Artikkelit, 1.12.2021

”Stipendi toteutti haaveeni opiskelusta”

Tyttö seisoo seinän edessä ja katsoo hymyillen kameraan.

Mosambikilainen Sofia, 15, oli vaarassa joutua keskeyttämään koulunkäyntinsä peruskoulun jälkeen, sillä uusi koulumatka olisi ollut liian pitkä ja turvaton päivittäiseen kävelemiseen.

Sofian onneksi hän pääsi muuttamaan Planin rakentamaan asuntolaan koulunsa viereen ja pystyi näin jatkamaan koulunkäyntiään.

“Olin ikionnellinen, kun sain stipendin. Suurin osa ystävistäni on joutunut keskeyttämään koulunkäyntinsä raskauden, avioliiton tai perheensä köyhyyden takia”, Sofia kertoo.

Plan tukee mosambikilaisten tyttöjen koulunkäyntiä. Olemme jakaneet tytöille stipendejä, koulutarvikkeita ja koulupukuja.

Stereotypioiden ja sukupuoliroolien haastaminen on myös tärkeää aloittaa nuorena. Planin tukemissa kerhoissa tytöt ja pojat oppivat oikeuksistaan, tasa-arvosta, seksuaaliterveydestä ja lapsiavioliittojen haitoista. Yhdessä nuoret kasvavat pitämään huolta oikeuksistaan, eivätkä enää esimerkiksi hyväksy tyttöjen koulun keskeyttämistä tai liian varhaisia raskauksia.

Koulutus vähentää varhaisia avioliittoja ja raskauksia

Mitä pidempään tyttö saa jatkaa koulunkäyntiä, sitä myöhemmin hän menee naimisiin. Koulunkäynti suojelee myös teiniraskauksilta, sillä koulutetut tytöt saavat lapsia myöhemmin. Kun tyttö saa käydä koulua, hänellä on paremmat mahdollisuudet työllistyä ja tukea perheensä toimeentuloa.

Sofia haluaa lykätä naimisiinmenoa ja perheen perustamista niin pitkälle kuin mahdollista.

“Haluaisin mennä naimisiin vasta joskus 30-vuotiaana. Onneksi vanhempani tukevat opiskeluani. Unelmani on tulla lääkäriksi, koska lähin sairaala on kaukana kotikylästäni ja haluan auttaa ihmisiä.”

Toivota tytöille

Hyvää koulua ja onnellista lukuvuotta

Anna tänä jouluna lahja, joka edistää tasa-arvoa ja tyttöjen koulutusta. Ilahduta läheistäsi aineettomalla joululahjalla tai osallistu joulukeräykseen.

Tyttö istuu koululuokassa.
Tyttö istuu koululuokassa.