Artikkelit, 27.10.2022

Mosambikissa nuoret vaativat oikeuksiensa toteutumista

17-vuotias koululainen reppu selässä koulun pihalla Mosambikissa.

Lapsiavioliitot ja pakkoavioliitot katkaisevat yhä monien tyttöjen koulutien Mosambikissa. Nenäpäivässä kerätyin varoin ja yhdessä mosambikilaisnuorten kanssa lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi lisää Mosambikissa tietoa sukupuolittuneesta väkivallasta ja edistää tyttöjen koulunkäyntiä.

Mecca on 17-vuotias ylpeä lukiolainen, ja syystäkin. Yhdessä ystäviensä kanssa hän auttoi raskaaksi tullutta koulutoveriaan, jotta tämä sai jatkaa koulua raskaudesta huolimatta. Yleensä raskaaksi tulo merkitsee Mosambikissa tyttöjen koulutien katkeamista.

“Menin yhdessä muiden Champions of Change -kerhon jäsenten kanssa puhumaan tytölle, hänen äidilleen ja isoisälleen. Pyysimme, että he antaisivat tytön jatkaa koulua. Luojan kiitos he kuuntelivat meitä, ja hän sai palata kouluun”, Mecca kertoo.

Nenäpäivän tuella lisää tietoa nuorille

Nenäpäivän, muiden Planin lahjoittajien ja Suomen ulkoministeriön tuella Plan kouluttaa Mosambikissa teini-ikäisistä tytöistä ja pojista roolimalleja, jotka haastavat haitalliset perinteet, kertovat seksuaali- ja lisääntymisoikeuksista lähipiirissään ja vaikuttavat yhteiskuntaan asenteiden muuttamiseksi.

Plan International Suomi on perustanut Jangamon alueelle seitsemään yhteisöön 15 uutta Champions of Change -kerhoa. Kerhojen tavoite on antaa nuorille itselleen mahdollisuus vaikuttaa ja toimia. Nuoret ovat kertoneet saaneensa kerhoissa lisää itsevarmuutta ja uskallusta vaatia omien oikeuksiensa toteutumista.

Isoäitinsä ja kolmen veljensä kanssa asuva Mecca kertoo koululaisille ja muille yhteisönsä jäsenille liian varhaisten avioliittojen ja raskauksien vaaroista, sukupuolittuneesta väkivallasta, sukupuolten tasa-arvosta sekä seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista. Ryhmä välittää tärkeää tietoa paitsi puhumalla myös tanssiesityksillä. Useimmiten he tavoittavat ihmisiä kouluissa, sairaaloissa ja toreilla.

“Olen motivoitunut jatkamaan ryhmässämme, koska näen itseni esimerkkinä. Monet nuoret ja teinit tulevat kysymään minulta neuvoa, vaikka emme ole samanikäisiä. Aiemmin en tiennyt, mitä sanoa”, Mecca kertoo.

Yhteisöradio välitti tietoa myös koronapandemian aikana

Nenäpäivä-varoin Plan vahvisti myös kouluneuvostojen toimintaa. Tehokkaiksi tiedonvälittäjiksi osoittautuneet neuvostot parantavat nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja ehkäisevät koulupudokkuutta sekä sukupuolittunutta väkivaltaa.

Kouluneuvostot järjestivät tietoiskuja yhteensä 2 040 oppilaalle. Ne ilmoittivat sosiaaliviranomaisille kuudesta lapsiavioliitosta, pelastivat ja auttoivat takaisin kouluun 15 tyttöä ja järjestivät 24 tiedotustilaisuutta eri yhteisöissä.

Koronaviruspandemia rajoitti edelleen osaa toiminnasta ja hidasti esimerkiksi nuorisoystävällisten seksuaalipalveluiden kehittämistä. Jangamoon perustettu yhteisöradio onnistui kuitenkin tehokkaasti levittämään tietoa nuorten seksuaaliterveydestä ja -oikeuksista sekä tasa-arvosta. Radiokeskusteluissa vierailivat niin Champions of Change -nuoret kuin yhteisön aikuiset.

Yhteisöradiossa levitettiin tehokkaasti tietoa myös koronaviruksesta ja tartuntojen ehkäisystä. Lisäksi Plan tuki liikkuvien terveyspalvelujen järjestämistä.

Yhteisötyöntekijä talon pihalla Mosambikissa.
Yhteisöneuvoja Helena Vicente jakaa tietoa niin koronasta kuin lapsiavioliittoihin liittyvistä haitallisista perinteistä.

Koulutimme opettajia etäopetuksesta

Koronasulkujen aikana Plan tuki lasten etäopetusta kouluttamalla etäopetusmetodeja 118 ala- ja yläkoulun opettajille. Etäopetusta järjestettiin myös yhteisöradiossa, jossa se tavoitti 28 000 lasta. Lisäksi Plan tuki kouluja etäopetusmateriaalien teossa sekä hygieniatarvikkeilla.

Meccan ja muiden nuorten ohella tietoa paitsi koronasta myös lapsiavioliittoihin liittyvistä haitallisista perinteistä jakoivat myös niin kutsutut massungukatet eli yhteisöneuvojat. Yksi heistä on Helena Vicente.

“Kun löydämme lapsia, jotka ovat vaarassa joutua lapsiavioliittoon, menemme puhumaan vanhemmille ja kerromme heille laista, joka suojelee lapsia liian varhaisilta avioliitoilta. Korostamme, että lasten on palattava kouluun ja myös pysyttävä siellä.”

“Tämä projekti on saanut aikaan upean muutoksen. Aiemmin isät pakottivat tyttärensä heti tytön poikaystävän kotiin, kun saivat tietää tytön olevan raskaana. Nyt tätä ei enää tapahdu tai ainakin tapauksia on vähemmän kuin aiemmin. Se on suuri muutos”,  Helena kertoo.

Nenäpäivää vietetään 11.11.

Nenäpäivä-kampanja kutsuu vuosittain suomalaiset mukaan tukemaan maailman kaikista heikoimmassa asemassa olevia lapsia. Yhdeksän järjestöä vie Nenäpäivän avun luotettavasti perille.

Nenäpäivä 2022 Ylen kanavilla:

  • Nenäpäivä – koko ilta maailman lasten puolella. Pe 11.11. klo 19 Yle TV1 ja Yle Areena.
  • RSO:n Nenäpäivä-konsertti, pe 4.11. klo 19-20.30, Yle TV1, Yle Areena
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi