Artikkelit, 4.10.2018

Nuoret naiset pärjäävät miehisillä aloilla

Nepalilainen Jayanti kouluttautui Planin tuella huonekaluvalmistajaksi.

Jayanti kasvoi syrjäisessä kylässä Länsi-Nepalissa noin 700 kilometrin päässä maan pääkaupungista Kathmandusta. Hänen koulutiensä päättyi epäonnistumiseen lukion päättökokeessa, minkä jälkeen hän teki pelto- ja kotitöitä perheensä apuna. Mihinkään muuhun ei ollut aikaa.

Jayantin elämä muuttui, kun hän liittyi Planin naisryhmään. Ryhmän avulla hän pääsi kahden kuukauden ammattikurssille, jolla oppi valmistamaan bambusta huonekaluja ja koristeita. Hän perusti Planin tuella muiden naisten kanssa yrityksen, joka valmistaa kirjahyllyjä, pieniä tuoleja ja muita tavaroita. Heistä kukin ansaitsee kuukaudessa 60–100 euroa.

Naisten valmistamia tavaroita myydään paikallisilla markkinoilla ja Intiassa. Maakunnallisilla messuilla Nepalgunjissa yritys ansaitsi jopa 850 euroa. Messuilla Jayanti myös verkostoitui ja loi uusia liikekumppanuuksia.

Ansioillaan 22-vuotias Jayanti tukee vanhempiaan taloudellisesti ja kustantaa nuorempien sisarustensa koulutuksen. Lisäksi hän maksaa sairaan isoisänsä lääkekuluja.

Aikaisemmin Jayanti ajatteli, että vain miehistä on työskentelemään huonekalualalla, koska he ovat vahvempia kuin naiset. Nyt hän ajattelee toisin.

­– Me naiset voimme tehdä samaa työtä kuin miehet, kunhan saamme siihen vain tilaisuuden. Kun nuoret naiset saavat mahdollisuuksia tienata, he eivät muuta vain omaa vaan myös muiden elämää, Jayanti sanoo.

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi