Artikkelit, 17.8.2022

Nälkä uhkaa lasten koulunkäyntiä

Somalialaiset tytöt koululuokassa.

Somalia kärsii pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen. Ystävykset Juweriya ja ZamZam kamppailevat jatkaakseen opintojaan, vaikka nälkä vaikeuttaa keskittymistä ja tuntuu kipuna vatsassa.

12-vuotias Juweriya joutui muuttamaan uudelle alueelle yhdessä äitinsä ja isoäitinsä kanssa sen jälkeen, kun perhe menetti karjansa. Karjan menettäminen on merkinnyt heille myös toimeentulon ja tulojen menettämistä, eikä perheellä ole riittävästi ruokaa.

”Ruoka on loppunut. Pellot, joilta aiemmin saimme satoa, ovat kuivuneet. Joskus joudun lähtemään kouluun ilman aamiaista ja tunnen itseni sairaaksi”, 12-vuotias Juweriya kertoo.

Pitkät koulumatkat ovat raskaita nälkäisinä ja ilman juotavaa. ”Useimpina aamuina herään viideltä, jotta ehdin kouluun ajoissa. Välillä vatsaani sattuu, kun kävelen kuumassa auringossa kouluun”, Juweriya sanoo.

Myös ZamZamin perhe on menettänyt karjansa. Perheen lampaat kuolivat kuivuuden vuoksi. ”Koulussa minulla on nälkä, ja en voi opiskella kunnolla”, ZamZam kertoo.

Yli kolme miljoonaa lasta on koulutuksen ulkopuolella Somaliassa, mikä on yksi maailman suurimmista määristä. Koulunkäynnin keskeytyminen altistaa lapset seksuaaliselle väkivallalle, lapsityövoimalle ja varhaisille avioliitoille. Kouluja joudutaan myös sulkemaan, kun lapset perheineen muuttavat muualle maahan veden perässä.

Vaikka ZamZam ja Juweriya ovat molemmat vielä koulussa, nälkä uhkaa myös heidän koulunkäyntiään.

”Olemme huolissamme kuivuudesta, sateiden puutteesta ja nälästä. Jotkut lapset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja koulunkäynnin kuivuuden vuoksi”, ZamZam sanoo.

Molemmat tytöt kertovat, että he haluaisivat tulla opettajiksi. Nämä haaveet ovat kuitenkin uhattuina. Perheillä ei välttämättä ole muuta vaihtoehtoa kuin ottaa lapsensa pois koulusta, jotta nämä voivat auttaa veden etsimisessä.

Nälkäkriisi uhkaa lasten elämää

Maailmaa koettelee ankarin nälkäkriisi vuosikymmeniin. Yli 800 miljoonalla ihmisellä on ongelmia ruoan saannissa. Tilanne pahenee päivä päivältä, ja eniten siitä kärsivät lapset. Nyt on aika toimia.

Työskentelemme monissa nälkäkriisin koettelemissa maissa Etelä-Sudanista Haitiin. Olemme nopeasti laajentamassa avustusohjelmiamme, jotka auttavat nälkäkriisin koettelemia perheitä. Jaamme perheille ruokaa, järjestämme kouluaterioita, tarjoamme käteisapua ja parannemme lastensuojelua.

Tarvitsemme kiireesti tukeasi, jotta voimme auttaa ruokapulasta kärsiviä perheitä, ennen kuin on liian myöhäistä. Hädän keskellä jokaisella lahjoituksella on suuri merkitys.

Lue lisää ja lahjoita hätäapuun >

Plan tukee guatemalalaisen Petronilan yhteisöä, jotka koettelee globaali nälkäkriisi.
Artikkelit, 13.1.2023

Loko, 13: “Avioliitto mullisti koko elämäni”

Etiopialainen teinityttö Loko joutui naimisiin vastoin tahtoaan. Lapsiavioliittojen määrä on pahimmilla kuivuusalueilla noussut kuivuuden seurauksena.
Kuivuus vei Loko Shoban perheeltä karjan ja ruoan
Artikkelit, 5.1.2023

Kuivuus vei Loko Shoban perheeltä karjan ja ruoan

Afrikan sarvea piinaava ennätyksellinen kuivuus on vienyt perheiltä elinkeinon ja lisännyt lasten ja raskaana olevien sekä imettävien äitien aliravitsemusta. Vakavasta akuutista aliravitsemuksesta eli nälän tappavimmasta muodosta kärsii lähes kaksi miljoonaa lasta Etiopiassa, Keniassa ja Somaliassa. Etiopialaisen Loko Shoban puolivuotias vauva lakkasi syömästä ja joutui vakavan aliravitsemuksen vuoksi hoitoon.
Artikkelit, 4.1.2023

“Lapseni pyytävät ruokaa, mutta minulla ei ole mitään annettavaa”

Ennätyksellinen kuivuus kurittaa Etiopian paimentolaisia ja on tappanut heiltä miljoonittain karjaa. Kahdeksan lapsen äiti, Fade Dido, 24, menetti koko karjansa ja joutui muuttamaan maansisäisten pakolaisten leirille. Rauhoittaakseen nälkää näkevät lapsensa hän joutuu joskus valehtelemaan heille.