Artikkelit, 8.6.2022

”Olen iloinen voidessani palata kouluun”

Ukrainalaiset lapset saivat uudet koulureput Planilta.

Monet Ukrainasta paenneista lapsista ovat joutuneet jättämään kotinsa lyhyellä varoitusajalla, eivätkä he ole pystyneet ottamaan mukaansa koulunkäyntiin tarvittavia tavaroita. Jaamme ukrainalaisille lapsille koulutarvikkeita ja autamme heitä jatkamaan koulunkäyntiään. 

Moldovan pohjoisosassa sijaitsevassa koulussa ryhmä ukrainalaisia lapsia on juuri saapunut hakemaan uusia reppujaan. Yksi heistä on 11-vuotias Katya.  

Katya pakeni Zjytomyristä Länsi-Ukrainasta yhdessä äitinsä ja sisarensa kanssa. Kotiin jäivät isoäiti, isä ja setä. Nyt Katya asuu pakolaiskeskuksessa ja on aloittanut hiljattain koulunkäynnin Pohjois-Moldovassa lähellä Ukrainan rajaa. 

”Uusi kouluni on mukava paikka. Siellä on minun kaltaisiani lapsia, joiden kanssa voin leikkiä. Pidän siitä, että olen saanut helposti uusia ystäviä. Ainoa ero on kouluaineissa, joista jotkut ovat erilaisia kuin kotona. Eivät kovin erilaisia, mutta vähän erilaisia”, Katya kertoo.

Katya (kuvassa oikealla) sai uuden koulurepun Planilta.

Ikävä perhettä, ystäviä ja lemmikkejä 

Ukrainan sota on katkaissut monen lapsen koulunkäynnin. Kriisien keskellä on erityisen tärkeää tukea lapsia palaamaan kouluun. Koulunkäynti tuo turvaa ja tunteen normaaliudesta. Tuemme pakolaislasten oppimista ja integroitumista paikallisiin kouluihin yhdessä viranomaisten ja kumppanijärjestöjemme kanssa Moldovassa, Puolassa ja Romaniassa.

”Olen iloinen voidessani palata kouluun. Pidän siitä, että täällä opiskellaan ukrainan kieltä. Pidän myös muista aineista, kuten maantiedosta ja matematiikasta. Kotoa kaipaan vanhaa kouluani, läheisiäni ja harrastuksiani”, Katya sanoo.

Katya kertoo, että hän yrittää pitää yhteyttä ystäviinsä ja perheeseensä kotona Ukrainassa, mutta se ei ole helppoa, sillä monet ovat myös jättäneet kotonsa ja paenneet muihin maihin.

”Minulla on läheinen ystävä, joka jäi Zhytomiriin, eikä hän aio lähteä kaupungista. Mutta minulla on myös paljon ystäviä, jotka ovat lähteneet. Heitä on Romaniassa, Saksassa, Tšekin tasavallassa ja Puolassa. Eniten kaipaan isoäitiäni. Ja tietysti minulla on ikävä kissaani. Sen nimi on Izyum, ja se on nyt isoäitini luona”, Katya kertoo.

Jaamme ukrainalaisille lapsille koulureppuja, jotka sisältävät muun muassa materiaaleja oppimiseen ja leikkimiseen, kyniä, vihkoja ja hygieniatarvikkeita.

Autamme Ukrainan lapsia

Yli viisi miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta. Suurin osa pakoon lähteneistä on lapsia ja naisia.

Monet pakolaislapsista ovat joutuneet kokemaan järkyttäviä asioita ja tarvitsevat turvaa sekä psykososiaalista tukea. Yhdessä kumppanijärjestöjemme kanssa autamme sotaa pakenevia lapsia ja heidän perheitään.

Näin autamme:

  • Tarjoamme Ukrainan pakolaisille hätäapua Puolassa, Romaniassa ja Moldovassa.
  • Vahvistamme lastensuojelua pakolaiskeskuksissa ja perustamme niihin turvallisia tiloja, joissa lapset saavat olla lapsia, levätä ja leikkiä.
  • Olemme mukana varmistamassa, että pakolaiset saavat suojaa, vettä, ruokaa ja perustarvikkeita.
  • Tuemme lasten paluuta takaisin kouluun.

Lue lisää >

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi
Tuhoutunut koulu Ukrainassa. Seinää kaatunut, kuvassa näkyy rapistunut liikuntasalin koripalloteline.
Kannanotot, 23.2.2024

Ukraina: Sodassa on kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana päivittäin 42 siviiliä

Kaksi vuotta Ukrainan sodan kärjistymisen jälkeen yli 10 500 siviiliä on kuollut, heistä 587 lapsia,…
Kotimaastaan Romaniaan paennut ukrainalainen Olena istuu portaikossa ja katsoo sivuun.
Artikkelit, 12.2.2024

Sota jättää jäljet lasten ja nuorten mielenterveyteen

Ukrainan sodan kärjistymisestä on kulunut lähes kaksi vuotta, ja sodalla on syvä vaikutus nuorten mielenterveyteen. Neljä nuorta kertoo rohkeasti ja avoimesti siitä, miten sota on vaikuttanut heidän mielenterveyteensä.
Planin työntekijä juttelee lapsille urheilukentällä Moldovassa.
Artikkelit, 30.6.2023

Ukrainan lasten koulunkäynnin tukemiseen 775 000 euroa

Maaliskuussa Ylen kanavilla järjestetyn Apua Ukrainaan -tukikonsertin tuotot on nyt siirretty mukana olleille järjestöille. Konsertin ja Planin hätärahaston tuotoilla edistämme lasten koulunkäyntiä Ukrainassa ja Moldovassa.