Artikkelit, 10.2.2021

Planin Tyttöryhmälle oikeusministeriön Demokratiapalkinto

Oikeusministeriö palkitsi Muuttajat!-demokratiakasvatushankkeemme Tyttöryhmän uudenlaisen vuorovaikutuksen edistämisestä. 

Työmme Suomeen muuttaneiden nuorten vaikuttamismahdollisuuksien ja demokratiataitojen vahvistamiseksi on palkittu. Oikeusministeriö myönsi kuudetta kertaa jakamansa Demokratiapalkinnon keskiviikkona Muuttajat!-demokratiakasvatushankkeemme Tyttöryhmä-koulutusohjelmalle. 

Oikeusministeriö jakoi 10 000 euron arvoisen palkinnon Planin, Natur och Miljö rf:n ja Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n kesken. 

– Viimeaikaiset tapahtumat maailmalla osoittavat, että rakentavan yhteiskunnallisen keskustelukulttuurin ylläpitäminen ja kehittäminen ovat tärkeä osa toimivaa demokratiaa. Rakentavalla ja kunnioittavalla yhteiskunnallisella keskustelulla voimme torjua polarisaatiota ja syrjäytymistä yhteiskunnassa, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo tiedotteessa. 

– Demokratiapalkinnolla haluamme nostaa esiin kansalaisyhteiskunnan hyviä käytäntöjä sekä uudenlaisten kansalaisvaikuttamisen muotoja.
 

Tyttöryhmä antaa nuorille rohkeutta toimia 

Perustimme Tyttöryhmän keväällä 2020, kun huomasimme maahanmuuttajatyössämme tarpeen kehittää vaikuttamistoimintaa erityisesti tytöille. Nuoret ovat kertoneet, että ryhmä on antanut heille rohkeutta toimia itselleen tärkeiden asioiden puolesta.  

Vaikka osa tapaamisista jouduttiin koronaepidemian vuoksi pitämään etäyhteyden välityksellä, nuoret pitivät myös etätapaamisia tärkeinä kohtaamisina ja mahdollisuuksina vertaistukeen. 

– Palkinto on meille upea osoitus siitä, että työtämme arvostetaan ja sen tärkeys näkyy myös ulospäin. Kiitos tuhannesti oikeusministeriölle, vapaaehtoisille ja ennen kaikkea nuorille itselleen, sanoo Tyttöryhmän vastuuohjaaja Anna Albekoglu.  

Plan on työskennellyt Suomeen oppivelvollisuusiän loppupuolella muuttaneiden nuorten kanssa vuodesta 2010 alkaen. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen STEA:n tukema Muuttajat!-demokratiakasvatushanke lisää yli 15-vuotiaiden maahanmuuttajanuorten tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja sen osallistumisen kanavista sekä rohkaisee nuoria aktiivisiksi kansalaisiksi.  

Demokratiapalkinnon 2020 jakaminen on osa kansallista demokratiaohjelmaa. Sen avulla oikeusministeriö haluaa kiittää kansalaisyhteiskunnan toimijoita, lisätä tietoa kansalaisyhteiskunnasta sekä vahvistaa hyviä käytäntöjä aktiivisen kansalaisuuden tukemiseksi.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi