Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Artikkelit, 7.1.2025
Silpominen loppuu kylä kerrallaan Malissa
Monet yhteisöjen johtajat Malissa pitivät aluksi sukuelinten silpomisen vastaista työtä hyökkäyksenä perinteitä vastaan. Plan International Malin asiantuntija Penouhan Denou kertoo, miten asenteet muuttuvat yhteisöissä.
”Tietämättömyys sukuelinten silpomisen seurauksista pitää voimissaan uskomusta siitä, että kyseessä on säilytettävä kulttuurinen käytäntö”, sanoo Penouhan Denou, Plan International Malin silpomisen vastaisen työn johtaja.
Tyttöjen sukuelinten silpominen on kulttuurisesti juurtunut tapa Malissa. Lähes kahdeksan miljoonaa malilaista tyttöä ja naista on käynyt läpi silpomisen.
Kayesin alueella silpomisen esiintyvyys on yksi maan suurimmista. Plan International on työskennellyt alueen yhteisöjen kanssa vuodesta 2020 lähtien ja lisännyt tietoisuutta silpomisen vaaroista ja rohkaissut yhteisöjä luopumaan perinteestä.
”Työmme tuloksena 12 kylää on juuri lopettanut silpomisen, ja 15 kylää on parhaillaan tekemässä sopimusta asiasta ”, Penouhan Denou iloitsee.
Hyökkäys perinteitä vastaan
Penouhan Denou kertoo, että ensimmäiset kokoukset pidettiin vuonna 2020 yhteisöjen ja Planin työryhmän välillä hyvin jännittyneessä ilmapiirissä.
”Jotkut kylät kieltäytyivät kokonaan vastaanottamasta ryhmäämme. Uskonnolliset johtajat jopa johtivat vastakampanjoita hanketta vastaan. He syyttivät hanketta siitä, että se hyökkäisi esi-isien perinteitä vastaan ja edistäisi nuorten tyttöjen seksuaalista irtolaisuutta.”
Suuri haaste on ollut myös se, ettei Mali ole vieläkään säätänyt lakia silpomista vastaan.
”Lisäksi jotkut silpojat tekevät työtään taloudellisesta pakosta. Olisi hyvä, jos heillä olisi vaihtoehtoisia tulonlähteitä.”
Planin työryhmä on järjestänyt keskusteluja yhteisöjen kanssa ja jakanut tietoa asukkaille, yhteisöjen johtajille ja uskonnollisille johtajille. Sopimusten allekirjoittaminen silpomisen lopettamiseksi on pitkäaikaisen työn tulos.
”Jokaisen vuoden lopussa olemme luokitelleet kylät sen mukaan, miten työ etenee. Olemme kirjanneet, onko kylä vastahakoinen, välinpitämätön vai luopumassa silpomisesta.”
Nuoret tärkeässä roolissa
Kylät ilmaisevat halunsa luopua silpomisesta lähettämällä pormestarin toimistoon kylän johtajien allekirjoittaman kirjeen. Tämän jälkeen kylän johtajat allekirjoittavat luopumissopimuksen julkisessa seremoniassa. Siinä määritellään myös rangaistukset sopimuksen rikkomisesta. Kylään perustetaan valvontakomitea varmistamaan, että yhteisöt noudattavat sopimusta.
Penouhan Denou painottaa nuorten merkitystä silpomisen vastaisessa työssä.
”Emme olisi voineet saavuttaa näitä tuloksia ilman nuorten vahvaa osallistumista. Koska nuoret ovat saaneet tietoa silpomisesta ja lapsiavioliitoista, he ovat tärkeimpiä toimijoita tietoisuuden lisäämisessä”, hän sanoo.
”Haluaisin kehottaa päättäjiä, yhteisön ja uskonnollisia johtajia osallistumaan silpomisen vastaiseen taisteluun. He pystyvät vaikutusvaltansa avulla muuttamaan käyttäytymistä yhteisöissä ja edistämään sitä, että Malin hallitus hyväksyy silpomisen vastaisen lain.”