Artikkelit, 3.1.2022

Stipendit pitävät lapset koulussa

Laosilainen tyttö on nostanut kätensä ylös ja seisoo ensimmäisenä jonossa, jossa on paljon lapsia.

Laosilainen Monta, 11, haaveilee opettajan työstä, mutta Montan kotiseudulla lasten koulunkäynti ei aina ole mahdollista köyhyyden vuoksi.

“Minulle on iso asia, että saan jatkaa koulussa edes vuoden pidempään”, sanoo 11-vuotias Monta.

Monta asuu Pha Oudomin vuoristoisella seudulla luoteisessa Laosissa vanhempiensa ja seitsemän sisaruksensa kanssa. Suurin osa Montan kotiseudun perheistä kuuluu etnisiin vähemmistöihin ja viljelee riisiä ja vihanneksia elannokseen.

Monet lapsista joutuvat keskeyttämään koulunkäyntinsä auttaakseen vanhempiaan pelloilla ja kotitöissä. Osa lapsista käy myös töissä banaaniviljelmillä. Silloin kun sateet jäävät vähäisiksi, perheiden riisisadot jäävät pieniksi. Riisiä ei silloin riitä vuoden jokaiselle kuukaudelle, ja perheiden kaikki tulot menevät ruoan hankkimiseen.

“Sellaisina vuosina emme saa maksettua kaikkien lastemme koulutusta, joten osa lapsista joutuu lopettamaan koulunkäyntinsä ja tulemaan peltotöihin meidän vanhempien kanssa”, kertoo Montan isä Themy.

Ehkäisemme koulunkäynnin keskeytymistä

Tuemme syrjäisten yhteisöjen lasten koulutusta jakamalla koulutarvikkeita ja stipendejä oppilaille. Stipendin avulla perheet saavat hankittua lapsilleen esimerkiksi koulupuvun ja kengät. Myönnämme stipendejä lapsille, jotka joutuisivat muuten keskeyttämään koulunkäyntinsä perheidensä taloudellisen tilanteen takia.

“Toivon kovasti, että voisin jatkaa koulunkäyntiäni myös tänä vuonna. Haluaisin tulla opettajaksi, jotta voisin kehittää yhteisöäni. Erityisesti tahtoisin auttaa lapsia samaan koulutusta ja paremmat elinolot”, Monta sanoo.

Tyttösponssi

Tytöt samalle viivalle

Jokaisella tytöllä on oikeus koulutien aloittamiseen ja siellä pysymiseen. Varmista, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Marie seisoo oviaukossa ja katsoo päättäväisenä kameraan.
Marie seisoo oviaukossa ja katsoo päättäväisenä kameraan.
Teknologia-alan naisjohtajat raivaavat tietä tytöille.
Blogit, 22.4.2024

Teknologia-alan naisjohtajat raivaavat tietä tytöille

Miltä näyttää maailma, jossa yhteiskunnallemme keskeisiä tuotteita ja palveluja kehittää ryhmä, joka edustaa vain osaa väestöstä?
Kuvituskuva, jossa kahden nuoren jalat näkyy kahden ison laatikon vieressä, toisessa laatikossa lukee tasa-arvo ja toisessa koulutus.
Blogit, 18.4.2024

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien tulee näkyä oppilaitosten arjessa

Viimeistään nyt on aika laittaa kuntoon oppilaitosten suunnitelmat tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi, kirjoittaa Planin globaalikasvatuksen suunnittelija Mari Tapio.
Nuorten ryhmä Vietnamissa vaatii tasa-arvoa. Nuorilla on megafoni ja kyltit käsissään.
Artikkelit, 11.4.2024

Leikkaus kehitysyhteistyöstä on leikkaus maailman vakaudesta ja tasa-arvosta

Kun Orpon hallitus laati hallitusohjelmansa viime kesänä, se päätti merkittävistä leikkauksista kehitysyhteistyöhön. Leikkaukset ovat kokonaisuudessaan yli miljardi euroa, mikä heikentää merkittävästi Suomen mahdollisuuksia vaikuttaa globaaliin kehitykseen ja tyttöjen oikeuksien toteutumiseen. Huhtikuun kehysriihessä hallitus päättää uusista leikkauksista. Vastustamme jyrkästi lisäleikkauksia kehitysyhteistyöhön. Niiden seuraukset olisivat pahimmillaan tuhoisat.