Artikkelit, 16.11.2020

Nenäpäivä keräsi suurimman potin vuosiin

Nenäpäivää vietettiin perjantaina 13. marraskuuta iloisissa ja auttavaisissa tunnelmissa. Maailman lasten onnenpottiin kertyi Nenäpäivän suoran lähetyksen päätteeksi yli 3,3 miljoonaa euroa.

Nenäpäivän keräyspottiin kertyi perjantain viimeiseen hetkeen mennessä 3 331 704 euroa – peräti 1 252 577 euroa enemmän kuin viime vuonna. Nenäpäivään osallistuttiin innolla kotikatsomoissa ympäri Suomen ja turvaväleillä toteutetut tapahtumat ilahduttivat perjantaita monella paikkakunnalla.

 – Maailman onnellisin kansa osoitti auttamisen halunsa. Olemme todella onnellisia, että niin monet halusivat jakaa onnestaan sinne, missä sitä erityisesti nyt tarvitaan, iloitsee Nenäpäivä-säätiön toiminnanjohtaja Riina Paasio.

Nenäpäivää tarvitaankin nyt enemmän kuin koskaan ja onnenpotin ansiosta useammalla maailman lapsella on mahdollisuus hyvään ja turvattuun elämään – poikkeustilanteesta huolimatta. Nenäpäivän apu menee perille yhdeksän luotettavan järjestön ammattitaidolla ja sillä tuetaan lasten kouluun pääsyä, riittävän ravinnonsaantia, terveydenhoitoa ja annetaan huolenpitoa sekä turvaa tänä vuonna 17 eri maassa Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.

Nenäpäivän suora lähetys tarjosi katsojille ikimuistoisia tv-hetkiä

Nenäpäivä viihdytti katsojia Viivi Pumpasen, Janne Katajan ja Jussi-Pekka Rantasen juontamalla suoralla lähetyksessä, joka tarjoili upeita musiikkiesityksiä Suomen eturivin artisteilta, koskettavia tositarinoita maailmalta ja aimo annoksen huumoria. Suorassa lähetyksessä kotikatsomoita hauskuuttivat muun muassa Jarkko Tamminen, Minna Kivelä ja Iikka Forss.

Nenäpäivä tarjoili katsojilleen ikimuistoisia tv-hetkiä, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Tanhupallo sekä Karvamato pohtivat yhdessä suuria auttamiseen liittyviä kysymyksiä, ja legendaarinen Kummelista tuttu Matti Näsä vietti Onnenpäiväänsä.

 – Nenäpäivässä oli tunnelma kohdillaan ja auttamisen ilmapiiri lämmin. Oli ilo kerryttää maailman lasten onnenpottia yhdessä loistavien artistien, mahtavien näyttelijöiden ja tietenkin auttamishaluisten suomalaisten kanssa, Nenäpäivässä lähes joka vuosi mukana ollut Janne Kataja hehkuttaa.
 

Ylen kanavilla autettiin maailman lapsia suurella sydämellä

Monet tunnetut henkilöt vastasivat Nenäpäivän lahjoituspuhelimiin. Kuvassa kitaristi Costello Hautamäki. Kuva: Riikka VaahteraPuoli seitsemän katsojat olivat avokätisesti mukana auttamassa maailman lapsia ohjelman kerätessä ennätyksellisen 282 669 euron hyväntekeväisyyspotin. Tänä vuonna Puoli seitsemän Nenäpäivä-viikolla palattiin Mikko Kekäläisen kokemuksiin hänen vieraillessaan Keniassa Nenäpäivän avustuskohteessa. Sydäntä lämmittäviä hetkiä koettiin myös, kun vieraiden kanssa keskusteltiin onnesta ja tutustuttiin juontajien sekä katsojien jakamiin arjen onnenhetkiin.

Suuria tunteita nostatettiin myös Kultainen Venla -voittaja YleX Aamun Naurumaratonissa, joka auttoi maailman lapsia 42 tunnin suoralla lähetyksellä ja sai kuulijansa tekemään lahjoituksia 314 456 euron edestä.  Ville ”Viki” Eerikkilän ja Juuso ”Köpi” Kallion johdolla Helsingin keskustan Nenäkulmassa otettiin tatuointeja ja nenälävistyksiä, nostettiin ihmispainoja, heitettiin useampi livekeikka ja julkaistiin useampi uusi biisi – sekä tietenkin soitettiin sambaa!

