Artikkelit, 12.11.2018

Nenäpäivä päättyi huikeaan keräystulokseen

Nenäpäivä-lähetyksen päätteeksi keräyspotti oli huikeat 2,3 miljoonaa euroa.

Nenäpäivä-show’ssa nähtiin huikeita musiikkiesityksiä läpi illan. Kuva: Tomi Palsa

Nenäpäivä-säätiön järjestämä Nenäpäivä-kampanja, Ylen Nenäpäivä-lähetykset ja suomalaisten Nenäkatsomot ympäri Suomea keräsivät vuoden 2018 Nenäpäivä-show’n loppuun mennessä yhteensä 2 337 289 euroa maailman lasten hyväksi.

Ylen Puoli seitsemän ja Mikko Kekäläinen tekivät illan aikana ennätyksellisen yli 240 000 euron keräystuloksen. Lisäksi YleX Aamun Ville “Viki” Eerikkilä ja Juuso “Köpi” Kallio keräsivät 40 tunnin Naurumaraton-lähetyksellä uskomattoman 108 000 euron lahjoituspotin.

Nenäpäivän suorissa lähetyksissä Yle TV2:lla perjantaina 9.11. nähtiin koko ilta huumoria, tunnetta ja halua auttaa maailman lapsia. Nenäpäivä-ohjelmissa nähtiin huippuartistien upeita esityksiä ja maan parhaiden viihdetähtien hulvattomia Nenäpäivä-sketsejä.

Musiikkiesityksistä vastasivat muun muassa Evelina, Lauri Tähkä, Ellinoora, Arttu Wiskari, Aste, Mira Luoti, Juha Tapio, Kasmir, Arja Koriseva, Mira Luoti sekä XL5.

Nenäpäivä-show'n lavalla Ellinoora. Kuva: Riikka Vaahtera

Koskettavia hetkiä Etiopiassa

Nenäpäivä-show’ssa esiintyi mm. Mira Luoti. Kuva: Riikka VaahteraAlkuillan Nenäsirkuksen matkassa päästiin Jarkko Tammisen mukana Jordaniaan Zaatarin pakolaisleirille tapaamaan lapsia, joiden ankaraan elämään sirkusharrastus tuo ilonpilkahduksia.

Nenäshow’ssa puolestaan matkattiin Arja Korisevan kanssa Etiopiaan. Siellä nähtiin, miten Nenäpäivän tuella Plan International Suomen hankkeissa on onnistuttu muuttamaan vahingollisia perinteitä ja pitämään tytöt koulussa.

– Minut silvottiin, koska yhteisössämme uskotaan, etteivät silpomattomat tytöt pääse naimisiin ja tytön perhe joutuu häpeään. Nyt kerron koulussani muille silpomisen vaaroista, jotta muut tytöt eivät joutuisi kokemaan sitä, 15-vuotias Dorite kertoi.

– Oli upeaa nähdä, miten tytöt itse aktiivisina olivat muuttamassa maailmaa parempaan suuntaan. Tytöt veivät riemulla ilosanomaa ja tärkeää asiaa eteenpäin esimerkiksi kuukautishygieniaan ja sukuelinten silpomiseen liittyen, Koriseva sanoi Nenäpäivä-lähetyksessä.

Lisäksi illan aikana Meeri Koutaniemi kertoi koskettavilla lyhytdokumenteillaan, millaista kotiapulaisina työskentelevien naisten ja heidän lastensa elämä on Mosambikissa.
 

Arja Koriseva tapasi Etiopiassa Doriten, jonka sukuelimet on silvottu. Nyt Dorite kertoo koulussaan silpomisen vaaroista.

Parempi tulevaisuus tytöille

Juha Tapio villitsi niin studioyleisöä kuin yleisöä kotikatsomoissakin. Kuva: Tomi PalsaNenäpäivän tuotto ohjataan yhdeksän järjestön työhön maailman lasten auttamiseksi. Nenäpäivän tuella Suomen UNICEF, Suomen Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu, Pelastakaa Lapset, Plan International Suomi, Fida International, Solidaarisuus, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ja Suomen Lähetysseura parantavat pysyvästi lasten elämää ympäri maailman.

Tänä vuonna kerättävillä Nenäpäivä-varoilla Plan International Suomi työskentelee Etiopiassa haitallisten perinteiden kuten lapsiavioliittojen ja sukuelinten silpomisen lopettamiseksi.

Koulutamme teini-ikäisistä tytöistä ja pojista roolimalleja, jotka kertovat muille nuorille haitallisista perinteistä ja seksuaali- ja lisääntymisterveydestä sekä vaikuttavat yhteisöissään asenteiden muuttamiseksi. Työskentelemme perheiden, uskonnollisten ja yhteisöjen johtajien sekä viranomaisten kanssa tyttöjen aseman parantamiseksi pysyvästi sekä vahvistamme seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden saatavuutta ja laatua.

Lisäksi edistämme tyttöjen mahdollisuutta käydä koulua. Tärkeässä osassa on tiedon lisääminen kuukautisista ja kuukautishygieniasta. Etiopiassa noin puolet tytöistä on yhdestä neljään päivää poissa koulusta kuukautisten aikana. Tukemamme nuorten säästöryhmät valmistavat edullisia kestositeitä, joihin tytöillä ja heidän perheillään on varaa.

Myös Putouksesta tuttu Ansa Kynttilä (Ernest Lawson) astui lavalle Nenäpäivässä. Kuva: Riikka VaahteraMeselech, 14, Mestawet, 16, ja Tirfe, 18, edistävät tyttöjen oikeuksien toteutumista koulussaan purkamalla kuukautisiin liittyviä tabuja. He myös opastavat nuorten säästöryhmien valmistamien kestositeiden käytössä.

– Kuukautiset ovat kulttuurissamme tabu, kukaan ei aiemmin puhunut niistä. Opettajat eivät ymmärtäneet, miksi olimme poissa koulusta. He ajattelivat, että emme kunnioita opettajia ja opimme huonosti, koska olemme tyttöjä, Mestawet sanoi.

Nenäpäivä-keräys jatkuu vielä vuoden loppuun saakka.

Katso Nenäpäivä-ohjelmat Yle Areenassa

Lahjoita Nenäpäivään

Lue työstämme silpomisen lopettamiseksi Etiopiassa

Lue työstämme kuukautishygienian ja tyttöjen koulutuksen parantamiseksi Etiopiassa

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi