Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Artikkelit, 4.5.2024
”Olin ainoa mies, joka opetteli ompelemaan kuukautissiteitä”
Mosambikilainen räätäli Pedro, 55, arvosti ennen tyttäriään vähemmän kuin poikiaan ja piti kuukautisia naisten yksityisasiana. Planin koulutus teki Pedrosta tasa-arvon puolustajan ja kestokuukautissuojien valmistajan.
”Kuukautisside laitetaan pikkuhousuihin näin”, mosambikilainen Pedro, 55, sanoo kuuluvasti ja kiinnittää värikkään kangassiteen nepparilla kirkuvanpunaisten alushousujen haaraosaan.
Sitten hän esittelee kestosidettä naisille ja miehille, jotka istuvat kaislamatoilla puiden varjossa. Yleisö kuuntelee Pedroa hyväntuulisena. Jangamossa, eteläisessä Mosambikissa, sijaitsevassa kylässä kaikki tietävät, että räätäli ja Planin aktiivi Pedro puhuu mielellään kuukautisterveydestä – ja etenkin kestositeistä.
Moni yhteisön perhe elää äärimmäisessä köyhyydessä, eikä kodeissa ole tavallisesti juoksevaa vettä. Kertakäyttöiset kuukautissiteet ja tamponit ovat vauraiden luksustuotteita, joten menstruoivat ihmiset ovat käyttäneet perinteisesti suojina kangasrättejä ja kasvien lehtiä.
Epähygieeniset ja -ergonomiset suojat aiheuttavat muun muassa tulehduksia ja ohivuotoja. Onkin tavallista, että tytöt jäävät pois koulusta kuukautisten aikana, koska heillä ei ole suojia eikä turvallisia, hygieenisiä tiloja suojien vaihtamiseen.
Kestositeiden valmistus on perhebisnes
Jykevän Singer-ompelukoneen neula halkoo kirjavaa puuvillakangasta ja vanua, kun Pedro polkee rytmikkäästi koneensa poljinta kotipihallaan.
Pedron 16-vuotias poika Niledio silittää vieressä mosambikilaisen perinnekankaan capulanan paloja hiilillä kuumennettavalla silitysraudalla. Hän on oppipoikana ja apulaisena isänsä yrityksessä. Iltapäivän auringossa lämpötila kohoaa liki 30 asteeseen, ja hiki helmeilee isän ja pojan otsalla.
Täällä, Pedron pihapiirissä, toimii tuottelias kestosidetehdas. Pedro myy siteitä 70 meticalin (noin yhden euron) kappalehintaan. Siteitä ostavat niin yksittäiset kuluttajat kuin Plan, joka jakaa niitä tarvitseville.
”Yksi ihminen tarvitsee kuusi kestosidettä, jotta hänellä on aina puhdas side varalla. Oikeaoppinen pesu ja kuivatus auringossa ovat tärkeitä hygienian kannalta. En ainoastaan ompele ja myy siteitä vaan myös opastan, miten niitä käytetään”, Pedro kertoo innostuneesti.
”Ajatteluni oli takapajuista”
Kaikki alkoi vuonna 2018, kun Pedron kotikylässä käynnistyi Planin kehitysohjelma My body, my future, jota tyttösponssit ja Suomen ulkoministeriö rahoittavat. Plan kutsui ihmisiä keskustelemaan ja oppimaan ihmisoikeuksista sekä sukupuolten tasa-arvosta. Itseään sosiaaliseksi ja uteliaaksi mieheksi luonnehtiva Pedro osallistui Planin kurssille.
“Voin rehellisesti sanoa, että ennen kuin tulin mukaan Planin toimintaan, ajatteluni oli takapajuista. Kohtelin tyttäriäni ja poikiani eri tavalla ja pidin lapsiavioliittoja normaalina, kulttuuriimme kuuluvana asiana”, Pedro kertoo.
Aiemmin Pedro piti luontevana, että hän sukunsa ja kylänsä patriarkkana päätti asiat, eikä perheen naisten ja lasten sopinut sanoa vastaan. Kuukautiset Pedro näki vain naisten elämänpiiriin kuuluvana asiana.
Planin koulutuksessa hänen ajattelunsa muuttui täysin. Pedro alkoi kysyä ja kunnioittaa muiden mielipiteitä ja kokemuksia. Hän ryhtyi kohtelemaan viittä poikaansa ja kahta tytärtään yhdenvertaisesti. Pian hän huomasi, kuinka tunnelma kotona muuttui. Isän suhde lapsiin kehittyi lämpimäksi ja välittömäksi.
Valtava muutos herätti Pedrossa halun jakaa oppimaansa muillekin, ja hänestä tuli Planin vapaaehtoinen.
“Nyt perheessäni on nollatoleranssi lapsiavioliitoille ja fyysiselle kuritukselle. Koulutan niin poikani kuin tyttäreni.”
Tytöt eivät jää enää pois koulusta kuukautisten takia
Aiemmin puuseppänä ja maanviljelijänä työskennellyt Pedro löysi Planin avulla myös nykyisen uransa. Hän osallistui Planin tukemalle räätälikurssille, jolla oppi tekemään kestokuukautissiteitä.
“Muut kurssilaiset olivat naisia ja kummastelivat minua, mutta ei se minua haitannut. Minulle on nykyisin luontevaa puhua kuukautisista kenen tahansa kanssa.”
Erityisesti Pedroa ilahduttaa se, että yhteisön tyttöjen ei tarvitse enää jäädä pois koulusta, kun heillä on kuukautiset – heillähän on repussaan Pedron ompelemia siteitä.
Pedro aikoo jatkaa paitsi kestositeiden valmistusta myös sinnikästä keskustelua sukupuolten tasa-arvosta ja lasten oikeuksista.
“Yhteisömme on yhä patriarkaalinen, ja työtä tarvitaan vielä pitkään. Mutta hyviä muutoksia tapahtuu koko ajan.”
Loppu kuukautissyrjinnälle
Tässäkin kuussa 1,8 miljardilla ihmisellä on kuukautiset. Silti kuukautissyrjintä ja kuukautissuojien puute rajoittavat tyttöjen ja naisten elämää ympäri maailmaa.
On aika rakentaa maailma, joka on tasa-arvoinen kaikille. On aika pitää tytöt koulussa, kuukauden jokaisena koulupäivänä.