Artikkelit, 16.4.2023

“Luulin kuukautisten olevan sairaus”

Plan perusti ugandalaisen Jimmyn kouluun kuukautiskerhon.

Ugandalainen Jimmy uskoi pitkään, että kuukautisten oli tarkoitus valmistella tyttöjä avioliittoa varten. Sitten hänen kouluunsa perustettiin kuukautiskerho, jossa myös pojat oppivat lisää kuukautisista. 

Monissa maissa kuukautiset rajoittavat tyttöjen ja naisten mahdollisuuksia elää normaalia arkea. Syynä tähän on muun muassa se, etteivät he saa kunnollista tietoa omasta kehostaan ​​ja kuukautisterveydestä.  

Lisäksi tytöillä ei usein ole saatavilla kohtuuhintaisia ​​kuukautistarvikkeita tai kunnollisia käymälöitä, joissa he voisivat vaihtaa kuukautissuojia. Kuukautisten ympärillä vallitsee myös edelleen tabuja, myyttejä ja syrjiviä käytäntöjä, jotka rajoittavat tyttöjen elämää kuukautisten aikana.  

Kuukautiskerhot murtavat tabuja 

Plan perusti Jimmyn kouluun kuukautiskerhon, jossa nuoret oppivat kuukautisterveydestä ja murtavat yhdessä ohjaajien kanssa kuukautisiin liittyviä tabuja. On tärkeää, että myös pojat osallistuvat kerhoihin, jotta he oppivat lisää kuukautisista ja ymmärtävät, että ne ovat normaali osa elämää. 

”Liityttyäni kouluni kerhoon ymmärsin, että kuukautiset ovat vain kuukausittaista verenvuotoa tytön kohdusta. Kuukautisten alkaminen ei tarkoita, että tytöt ovat valmiita äideiksi”, selittää Jimmy, jolla on neljä sisarta. 

Ugandalaiset nuoret oppivat tekemään kuukautissuojia.

Jimmy kertoo, että hänen lapsuudessaan kuukautisista puhuminen oli tabu. Mikäli lapset lapset sanoivat mitään kuukautisista, heitä rangaistiin.  

”En tiennyt mitään aiheesta. Jossain vaiheessa jopa luulin sen olevan tyttöjen ja naisten kokema sairaus, koska en ollut kuullut kenenkään puhuvan siitä, ennen kuin liityin kouluni kuukautiskerhoon.” 

Nyt Jimmy auttaa muitakin oppilaita ymmärtämään, että kuukautiset ovat vain tavallinen kuukausittainen rutiini, jota tytöt kokevat. 
 
”Poikien tapa kiusata tyttöjä kuukautisten takia on vähentynyt koulussani”, hän sanoo. 

Jimmy on myös puhunut sen puolesta, että lukiot tarjoaisivat kunnolliset mahdollisuudet kuukautishygieniasta huolehtimiseen, jotta tytöt pystyisivät jatkamaan koulunkäyntiä myös kuukautisten aikana. 

Se aika kuukaudesta.

28. toukokuuta vietetään kansainvälistä kuukautispäivää. Tässäkin kuussa 1,8 miljardilla ihmisellä on kuukautiset. Silti kuukautissyrjintä ja kuukautissuojien puute rajoittavat tyttöjen ja naisten elämää ympäri maailmaa.

On aika rakentaa maailma, joka on tasa-arvoinen kaikille. On aika pitää tytöt koulussa, kuukauden jokaisena koulupäivänä. Tyttösponssien kuukausilahjoitusten tuella työskentelemme pitkäjänteisesti kuukautisköyhyyden lopettamiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi. Nyt nujerretaan kuukautissyrjintä – tule tyttösponssiksi! 

Lue lisää >
Tue tyttöjen oikeuksia liittymällä tyttösponssiksi >

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa tasa-arvotyöstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Loppu kuukautissyrjinnälle

Tule mukaan nujertamaan kuukautissyrjintää – tule tyttösponssiksi.

Tyttösponssina autat nujertamaan kuukautissyrjintää ja tuet tyttöjen koulunkäyntiä kuukautisten aikana. Tyttösponssien kuukausilahjoitusten tuella työskentelemme pitkäjänteisesti kuukautisköyhyyden lopettamiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi.

Piirroskuva, jossa kuukautisside ja kuukautisverta.
Blogit, 19.5.2023

Kuuden tonnin menkat

Kuukautisköyhyys on globaali ongelma, jolla on vakavia vaikutuksia terveyteen, hyvinvointiin ja toimeentuloon. Suomen on korkea aika puuttua kuukautisköyhyyteen, kirjoittaa Sari Hälinen.
Neljä nuorta naista ringissä yhdessä, alakulmasta kuvattuna.

Tutkimus: Kuukautisköyhyys koettelee suomalaisia

Planin kyselytutkimus osoittaa, että erityisesti työelämän ulkopuolella olevat tytöt ja naiset kokevat Suomessa kuukautisköyhyyttä.
Mulki on vapaaehtoinen ja auttaa nuoria pakolaisia Somaliassa.
Artikkelit, 2.5.2023

Kuivuus vaikeuttaa kuukautisterveydestä huolehtimista

Somaliassa vallitseva äärimmäinen kuivuus uhkaa terveyttä ja elämää. Puhtaan veden löytäminen vaikeutuu päivä päivältä, mikä aiheuttaa erityisiä haasteita tytöille ja naisille.