Artikkelit, 20.9.2021

”Sanoin isälleni, etten todellakaan menisi naimisiin 13-vuotiaana”

Etiopialainen tyttö seisoo rakennuksen oviaukossa ja katsoo vakavana kameraan.

Amharan maaseudulla lapsiavioliitot ovat vielä arkea. Woyzer onnistui perumaan niin omat häänsä kuin ystävänsä avioliiton.

Etiopian Amharassa asuva 13-vuotias Woyzer oli kaitsemassa perheensä lampaita, kun eräs kylän miehistä vieraili hänen kotonaan ja pyysi Woyzerin isältä tyttöä vaimokseen. Woyzer kuuli siskoltaan vasta myöhemmin, että miehet olivat sopineet alustavasti naimakaupasta.

”Otin asian puheeksi isäni kanssa ja sanoin hänelle, etten todellakaan olisi menossa naimisiin ja että hän tuhlaisi vain aikaansa, jos alkaisi järjestää häitäni”, nyt 14-vuotias Woyzer kertoo.

Hän on mukana Planin hankkeessa, joka torjuu lapsiavioliittoja Etiopiassa. Amharan maaseudulla kolme neljästä tytöstä joutuu naimisiin alaikäisenä.

Planin kerhossa Woyzer oli oppinut liian varhaisten avioliittojen seurauksista.

”Tiesin, että minusta tulisi melko varmasti hyvin sairas, jos tulisin näin nuorena raskaaksi. En myöskään halunnut, että minulle kävisi samoin kuin siskolleni, joka meni naimisiin 12- tai 13-vuotiaana. Minä tiedän lapsiavioliiton vaaroista enemmän kuin siskoni aikoinaan. Hän ei tiennyt teiniraskauksiin liittyvistä terveysriskeistä.”

Woyzerin avioliitosta ei ollut vielä sovittu virallisesti, joten tyttö jatkoi isänsä suostuttelua. Kuultuaan tyttärensä perusteet isä suostui torjumaan kosinnan.

”Olen auttanut myös ystäviäni perumaan häänsä. Koulussa annoin opettajille lapun, jossa kerroin ystäväni olevan menossa naimisiin. Onneksi hänenkin häänsä peruttiin”, Woyzer iloitsee.

”Haluaisin mennä naimisiin joku päivä – mutta vasta kun olen käynyt kouluni loppuun.”

Tyttösponssina autat edistämään tyttöjen koulutusta, torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista sekä lisäämään tietoa tyttöjen oikeuksista.

Tyttösponssi

Lahjoita tietoa

Tyttösponssina lisäät tietoa tyttöjen oikeuksista. Kuukausilahjoituksellasi edistät tyttöjen koulutusta ja autat kitkemään haitallisia perinteitä, kuten lapsiavioliittoja.

Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.
Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.
Planin nuori Martta Pyykönen ja Sitra yliasiamies Jyrki Katainen seisovat selät vastakkain Sitran pääoven edessä.
Blogit, 15.10.2021

”Haluan elää maailmassa, jossa on tietoa tytöistä ja tytöille”

#GirlsTakeoverin teemana oli tänä vuonna tiedon vaikutus tasa-arvoon. Tiedon hankkiminen ja vastaanottaminen ovat ihmisoikeuksia, mutta silti liian moni tyttö jää vaille tarvitsemaansa tietoa, kirjoittaa Martta Pyykönen.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Planin nuori Nella Salminen keskustelevat.
Artikkelit, 13.10.2021

Tytöt vaativat lisää tietoa ja tasa-arvoa #GirlsTakeoverissa

Suomessa viidettä kertaa järjestetty Planin #GirlsTakeover-tempaus nosti esiin tiedon ja monimuotoisuuden vaikutusta tasa-arvoon. Presidentti Sauli Niinistön työparina toiminut Nella Salminen vaati nuoria mukaan ilmastokriisiä koskeviin päätöksiin. Lue kohokohdat tämän vuoden valtauksista!
Kaksi vietnamilaista lasta istuvat tietokoneen ääressä.
Mediatiedotteet, 4.10.2021

Planin suurtutkimus: Verkossa leviävät valheet saavat tytöt pelkäämään turvallisuutensa puolesta

Verkossa leviävä valheellinen informaatio uhkaa tyttöjen ja nuorten naisten turvallisuutta ja terveyttä ja heikentää heidän mielenterveyttään, tuore maailmanlaajuinen tutkimus paljastaa.