Artikkelit, 4.4.2018

Plan auttaa aliravittuja lapsia Etiopiassa ja tukee varhaiskasvatusta Nigeriassa

Ulkoministeriön myöntämän humanitaarisen avun tuella Plan vähentää aliravitsemusta Etiopiassa. Nigeriassa Plan perustaa liikkuvia varhaiskasvatuskeskuksia Boko Haramin koettelemilla alueilla Bornon osavaltiossa.

Plan tukee kuivuudesta kärsiviä perheitä rakentamalla vesipisteitä ja parantamalla puhtaan veden saantia.

Lastenoikeusjärjestö Plan aloittaa Nigeriassa Suomen ulkoministeriön ja lahjoittajien tuella uuden hankkeen, jonka tavoitteena on edistää lasten pääsyä laadukkaan varhaiskasvatuksen pariin konfliktista kärsineessä Bornon osavaltiossa.

Nigeriassa vuosia kestänyt konflikti Boko Haram -kapinallisjärjestön ja Nigerian hallituksen välillä on johtanut vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin ja ajanut lähes kaksi miljoonaa ihmistä kodeistaan. Koulut ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi, ja tuhansia opettajia on paennut tai tapettu.

– Akuuttien kriisien aikana auttajat keskittyvät huolehtimaan perustarpeista, kuten ruoasta, suojasta ja terveydestä, ja varhaiskasvatus jää huomiotta. Kuitenkin kriisit vaikuttavat pahiten lapsiin, eivätkä heidän vanhempansa pysty huolehtimaan heistä, koska he ovat itsekin kokeneet traumaattisia kokemuksia. Varhaiskasvatus antaa lapsille mahdollisuuden tasapainoiseen ja turvalliseen oppimiseen lapsen kehityksen kannalta tärkeimpinä vuosina, sanoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Pääkohderyhmänä ovat heikoimmassa asemassa olevat 3–6-vuotiaat lapset, joista osa on orpoja ja asuu ilman huoltajia. Lapsille ja heidän vanhemmilleen sekä varhaiskasvatuskeskusten henkilökunnalle tarjotaan myös psykososiaalista tukea. Vanhempainkerhoissa vanhemmat saavat tukea vanhemmuuteen.

Osa opetuksesta tarjotaan liikkuvissa varhaiskasvatuskeskuksissa, joiden avulla Plan tavoittaa myös pakenemaan joutuneet ihmiset.
 

Etiopiassa ruokapula pahenee edelleen

Etiopiassa Plan International Suomi laajentaa yhdessä Etiopian Planin kanssa viime keväänä aloitettua ruokaturvaohjelmaa ulkoministeriön myöntämän 700 000 euron humanitaarisen rahoituksen turvin.

Toistuvat kuivuuskaudet ja satojen tuhoutumiset ovat aiheuttaneet vakavaa ruokapulaa eri puolilla Etiopiaa. Maailman ruokaohjelman WFP:n mukaan noin 7,8 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua. Ruokaturvaa heikentävät lisäksi laaja sisäinen pakolaisuus, turvallisuustilanteen heikkeneminen sekä taudeista johtuvat karjakuolemat.

– Tilanne Etiopiassa on kuluneen vuoden aikana vain pahentunut. Ruoka-apua akuutisti tarvitsevien ihmisten kasvaa edelleen, sanoo pääsihteeri Ossi Heinänen.

Plan tukee aliravitsemuksesta kärsivien lasten ja äitien hoitoa viidellä akuutista ruokapulasta kärsivällä alueella Amharassa ja Oromiassa. Lisäksi WFP tukee hanketta ruokalahjoituksin.

Plan auttaa erityisesti alle viisivuotiaita lapsia sekä raskaana olevia ja imettäviä äitejä. Lisäksi Plan edistää puhtaan veden saantia ja tukee paikallisia lastensuojelukomiteoita, kun ne jäljittävät kuivuuden takia perheistään eroon joutuneita lapsia ja palauttavat heidät kotiinsa.

Kuluneen vuoden aikana 8300 lasta sekä noin 10 000 raskaana olevaa tai imettävää äitiä sai hoitoa aliravitsemukseen. Perheille myös jaettiin muun muassa kuivuutta kestäviä viljalajikkeita ja siemeniä ja yhteisöjen vedensaantia parannettiin. Lisäksi Plan tuki perheiden selviytymistä mahdollistamalla yli 40 000 kotitalouseläimen hoidon.

Auta lapsia kriisin keskellä. Anna aineeton lahja >>

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi