Artikkelit, 9.2.2018

”Onneksi meillä on toisemme”

Siskokset Nazma ja Hasina elävät pakolaisleirillä Bangladeshissa ilman vanhempiaan. Elämä leirillä on tylsää ja turhauttavaa, mutta tytöt iloitsevat keskinäisestä ystävyydestään.

Sisarukset Nazma ja Hasina ovat iloisia, sillä he voivat viettää aikaa keskenään ja luottaa toisiinsa. He asuvat pakolaisleirillä, jossa monet Myanmarin väkivaltaisuuksia paenneet rohingya-lapset ja -nuoret joutuvat olemaan täysin yksin.

– Meiltä meni kymmenen päivää kävellä Myanmarista Bangladeshiin. Se oli hirveä kokemus, Nazma, 20, kertoo.

Siskokset jakavat teltan tätinsä kanssa. Heidän naapurinsa mies käy silloin tällöin viidakossa hankkimassa polttopuita Nazmalla, Hasinalle ja heidän tädilleen. Puiden avulla he voivat keittää riisiä ja linssejä, joita he saavat ruokajakelusta.

– Syömme vain yhden lämpimän aterian päivässä, koska puita ei ole paljon. Toivoisin, että meillä olisi kaasuliesi. Se tekisi elämän täällä helpommaksi, Hasina kertoo.

– Meillä ei ole myöskään lautasia, joilta syödä, tai astiaa, johon kerätä ja säilöä vettä. Meillä ei ole mitään.
 

Ompelukone muuttaisi elämän

Nazman ja Hasinan isä on menehtynyt. Nazmalla ja Hasinalla ei ole vanhempia tai veljiä apuna, eivätkä tytöt ole käyneet koulua.

– Olemme köyhästä perheestä, eikä meillä ole osaamista juuri mistään. Mutta jos minulla olisi ompelukone, voisin ommella vaatteita ja hankkia sillä elantoni, Hasina sanoo.

Nazma kertoo, että elämä pakolaisleirillä on tylsää ja turhauttavaa.

– Täällä ei ole mitään tekemistä. Menemme ulos vain, kun käymme vessassa. Me olemme tyttöjä ja meitä pelottaa kulkea ulkona, koska siellä on niin paljon vieraita miehiä.

Yhdestä asiasta Nazma ja Hasina iloitsevat – sisarusten välisestä ystävyydestä.

– Onneksi meillä on kuitenkin toisemme, Nazma sanoo.
 

Suojelua yksinäisille lapsille

Autamme kymmeniätuhansia haavoittuvassa asemassa olevia rohingya-lapsia Bangladeshissa.

Tarjoamme pakolaislapsille ja heidän perheilleen puhdasta vettä, rakennamme turvallisia vessoja ja vesipisteitä sekä jaamme perheille hygieniapaketteja.

Tammikuussa jaoimme teinitytöille 10 000 päivittäistavarapakettia, joissa oli muun muassa kuukautistarvikkeita, ämpäri, saippuaa, aurinkolamppuja sekä alusvaatteita ja vaatteita. 

Tuemme viranomaisia leireille yksin tulevien ja orvoksi jääneiden lasten rekisteröinnissä sekä varmistamme, että he saavat tarvitsemansa palvelut ja suojelun.

Kehitämme yhteistyössä viranomaisten kanssa leirien lastensuojelumekanismeja. Kaikessa työssämme tavoitteemme on huomioida teini-ikäisten tyttöjen erityistarpeet ja estää seksuaalista hyväksikäyttöä ja sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa.

Uudella Ystävyyttä -lahjalla autat tyttöjä kehitysmaissa ja katastrofeissa. Anna ystävälle aineeton lahja >>

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi