudanissa, Tsadissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Etiopiassa ja Egyptissä.
Jaamme konfliktin koettelemille perheille hätäaputarvikkeita ja taloudellista tukea, tarjoamme suojaa ja varmistamme, että lapset, erityisesti tytöt, saavat suojelua. Tarjoamme myös psykososiaalista tukea ja turvallisia leikkihetkiä kriisin keskelle joutuneille lapsille.
Kuten äidit yleensä, myös Alek unelmoi paremmasta tulevaisuudesta lapsilleen. Vaikka elämä keskuksessa on vaikeaa, hän epäröi sieltä lähtöä. Hänen isoäitinsä talo on tyhjillään Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa, mutta Alek ei tiedä, miten hän elättäisi itsensä ja lapsensa Jubassa. Alekin kaltaiset paluumuuttajat tarvitsevat nyt kipeästi tukea ja koulutusta, jotta he voivat hankkia itselleen elinkeinon ja lapsilleen tulevaisuuden.
Niin kauan kuin taistelut Sudanissa jatkuvat, avun tarve Sudanissa ja naapurimaissa kasvaa.
”Lastensuojelun ja kaikkien lasten turvallisuuden on oltava etusijalla. Kaikkien osapuolten on varmistettava siviilien ja erityisesti lasten suojelu”, vaatii kansainvälisen Planin alueellinen katastrofivalmiuspäällikkö Maurice Onyango.
HUMANITAARINEN TYÖ = APUA HÄDÄN KESKELLÄ
Jokaisella lapsella on oikeus kasvaa turvassa. Siksi työskentelemme humanitaarisissa kriiseissä eri puolilla maailmaa – suojelemme lapsia, ehkäisemme aliravitsemusta ja edistämme kouluun pääsyä.
Humanitaaristen kriisien lisääntyessä työtämme tarvitaan entistä kipeämmin, jotta kriisien keskellä olevat ihmiset saavat tarvitsemansa avun. Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon olet mukana auttamassa siellä, missä apua eniten tarvitaan.
Lahjoita hätäapuun >
Konfliktit uhkaavat tyttöjen tulevaisuutta
Konfliktien keskellä elävät tytöt tarvitsevat puolustajia. Lahjoittamalla sinä voit auttaa. Osallistu Planin tyttöjen päivän kampanjaan ja tue tyttöjä keskellä konflikteja.
Lahjoita tytöilleTytöt samalle viivalle
Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.
Tule mukaanVaikuta vapaaehtoisena
Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.
Ryhdy vapaaehtoiseksi