Artikkelit, 28.8.2018

Radio auttaa vähentämään lapsiavioliittoja Malawissa

Malawissa lähes puolet tytöistä joutuu naimisiin ennen 18 vuoden ikää. Maan perustuslakiin tehtiin viime vuonna muutos, joka kieltää lapsiavioliitot. Kysymys kuuluu, kuinka tieto kiellosta saavuttaisi koko maan.

Kaikki Malawissa kuuntelevat radiota. Jos omaa radiota ei ole, kokoonnutaan joukolla kuuntelemaan jonkun naapurin radiota.

– Nykyisessä laissa sanotaan, etteivät alle 18-vuotiaat saa mennä naimisiin. Se tarkoittaa, että tyttöjen on käytävä koulua ja saatava opintonsa päätökseen ennen 18 vuoden ikää, kertoo Charity Bita, 24.

Hän on yksi nuorista aktivisteista, jotka ovat kampanjoineet lakimuutoksen puolesta. Nykyisin hän työskentelee Plan Internationalin palveluksessa Malawissa.

Malawissa on yhä paljon alueita, joille tieto lakimuutoksesta ei ole yltänyt.

– Lapsiavioliittoja solmitaan edelleen paljon. Ikävä kyllä maaseudun paikallisyhteisöjen asukkaat eivät tiedä kiellosta, Charity kertoo.
 

Takaisin kouluun

18-vuotias Faless asuu maaseudulla pääkaupungin Lilongwen ulkopuolella. Hän on 11-kuukautisen Gift-pojan äiti. Faless meni naimisiin 17-vuotiaana, sillä hän oli raskaana eikä hänellä mielestään ollut valinnanvaraa.

– En tiennyt, ettei naimisiin saa mennä alle 18-vuotiaana.

Faless joutui lopettamaan koulun raskauden ja avioliiton takia. Hän kaipasi ystäviään ja tunsi itsensä ulkopuoliseksi, koska ei saanut käytyä koulua loppuun.

– Raskaana ollessani kuulin radiosta, että lapsiavioliitot ovat kiellettyjä ja että lasten täytyisi käydä koulua.

Nyt Faless on eronnut miehestään ja palannut koulun penkille. Lapsenhoitoapua hän saa äidiltään.

– Olen iloinen, että avioliitto on ohi, hän kertoo.
 

Ratkaisu on radio

Charity ja Charles olivat aiemmin työtovereita Radio Timvenissä. He korostavat radion merkitystä lapsiavioliittokieltoa koskevan tiedon levittäjänä Malawissa.Helpoin tapa tavoittaa Malawin asukkaat on radio.

– Radio on Malawissa tärkein tiedotusväline. Täällä kaikilla on radio, kertoo Charles Kululanga, 35. Hän on Radio Timvenin kanavapäällikkö ja juontaa omaa ohjelmaansa aamuisin.

Timveni on nuorille tarkoitettu radio- ja tv-asema, joka lähettää ohjelmaa 12 tuntia päivässä.– Nykyisin kaikki nuoret kulkevat kuulokkeet korvillaan. Ja mitä he kuuntelevat? Radiota. Jos heillä ei ole radiota kotona, he kuuntelevat sitä puhelimestaan. Timvenin lähetyksissä keskustellaan nuoria koskevista aiheista, kuten lapsiavioliitoista. Tämä on tärkeä osa toimintaa.

– Olemme päättäneet, että kaikkien radiossa ääneen pääsevien on käsiteltävä lapsia ja lastensuojelua koskevia teemoja, Charles kertoo.
 

Tavoitteena tavoittaa koko maa

Plan on yksi Radio Timvenin tärkeimmistä tukijoista. Radioasema tavoittaa nykyisin noin 60 prosenttia maan asukkaista. Tavoitteena on tavoittaa koko maa. Ennen kuin Charity aloitti työt Planissa, hänkin työskenteli toimittajana Timvenissä yhdessä Charlesin kanssa.

– Pitemmän päälle tavoitteena on saada kaikki paikallisyhteisöt ymmärtämään, että lapsiavioliitot ovat kiellettyjä, Charity kertoo.

Teksti ja kuvat: Anthony Huus

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi