Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Artikkelit, 5.8.2021
Pakolaislapset palaavat kouluun
Noin 600 000 lasta elää maan sisäisinä pakolaisina Burkina Fasossa. Olemme tukeneet pakolaislasten ja etenkin tyttöjen koulunkäynnin jatkumista.
Yli miljoona ihmistä elää maan sisäisinä pakolaisina Burkina Fasossa. Heistä noin 600 000 on alle 14-vuotiaita lapsia. Pakolaisuus vaikuttaa erityisen paljon tyttöjen elämään, ja tytöt kohtaavat monia haasteita esimerkiksi koulutuksessaan.
Tuemme pakolaislasten laadukasta ja tasa-arvoista koulunkäyntiä yhteistyökumppaneidemme kanssa. Teemme työtä pohjoisessa Burkina Fasossa 16 koulussa.
VÄKIVALTAISUUDET LUOVAT PELKOA
14-vuotias Zalissa on yksi pakolaistytöistä, jotka ovat päässeet tuellamme palaamaan kouluun. Hän opiskelee parhaillaan kunnostamassamme koulussa ja haluaisi tulla aikuisena lääkäriksi.
Zalissa joutui viime vuonna pakenemaan perheensä kanssa väkivaltaisuuksia. Kokemukset ovat jättäneet Zalissalle pelon, ja hän on huolissaan tulevista hyökkäyksistä.
“Turvattomuus pakotti minut lopettamaan aiemmin koulunkäyntini. Nyt pelkään, että opettajat ja oppilaat joutuvat hyökkäysten kohteeksi.”
UUDESSA KOULUSSA ON TILAA KAIKILLE
Daporé Sawadogo on Zalissan koulun opettaja. Hän muistaa vielä, millainen koulu oli ennen kunnostusta.
“Luokkahuoneet olivat aiemmin ahtaita ja huonossa kunnossa. Meillä ei ollut tarpeeksi tilaa kaikille oppilaille. Nyt luokkahuoneet ovat isoja, ja kaikki oppilaat mahtuvat sisään.”
Koulussa on tällä hetkellä 128 pakolaislasta, joista 58 on tyttöjä.
“Tunnemme olomme jotakuinkin turvalliseksi täällä. Olemme silti opettaneet koululaisille, kuinka toimia hätätilanteessa”, Daporé sanoo.
Opettaja näkee lapsiavioliitot, teiniraskaudet, pakolaisuuden ja kotityöt suureksi esteeksi tyttöjen koulutukselle.
“Tyttöjen koulutuksella on myönteisiä vaikutuksia perheille ja yhteiskunnalle. Meidän täytyy varmistaa, että tytöillä on mahdollisuus aloittaa koulunkäynti, ja tukea esimerkiksi stipendeillä heidän koulutuksensa jatkumista.”
TYTTÖJEN KOULUTUS HYÖDYTTÄÄ KAIKKIA
Cécile Nana johtaa Planin koulutus- ja lastensuojelutyötä Burkina Fason pohjoisosissa.
“Tuellamme on rakennettu 38 luokkahuonetta ja kahdeksan väliaikaista oppimistilaa. Olemme jakaneet oppilaille kirjoja ja koulutarvikkeita. Olemme auttaneet maan sisäisiä pakolaisia kouluun ja pystyneet pienentämään samassa luokassa olevien oppilaiden määrää”, Cécile Nana kertoo.
“Turvallisuustilanne ja koronapandemia ovat tuoneet haasteita projektille. Missään ei ole tällä hetkellä täysin turvallista.”
Cécile Nana suhtautuu intohimoisesti siihen, että pakolaislapset ja etenkin tytöt pääsevät kouluun.
“Tyttöjen koulutuksesta luovutaan usein ensimmäisenä, kun perheet ovat vaikeuksissa. Monet tytöt päätyvät lapsityöhön tai varhain naimisiin. Voi olla vaikea löytää motivaatiota ja rohkeutta palata kouluun. Kun tytöt eivät käy koulua, koko valtio menettää paljon”, hän sanoo.
“Meidän täytyy lisätä ymmärrystä tyttöjen koulutuksen merkityksestä. Tytöt tarvitsevat voimaantumista ja tietoa siitä, että heillä on oikeus koulutukseen samalla tavalla kuin pojilla.”
Anna tänä jouluna lahjaksi turvaa ja toivoa
Joka kuudes lapsi maailmassa elää konfliktialueella. Lahjoittamalla autat rakentamaan turvallisempaa tulevaisuutta siellä, missä elämä horjuu perustuksiaan myöten.
Anna aineeton lahjaTytöt samalle viivalle
Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.
Tule mukaanVaikuta vapaaehtoisena
Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.
Ryhdy vapaaehtoiseksiReena Ghelani nousee Plan Internationalin pääjohtajaksi
Kansainvälisen Planin uusi pääjohtaja tuo järjestöön vankan kansainvälisen kokemuksensa, feministisen johtamistapansa sekä intohimonsa kehitysyhteistyötä ja…
Rohkeus sanoa ei – Annan taistelu sukuelinten silpomista vastaan
Tansanialainen Anna nousi vastarintaan, kun hänen sukuelimensä uhattiin silpoa. Nyt hän kannustaa muita tyttöjä vastustamaan silpomista.
9 + 1 hyvää uutista tyttöjen oikeuksista ja tasa-arvosta
Aloitetaan uusi vuosi hyvillä uutisilla! Kokosimme 9 + 1 posiitivista uutista tyttöjen oikeuksista ja tasa-arvosta. Lue ja tule mukaan saamaan aikaan muutosta!