Artikkelit, 16.3.2020

Plan on mukana koronaviruksen vastaisessa taistelussa ympäri maailmaa

Olemme ryhtyneet varotoimiin kaikessa toiminnassamme, jotta voimme osaltamme hidastaa koronapandemiaa. Valmistaudumme myös tukemaan maailman heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä, mikäli koronavirus leviää esimerkiksi slummeissa, pakolaisleireillä tai eristyksissä olevissa kylissä.

Plan International on ryhtynyt mittaviin toimiin vastatakseen koronapandemiaan ja pitääkseen toiminnassaan mukana olevat ihmiset turvassa. 

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan koronavirukseen on sairastunut 16.3. mennessä 164 837 ihmistä. Tartuntoja on todettu jo 146 maassa eli valtaosassa maailman valtioista. 

Seuraamme pandemian tilannetta tarkasti ja noudatamme kaikessa toiminnassamme WHO:n, hallitusten ja terveysviranomaisten ohjeita ja suosituksia. 

– Meille on ensisijaisen tärkeää turvata kaikkialla maailmassa heikoimmassa asemassa olevien yhteisöjen turvallisuus ja terveys. Teemme kaikkemme ehkäistäksemme viruksen leviämistä yhteisöihin, joissa työskentelemme. Pyrimme pitämään myös kaikki vapaaehtoisemme, työntekijämme ja sidosryhmämme turvassa tartunnalta, sanoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen

Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että kaikki ei-välttämättömät matkat on keskeytetty tai peruutettu tulevien viikkojen ajalta. Esimerkiksi kummien vierailut Plan-yhteisöissä eivät ole tällä hetkellä mahdollisia. 

Planilla on valmius auttaa viruksen levitessä 

Toistaiseksi Planin hankeyhteisöissä ei ole havaittu koronavirustartuntoja, mutta tilanne saattaa muuttua nopeasti. Siksi noin 10 000 työntekijäämme 75 maassa seuraavat tarkasti tilanteen kehittymistä sekä organisaation ja viranomaisten ohjeita. 

Meille on tärkeää varmistaa, että työmme jatkuu myös poikkeusoloissa maailman heikoimmassa asemassa olevien lasten, erityisesti tyttöjen, tukemiseksi. Siksi olemme varautuneet jo ennalta erilaisiin skenaarioihin koronaviruksen levitessä. 

Valmistaudumme myös tarjoamaan hätäapua, mikäli koronavirus leviää heikossa asemassa oleviin yhteisöihin, esimerkiksi slummialueille, pakolaisleireille tai maaseutukyliin, joissa terveydenhuolto toimii heikosti. 

Kartoitamme myös yhteistyötä muiden humanitaaristen toimijoiden ja valtioiden kanssa, koska esimerkiksi Sierra Leonen ebolaepidemian aikana yhteistyö osoittautui tehokkaimmaksi toimintatavaksi. 

– Olemme työskennelleet useissa vaativissa epidemiatilanteissa ympäri maailmaa, viime vuosina esimerkiksi auttaen koleran ja ebolan koettelemia yhteisöjä. Planilla on kokemusta ja valmiudet auttaa myös koronaviruksen aikana, Heinänen toteaa. 
 

Olemme työskennelleet useissa vaativissa epidemiatilanteissa ympäri maailmaa, viime vuosina esimerkiksi auttaen koleran ja ebolan koettelemia yhteisöjä. Planilla on kokemusta ja valmiudet auttaa myös koronaviruksen aikana.

Suomessa keskitymme lahjoittamisen jatkuvuuteen 

Suomessa Planin toimisto on sulkeutunut 16.3. alkaen varotoimenpiteenä. Työntekijät tekevät etätöitä kaikissa niissä tehtävissä, joissa etätyö on mahdollista, ja välttävät suuria joukkotilaisuuksia. 

Pyrimme turvaamaan Suomessa lahjoittajapalvelun ja varainhankinnan normaalin toiminnan myös poikkeusoloissa. 

– Lahjoittajiemme tuki on aina ensiarvoisen tärkeää, ja tällaisissa kriiseissä se on korvaamatonta. Kriisit ja katastrofit, kuten koronapandemia, koettelevat pahimmin heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä. Usein heikoimmilla ovat tytöt, joita syrjitään jo valmiiksi ikänsä, sukupuolensa ja köyhyytensä vuoksi, sanoo Ossi Heinänen. 

– Koronavirus ei myöskään valitettavasti laita tauolle maailman muita kriisejä ja vaikeita tilanteita, joiden keskellä ihmiset elävät joka päivä tukemissamme yhteisöissä. Apua tarvitaan yhtä kipeästi, ja koronavirus lisää avun tarvetta entisestään. 

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi