Artikkelit, 20.9.2021

”Sanoin isälleni, etten todellakaan menisi naimisiin 13-vuotiaana”

Etiopialainen tyttö seisoo rakennuksen oviaukossa ja katsoo vakavana kameraan.

Amharan maaseudulla lapsiavioliitot ovat vielä arkea. Woyzer onnistui perumaan niin omat häänsä kuin ystävänsä avioliiton.

Etiopian Amharassa asuva 13-vuotias Woyzer oli kaitsemassa perheensä lampaita, kun eräs kylän miehistä vieraili hänen kotonaan ja pyysi Woyzerin isältä tyttöä vaimokseen. Woyzer kuuli siskoltaan vasta myöhemmin, että miehet olivat sopineet alustavasti naimakaupasta.

”Otin asian puheeksi isäni kanssa ja sanoin hänelle, etten todellakaan olisi menossa naimisiin ja että hän tuhlaisi vain aikaansa, jos alkaisi järjestää häitäni”, nyt 14-vuotias Woyzer kertoo.

Hän on mukana Planin hankkeessa, joka torjuu lapsiavioliittoja Etiopiassa. Amharan maaseudulla kolme neljästä tytöstä joutuu naimisiin alaikäisenä.

Planin kerhossa Woyzer oli oppinut liian varhaisten avioliittojen seurauksista.

”Tiesin, että minusta tulisi melko varmasti hyvin sairas, jos tulisin näin nuorena raskaaksi. En myöskään halunnut, että minulle kävisi samoin kuin siskolleni, joka meni naimisiin 12- tai 13-vuotiaana. Minä tiedän lapsiavioliiton vaaroista enemmän kuin siskoni aikoinaan. Hän ei tiennyt teiniraskauksiin liittyvistä terveysriskeistä.”

Woyzerin avioliitosta ei ollut vielä sovittu virallisesti, joten tyttö jatkoi isänsä suostuttelua. Kuultuaan tyttärensä perusteet isä suostui torjumaan kosinnan.

”Olen auttanut myös ystäviäni perumaan häänsä. Koulussa annoin opettajille lapun, jossa kerroin ystäväni olevan menossa naimisiin. Onneksi hänenkin häänsä peruttiin”, Woyzer iloitsee.

”Haluaisin mennä naimisiin joku päivä – mutta vasta kun olen käynyt kouluni loppuun.”

Tyttösponssina autat edistämään tyttöjen koulutusta, torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista sekä lisäämään tietoa tyttöjen oikeuksista.

Tyttösponssi

Lahjoita tietoa

Tyttösponssina lisäät tietoa tyttöjen oikeuksista. Kuukausilahjoituksellasi edistät tyttöjen koulutusta ja autat kitkemään haitallisia perinteitä, kuten lapsiavioliittoja.

Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.
Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.
Valtiovarainministeri Anneli Saarikko, Planin nuori Idun Söderlund ja pääministeri Sanna Marin eduskunnassa.
Artikkelit, 13.10.2022

Tytöt vaativat taloudellista tasa-arvoa #GirlsTakeoverissa

Planin toiminnassa mukana olevat tytöt ja nuoret naiset valtasivat valtiovarainministerin, Helsingin pormestarin, sekä Talouselämän, Stora Enson, LähiTapiolan ja PwC:n johtajien paikat.
Sierraleonelainen teinityttö seisoo keltaisen kiviseinän edessä kädet puuskassa ja katsoo kaukaisuuteen.

Raportti: Tyttöjen asema maailmassa on parantunut 10 vuodessa liian hitaasti ja epätasaisesti

Tyttöjen ja nuorten naisten asema on parantunut 10 vuodessa vain vähän. Samaan aikaan on tapahtunut huolestuttavaa takapakkia, Planin raportti paljastaa.
Sierraleonelainen teinityttö seisoo keltaisen kiviseinän edessä kädet puuskassa ja katsoo kaukaisuuteen.

Realising every girl’s right to flourish: A review of progress on the 10th anniversary of the International Day of the Girl

Lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin kansainvälisen tyttöjen päivän 10-vuotisjuhlavuoden 2022 kunniaksi julkaisema raportti luotaa kehitystä tyttöjen oikeuksien…