Artikkelit, 28.5.2021

”Siskoni eristettiin muusta perheestä kuukautisten aikana”

Ghanalainen Cephas, 13, haluaa lopettaa kuukautisiin liittyvän häpeän ja syrjinnän kulttuurin.

Ghanalainen Cephas, 13, haluaa lopettaa kuukautisiin liittyvän häpeän ja syrjinnän kulttuurin.

Cephas on 13-vuotias ghanalainen koulupoika. Vielä pari vuotta sitten hän pilkkasi yhdessä kavereidensa kanssa tyttöjä, joilla oli kuukautiset. Hänelle oli opetettu, että tytöt ovat kuukautisten aikana epäpuhtaita ja heitä on parasta vältellä vuotopäivinä. Koska pojat eivät tienneet, milloin tytöillä oli kuukautiset, he karttelivat varmuuden vuoksi kaikkia puberteetti-ikäisiä tyttöjä.

Ennen Cephas kartteli myös kolmea siskoaan heidän kuukautistensa aikana. Siskot joutuivat pysyttelemään erillään muusta perheestä vuotopäivinä.

“Yhteisössämme elää kuukautisiin liittyviä myyttejä, ja se vaikuttaa tyttöjen ja naisten kohteluun. Heitä kohdellaan kuukautisten aikana kuin hylkiöitä. He eivät saa kokata perheelleen tai koskea yhteisiin tavaroihin, koska he ovat muka likaisia”, Cephas kertoo.

Pojat auttavat purkamaan kuukautisiin liittyviä uskomuksia

Häpeän ja syrjinnän takia moni tyttö jää pois koulusta kuukautisten aikana, ja joidenkin opinnot katkeavat kokonaan, kun heidän kuukautisensa alkavat.

Puuttuakseen ongelmaan Plan perusti Cephasin kouluun terveyskerhon, jossa tytöt ja pojat keskustelevat yhdessä muun muassa kuukautisista. Aluksi pojat olivat haluttomia liittymään mukaan, mutta yksi pojista innostui käymään kokouksissa ja houkutteli myös Cephasin mukaan.

Nyt Cephas on ollut kerhon aktiivinen jäsen jo kahden vuoden ajan. Hän kertoo ymmärtäneensä, miten monet taikauskoiset käsitykset pitävät yllä syrjintää hänen yhteisössään ja koulussaan. Cephas pyrkii muuttamaan asioita jakamalla kuukautissiteitä ja keskustelemalla muiden kanssa kuukautisiin liittyvistä harhaluuloista.

Asennemuutos muutti siskojen kohtelun

“Haaveeni on, että pojat ja miehet ymmärtävät, että kuukautiset ovat tyttöjen ja naisten elämään kuuluva luonnollinen asia eivätkä mitään epäpuhdasta. Opittuani asioista minua harmittaa, miten aiemmin kohtelin siskojani”, hän kertoo.

Cephasin mielestä hänen paras saavutuksensa toistaiseksi on isänsä asenteiden muuttaminen.

“Nykyisin siskoni saavat nukkua sisällä talossa kuukautistensa aikana. Isäni on alkanut ymmärtää, ettei kotimme päälle lankea mitään pahuutta, vaikka siskoni osallistuvat perhe-elämään myös kuukautisten aikana.”

Tyttösponssi

Tytöt samalle viivalle

Edistä tyttöjen oikeuksia kuukausilahjoittajana. Tyttösponssina parannat heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen oikeuksia ja varmistat, etteivät he jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Kolme tyttöä Dominikaanisesta tasavallasta
Kolme tyttöä Dominikaanisesta tasavallasta