– Nenäpäivän Naurumaratonit ovat olleet meille Vikin kanssa erityisen tärkeitä. Ihmisten yhteisöllisyys Naurumaratonin aikana on ollut uskomattoman hienoa. On ollut kaunista nähdä miten hieno yhteenkuuluvuuden tunne on saatu aikaiseksi. Ihmiset ovat lähteneet auttamaan maailman lapsia ja eläneet mukana jokaisen maratontunnilla – se on auttanut jaksamaan! kertoo juuri maratonurakkansa lopettanut Juuso “Köpi” Kallio.

Lisäksi Yle Radio Suomi auttoi maailman lapsia koko valtakunnan voimin ja Svenska Yle ilahdutti katsojia suoralla Född i Farstun -sitcom-lähetyksellään viiden tunnin ajan. Nenäpäivään osallistuttiin myös Yle Puheen Aamussa, Summerissa, Ylen e-urheilussa, Strömsössä, Noin viikon studiossa  ja Pikku Kakkosessa.
 

Nenäpäivä-keräyksen tulos noussee vielä loppuvuonna

Nenäpäivä-keräys jatkuu vuoden loppuun saakka ja lahjoittaa voi edelleen. Edellisinä vuosina Nenäpäivä-keräyksen lopullinen tulos onkin noussut vielä Nenäpäivän tuloksesta useita satoja tuhansia euroja, kun harrastusporukat, työyhteisöt, koulut ja päiväkodit ovat tallettaneeet Nenäpäivän vietossa keräämiään varoja Nenäpäivälle.

– Arvostamme suuresti jokaista Nenäpäivä-tekoa ja muistutamme, että Nenäpäivää voi viettää vielä varsinaisen Nenäpäivän jälkeenkin – maailman lasten auttaminen ei ole koskaan myöhäistä. Apua tarvitaan maailmalla juuri nyt erityisen kipeästi, Paasio kannustaa.

Me parannamme Nenäpäivässä kerätyillä varoilla erityisesti teinityttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyttä Mosambikissa. 15-vuotias Silvia on tuonut seitsenkuisen tyttärensä Yuminan klinikalle, koska vauva kuumeilee ja tämän korva rähmii. Yumina saa antibiootit korvatulehdukseen. Kuva: Mikko Toivonen

Plan edistää seksuaali- ja lisääntymisterveyttä Mosambikissa

Plan International Suomi suuntaa Nenäpäivän varat My Life -hankkeeseen Mosambikiin vuodesta 2021 alkaen, kun aikaisempien vuosien keräysvarat on suunnattu tyttöjen päivittäistä elämää parantavaan My Body. My Future. -hankkeeseen Etiopiaan. 

Mosambikissa lähes puolet tytöistä päätyy naimisiin ennen täysi-ikäisyyttä. Myös teiniraskaudet ovat yleisiä. Naimisiin tai äideiksi päätyvien tyttöjen koulunkäynti katkeaa.

Työskentelemme Inhambanen alueella Mosambikin etelärannikolla lapsiavioliittojen lopettamiseksi. Koulutamme teini-ikäisistä tytöistä ja pojista Champions of Change -roolimalleja, jotka haastavat haitalliset perinteet, kertovat seksuaali- ja lisääntymisoikeuksista lähipiirissään ja vaikuttavat yhteiskuntaan asenteiden muuttamiseksi. Järjestämme nuorisoystävällisiä seksuaaliterveyspalveluita ja tuemme terveyskeskuksia. Tuotamme sisältöä paikallisradioon yhdessä nuorten kanssa.

Autamme perheitä, jotta tytöt voivat pysyä koulussa. Tuemme etäopetusta, kun kouluun ei koronapandemian aikana pääse. Tuemme myös vanhempainneuvostoja, jotka yhdessä koulun edustajien kanssa muun muassa parantavat turvallisuutta ja hygieniaa sekä järjestävät ruokailuja koulussa.

Lue lisää ja lahjoita Nenäpäivään

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana olet tasa-arvon puolustaja ja tyttöjen liittolainen. Kuukausilahjoituksellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Apuamme tarvitaan yhä. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi