Artikkelit, 8.6.2022

”Olen iloinen voidessani palata kouluun”

Ukrainalaiset lapset saivat uudet koulureput Planilta.

Monet Ukrainasta paenneista lapsista ovat joutuneet jättämään kotinsa lyhyellä varoitusajalla, eivätkä he ole pystyneet ottamaan mukaansa koulunkäyntiin tarvittavia tavaroita. Jaamme ukrainalaisille lapsille koulutarvikkeita ja autamme heitä jatkamaan koulunkäyntiään. 

Moldovan pohjoisosassa sijaitsevassa koulussa ryhmä ukrainalaisia lapsia on juuri saapunut hakemaan uusia reppujaan. Yksi heistä on 11-vuotias Katya.  

Katya pakeni Zjytomyristä Länsi-Ukrainasta yhdessä äitinsä ja sisarensa kanssa. Kotiin jäivät isoäiti, isä ja setä. Nyt Katya asuu pakolaiskeskuksessa ja on aloittanut hiljattain koulunkäynnin Pohjois-Moldovassa lähellä Ukrainan rajaa. 

”Uusi kouluni on mukava paikka. Siellä on minun kaltaisiani lapsia, joiden kanssa voin leikkiä. Pidän siitä, että olen saanut helposti uusia ystäviä. Ainoa ero on kouluaineissa, joista jotkut ovat erilaisia kuin kotona. Eivät kovin erilaisia, mutta vähän erilaisia”, Katya kertoo.

Katya (kuvassa oikealla) sai uuden koulurepun Planilta.

Ikävä perhettä, ystäviä ja lemmikkejä 

Ukrainan sota on katkaissut monen lapsen koulunkäynnin. Kriisien keskellä on erityisen tärkeää tukea lapsia palaamaan kouluun. Koulunkäynti tuo turvaa ja tunteen normaaliudesta. Tuemme pakolaislasten oppimista ja integroitumista paikallisiin kouluihin yhdessä viranomaisten ja kumppanijärjestöjemme kanssa Moldovassa, Puolassa ja Romaniassa.

”Olen iloinen voidessani palata kouluun. Pidän siitä, että täällä opiskellaan ukrainan kieltä. Pidän myös muista aineista, kuten maantiedosta ja matematiikasta. Kotoa kaipaan vanhaa kouluani, läheisiäni ja harrastuksiani”, Katya sanoo.

Katya kertoo, että hän yrittää pitää yhteyttä ystäviinsä ja perheeseensä kotona Ukrainassa, mutta se ei ole helppoa, sillä monet ovat myös jättäneet kotonsa ja paenneet muihin maihin.

”Minulla on läheinen ystävä, joka jäi Zhytomiriin, eikä hän aio lähteä kaupungista. Mutta minulla on myös paljon ystäviä, jotka ovat lähteneet. Heitä on Romaniassa, Saksassa, Tšekin tasavallassa ja Puolassa. Eniten kaipaan isoäitiäni. Ja tietysti minulla on ikävä kissaani. Sen nimi on Izyum, ja se on nyt isoäitini luona”, Katya kertoo.

Jaamme ukrainalaisille lapsille koulureppuja, jotka sisältävät muun muassa materiaaleja oppimiseen ja leikkimiseen, kyniä, vihkoja ja hygieniatarvikkeita.

Autamme Ukrainan lapsia

Yli viisi miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta. Suurin osa pakoon lähteneistä on lapsia ja naisia.

Monet pakolaislapsista ovat joutuneet kokemaan järkyttäviä asioita ja tarvitsevat turvaa sekä psykososiaalista tukea. Yhdessä kumppanijärjestöjemme kanssa autamme sotaa pakenevia lapsia ja heidän perheitään.

Näin autamme:

  • Tarjoamme Ukrainan pakolaisille hätäapua Puolassa, Romaniassa ja Moldovassa.
  • Vahvistamme lastensuojelua pakolaiskeskuksissa ja perustamme niihin turvallisia tiloja, joissa lapset saavat olla lapsia, levätä ja leikkiä.
  • Olemme mukana varmistamassa, että pakolaiset saavat suojaa, vettä, ruokaa ja perustarvikkeita.
  • Tuemme lasten paluuta takaisin kouluun.

Lue lisää >

Neljä nuorta naista ringissä yhdessä, alakulmasta kuvattuna.

Se aika kuukaudesta

Tytöillä on oikeus käydä koulua ja elää täyttä elämää, myös kuukautisten aikana. On aika rakentaa kaikille tasa-arvoinen maailma. Oletko mukana?

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Vuodessa lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi
Moldovalainen Anna auttaa ukrainalaisia pakolaisia.
Artikkelit, 4.5.2023

Ukrainalaisten pakolaisten auttaminen luo merkitystä elämään 

Sodan kärjistyessä Ukrainassa viime vuoden keväällä Anna halusi tehdä jotain auttaakseen tuhansia Moldovaan saapuneita pakolaisia.
Ukrainalainen Natalia ja hänen lapsensa
Artikkelit, 8.3.2023

Naistenpäivän kirje Ukrainasta

Vuodessa perheiden elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Myös naistenpäivää vietetään sodan keskellä. Naistenpäivänä haluamme jakaa maailmalle ukrainalaisen Natalian kirjeen.
Ukrainalainen opettaja Yulia.
Artikkelit, 1.3.2023

”Oppilaamme osaavat siirtyä nopeasti pommisuojaan ja odottaa hiljaa”

Yulia on ukrainalainen matematiikan ja tietotekniikan opettaja. Viime keväänä hänen kotikylänsä oli venäläisten joukkojen hallinnassa. Tapasimme Yulian hänen työpaikallaan, jonne palaaminen on herättänyt ristiriitaisia tunteita.