Artikkelit, 31.1.2022

”Minulla oli vahvat perusteet kieltäytyä avioliitosta”

Malilainen nuori nainen hymyilee ja katsoo kameraan.

Malilainen Aissata ei mennyt lapsena naimisiin toisin kuin iso osa hänen yhteisönsä tytöistä. Sen sijaan hän alkoi puolustaa Planin tuella tyttöjen oikeuksia.

Jos malilainen Aissata olisi seurannut yhteisönsä perinteitä, hän olisi mennyt naimisiin noin 13-vuotiaana.

”Tulen perheestä, jossa isälläni on monta vaimoa. Tytöt avioituvat täällä hyvin varhain, joten minunkin odotettiin menevän hyvin nuorena naimisiin. Onnekseni sain Planilta koulutusta lasten oikeuksista. Minulla oli vahvat perusteet kieltäytyä avioliitosta, ja isäni kuunteli minua”, nyt 24-vuotias Aissata kertoo.

Avioliiton sijaan Aissata on vaikuttanut lapsesta asti aktiivisesti yhteisönsä elämään. Hän on toiminut Planin tuella lasten ja etenkin tyttöjen oikeuksien puolustajana. Lisäksi hän vaikuttaa asioihin Malin kansallisessa lasten parlamentissa.

”Olen oppinut paljon Planilta ja niissä ryhmissä, joissa olen ollut mukana. Saamani tiedon ansiosta olen sellainen kuin olen nyt”, Aissata sanoo.

”Unelmoin maailmasta, jossa mahdollisuus koulutukseen olisi jokaisen ulottuvilla.”

Äiti luopui silpomisesta

Aissata on aina valmis puhumaan esimerkiksi tyttöjen koulutuksesta ja lasten köyhyydestä. Hän haluaisi vähentää erityisesti sukupuolittunutta väkivaltaa, kuten tyttöjen sukuelinten silpomista ja varhaisia avioliittoja.

”Kun puhun silpomisen vaaroista, monet vanhemmat haluavat tietää, millaisia seurauksia sillä on ollut meille silvotuille”, Aissata kertoo.

”Vastustuksestani huolimatta äitini halusi, että siskoni tytär silvotaan. Näytin hänelle videon silpomisen vaaroista, ja hän järkyttyi. Silloin hän lopulta ymmärsi silpomisen vaikutukset ja alkoi vastustaa perinnettä. Yhtään hänen lastenlapsistaan ei ole enää silvottu.”

Tavoitteena loppu lapsiavioliitoille

Aissatan yhteisössä varhaiset avioliitot ovat yhä ongelma, mutta niiden määrä on vähentynyt. Aissata huolehtii, että saa äänensä kuuluviin kaikissa tärkeissä tilaisuuksissa. Koska Aissata on tunnettu lasten oikeuksien puolustaja, häntä pyydetään usein auttamaan väkivaltaa kohdanneita lapsia ja naisia.

”Voin auttaa heitä pääsemään palveluihin ja antaa heidän perheilleen ja sukulaisilleen tietoa sukupuolittuneesta väkivallasta. Yritän auttaa ratkaisemaan ongelmia ja pyydän tarvittaessa apua viranomaisilta”, Aissata kertoo.

“Toivon, että meillä olisi turvallinen ja tasa-arvoinen ympäristö, jossa jokainen lapsi voisi saavuttaa täyden potentiaalinsa.”

Yhdessä tasa-arvon puolella

Tytöt ympäri maailmaa kohtaavat syrjintää ikänsä ja sukupuolensa takia. Yhdessä toimimalla voimme puuttua epätasa-arvoa ylläpitäviin rakenteisiin.

Planin tyttösponssina edistät kuukausilahjoituksellasi tyttöjen koulutusta, autat kitkemään lapsiavioliittoja, autat tyttöjä kriisien ja konfliktien keskellä sekä tuet Aissatan kaltaisia aktivisteja puuttumaan epätasa-arvoon yhteisöissään.

Tule tyttösponssiksi >

EDISTÄ TASA-ARVOA TYTTÖSPONSSINA

Tyttösponssina edistät tasa-arvon toteutumista ja autat kitkemään haitallisia perinteitä, kuten lapsiavioliittoja ja silpomista. Tukesi mahdollistaa pitkäjänteisen työskentelyn tyttöjen oikeuksien puolesta myös kriisien ja konfliktien keskellä.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet nuorten aktivistien tarinoita ja ajankohtaisia uutisia työstämme tyttöjen oikeuksien edistämiseksi.

Nenäpäivä-artistit yhdessä Nenäpäivä-lähetyksen lavalla.
Artikkelit, 10.11.2023

Nenäpäivä keräsi yli 1,6 miljoonan lahjoituspotin

Perjantaina 10.11. vietetty Nenäpäivä keräsi lahjoituksina yli 1,6 miljoonaa euroa yhdeksän suomalaisen järjestön kehitysyhteistyöhön.
Ryhmä mosambikilaisnuoria hymyilee.
Artikkelit, 30.10.2023

Haitalliset normit nurin intohimon ja asiantuntemuksen voimalla

Mosambikilainen gender-neuvonantaja Nina Yengo uskoo, että haitalliset perinteet, kuten lapsiavioliitot, voidaan lopettaa muuttamalla normeja. Onnistuminen vaatii sinnikästä keskustelua ja yhteistyötä niin viranomaisten kuin yhteisöjen kanssa.
Constantinos “Gogi” Mavromichalis ja Piia Pasanen punaiset Nenäpäivä-nenät päässään
Artikkelit, 23.10.2023

Kaikkien aikojen Nenäpäivä haluaa herättää suomalaiset maailman lasten hiljaiseen hätään

Nenäpäivä-lähetys nähdään Yle TV2:lla perjantaina 10.11. Nenäpäivän kampanja-aikaa vietetään 23.10.–12.11.2023.