Artikkelit, 20.3.2018

Plan kouluttaa esikoulunopettajia Etelä-Sudanissa

Etelä-Sudan kärsii opettajapulasta sisällissodan ja talousvaikeuksien takia.

Etelä-Sudanissa käynnissä oleva sisällissota sekä siihen liittyvät taloudelliset vaikeudet ovat ajaneet monet maan opettajista etsimään uusia työmahdollisuuksia maan ulkopuolelta. Taloustilanteen yhä heikentyessä monet opettajat ovat vaihtaneet ammattiaan ja ryhtyneet esimerkiksi kauppiaiksi tai maanviljelijöiksi.

Siksi maassa ei ole tarpeeksi opettajia, jotta maan lapsille voitaisiin tarjota tasokasta ja tehokasta koulutusta.

Väliaikaisratkaisuna Yei-maakunnan koulut hyödyntävät vapaaehtoisopettajia, joista suurin osa on joko juuri lukiosta valmistuneita tai sen keskeyttäneitä.
 

Opetustekniikoita ja johtamistaitoja

Leya Yenda on yksi eteläsudanilaisista vapaaehtoisista opettajista. Hän opettaa lapsia esikoulussa. Hän joutui keskeyttämään lukion, sillä hänen koulunsa suljettiin konfliktin vuoksi.

– Sen sijaan, että olisin vain kotona, päätin tulla tänne ja auttaa esikoululaisia. Se pitää minut kiireisenä, Leya kertoo.

Koska Leya siirtyi opettajaksi suoraan lukiosta, hänellä ei ollut kokemusta tai tietoa siitä, kuinka lapsia tulisi opettaa. Hänellä oli vaikeuksia saada heidät istumaan paikallaan tai edes seuraamaan yksinkertaisia ohjeita.

– Minua turhautti päivä päivältä enemmän, sillä lapsien kanssa oli niin vaikea työskennellä. En pystynyt johtamaan luokkaani. Lapset eivät kuunnelleet ohjeitani, ja melkein luovutin, hän kertoo.

Leyan kuvailemat haasteet ovat nyt historiaa, sillä hän pääsi Plan Internationalin järjestämälle kaksiviikkoiselle varhaiskasvatusopetuksen kurssille. Kurssilla Plan koulutti vapaaehtoisopettajille opetustekniikoita, luokan johtamista ja sitä, kuinka paikallisesti saatavilla olevat materiaalit voivat kehittää oppimista.
 

Yksitoista uutta varhaiskasvatuskeskusta

Jo yhteensä 49 vapaaehtoisopettajaa on päässyt kurssille kartuttamaan opetustyössä tarvittavia käytännön taitoja. Kurssin jälkeen vapaaehtoiset jatkavat oppimista työelämässä mentoroinnin avulla.

Leyan mielestä koulutus on auttanut häntä paljon. Hän on itsevarmempi ja osaa työskennellä hyvin kaikkien oppilaidensa kanssa.

– Käytän nyt aikaa siihen, että ymmärrän ja kohtelen kaikkia oppilaitani yksilöllisesti. Voin hyödyntää erilaisia opetustekniikoita, joiden ansiosta lapset oppivat ja osallistuvat aktiivisesti sekä luokassa että sen ulkopuolella. Nautin työstäni nyt paljon enemmän.

Koulutuksessa oppimiensa taitojen ansiosta Leya osaa nyt tehdä myös erilaisia oppimisvälineitä, jotka tukevat hänen opetustaan ja innostavat oppilaita.

– Oppilaani ymmärtävät paremmin, kun käytän opetuksen apuna erilaisia välineitä havainnollistamaan oppituntien keskeisiä aiheita, Leya kertoo.

Plan toteuttaa koulutus- ja mentorointiprojektia Etelä-Sudanissa yhteistyössä Unicefin kanssa Yein ja Awerialin alueilla. Plan ja Unicef ovat avanneet alueelle on 11 varhaiskasvatuskeskusta, joiden kaikki vapaaehtoisopettajat koulutetaan tehtäviinsä.

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi