Artikkelit, 21.2.2018

Planilla nollatoleranssi häirinnälle ja hyväksikäytölle

Plan International

Plan International on sitoutunut tekemään kaikkensa häirinnän ja hyväksikäytön kitkemiseksi.

Seksuaalista häirintää ja hyväksikäyttöä ei voida hyväksyä missään tapauksissa, ei varsinkaan työssä kaikista heikoimmassa asemassa olevien hyväksi. Plan Internationalin päätavoite on parantaa lasten elämää. Koska olemme lastenoikeusjärjestö, kanssamme toimivien lasten ja nuorten suojeleminen on tärkein prioriteettimme ja teemme kaikkemme suojellaksemme kanssamme toimivia ihmisiä väärinkäytöksiltä.

Oxfamin ja muiden kansainvälisten järjestöjen toiminnassa ilmenneiden väärinkäytösten vuoksi haluamme julkistaa omassa toiminnassamme ilmenneet seksuaaliseen häirintään ja hyväksikäyttöön liittyvät tiedot.

Plan International Suomen ulkoministeriön ja kuukausilahjoittajien rahoittamissa hankkeissa ei ole ilmennyt rikkeitä viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Valitettavasti yksikään järjestö, myöskään Plan International, ei kuitenkaan ole immuuni vallan väärinkäytöksille. Heinäkuun 1. päivän 2016 ja kesäkuun 30. päivän 2017 välillä Plan Internationalin maailmanlaajuisessa toiminnassa vahvistettiin kuusi tapausta lasten seksuaaliseen häirintään ja hyväksikäyttöön liittyen.

Yksi väärinkäytökseen syyllistyneistä oli Plan Internationalin työntekijä ja muut viisi yhteistyökumppaneita. Kyseinen työntekijä irtisanottiin ja yhteistyökumppaneiden sopimukset lopetettiin. Viisi tapauksista täytti rikoksen tunnusmerkit, ja ne ilmoitettiin välittömästi eteenpäin paikallisille viranomaisille. Olemme tarjonneet tapauksiin liittyville lapsille ja perheille terveydenhoitoa ja psykososiaalista tukea.

Samalla aikavälillä Plan Internationalissa ilmeni yhdeksän vahvistettua tapausta aikuisiin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä tai hyväksikäytöstä työntekijöiden toimesta. Tapaukset johtivat seitsemään irtisanomiseen ja kahteen varoitukseen sopimattomasta käytöksestä.

Suomessa henkilökuntamme keskuudessa on ollut viimeisten kymmenen vuoden aikana yksi sanallinen seksuaalinen häirintätapaus, jonka selvitimme ja käsittelimme asianmukaisesti.

Kansainvälisen Planin palveluksessa työskentelee yli 10 000 työntekijää, ja työssämme on mukana yli 60 000 vapaaehtoista. Lisäksi teemme jokaisessa toimintamaassamme yhteistyötä lukuisten kumppanijärjestöjen ja -tahojen kanssa.

Yhdenkään lapsen, nuoren, työntekijän tai aikuisen ei tulisi joutua kokemaan minkäänlaista häirintää tai hyväksikäyttöä. Plan International on sitoutunut tekemään kaikkensa, jotta häirintä ja hyväksikäyttö saadaan kitkettyä järjestön toiminnasta lopullisesti.
 

Suojelu- ja raportointimekanismeja vahvistetaan

Plan International vahvistaa jo olemassa olevia sekä kehittää uusia suojamekanismeja väärinkäytöksien ehkäisemiseksi.

Työntekijöidemme toimintaa ohjaavat tiukat toimintaohjeet ja -linjaukset sekä kansainvälisellä että kansallisella tasolla. Kaikki työntekijämme tutustuvat toimintaohjeisiin ja käytäntöihin osana työhön perehdytystä. Erityisesti työntekijöiden ja lasten välinen yhteydenpito on tiukasti säädeltyä.

Plan Internationalilla on jo käytössä useita raportointimekanismeja väärinkäytöksien varalle. Olemme sitoutuneet ehkäisemään parhaamme mukaan kaikki väärinkäyttötapaukset sekä tukemaan ja suojelemaan väärinkäytöksistä raportoivia henkilöitä.

Tiedostamme, että ongelman kitkemiseksi on tehtävä vielä enemmän. Olemme parantaneet suojamekanismeja esimerkiksi jatkokouluttamalla henkilökuntaa tutkimaan väärinkäyttötapauksia, ottamalla käyttöön keskitetyn raportointimekanismin seksuaalisen häirinnän varalle sekä tarkentamalla toimintaohjeitamme kieltämään entistäkin selvemmin seksin oston tai muun nöyryyttävän, alentavan tai hyväksikäyttävän toiminnan.

Plan International työskentelee määrätietoisesti työntekijöiden, kumppaneiden, lasten ja nuorten sekä muiden organisaatioiden kanssa varmistaakseen, että kukaan työhömme osallistuva ei vahingoita ihmisiä, joita pyrimme työllämme auttamaan.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi