Artikkelit, 16.4.2023

“Luulin kuukautisten olevan sairaus”

Plan perusti ugandalaisen Jimmyn kouluun kuukautiskerhon.

Ugandalainen Jimmy uskoi pitkään, että kuukautisten oli tarkoitus valmistella tyttöjä avioliittoa varten. Sitten hänen kouluunsa perustettiin kuukautiskerho, jossa myös pojat oppivat lisää kuukautisista. 

Monissa maissa kuukautiset rajoittavat tyttöjen ja naisten mahdollisuuksia elää normaalia arkea. Syynä tähän on muun muassa se, etteivät he saa kunnollista tietoa omasta kehostaan ​​ja kuukautisterveydestä.  

Lisäksi tytöillä ei usein ole saatavilla kohtuuhintaisia ​​kuukautistarvikkeita tai kunnollisia käymälöitä, joissa he voisivat vaihtaa kuukautissuojia. Kuukautisten ympärillä vallitsee myös edelleen tabuja, myyttejä ja syrjiviä käytäntöjä, jotka rajoittavat tyttöjen elämää kuukautisten aikana.  

Kuukautiskerhot murtavat tabuja 

Plan perusti Jimmyn kouluun kuukautiskerhon, jossa nuoret oppivat kuukautisterveydestä ja murtavat yhdessä ohjaajien kanssa kuukautisiin liittyviä tabuja. On tärkeää, että myös pojat osallistuvat kerhoihin, jotta he oppivat lisää kuukautisista ja ymmärtävät, että ne ovat normaali osa elämää. 

”Liityttyäni kouluni kerhoon ymmärsin, että kuukautiset ovat vain kuukausittaista verenvuotoa tytön kohdusta. Kuukautisten alkaminen ei tarkoita, että tytöt ovat valmiita äideiksi”, selittää Jimmy, jolla on neljä sisarta. 

Ugandalaiset nuoret oppivat tekemään kuukautissuojia.

Jimmy kertoo, että hänen lapsuudessaan kuukautisista puhuminen oli tabu. Mikäli lapset lapset sanoivat mitään kuukautisista, heitä rangaistiin.  

”En tiennyt mitään aiheesta. Jossain vaiheessa jopa luulin sen olevan tyttöjen ja naisten kokema sairaus, koska en ollut kuullut kenenkään puhuvan siitä, ennen kuin liityin kouluni kuukautiskerhoon.” 

Nyt Jimmy auttaa muitakin oppilaita ymmärtämään, että kuukautiset ovat vain tavallinen kuukausittainen rutiini, jota tytöt kokevat. 
 
”Poikien tapa kiusata tyttöjä kuukautisten takia on vähentynyt koulussani”, hän sanoo. 

Jimmy on myös puhunut sen puolesta, että lukiot tarjoaisivat kunnolliset mahdollisuudet kuukautishygieniasta huolehtimiseen, jotta tytöt pystyisivät jatkamaan koulunkäyntiä myös kuukautisten aikana. 

Se aika kuukaudesta.

28. toukokuuta vietetään kansainvälistä kuukautispäivää. Tässäkin kuussa 1,8 miljardilla ihmisellä on kuukautiset. Silti kuukautissyrjintä ja kuukautissuojien puute rajoittavat tyttöjen ja naisten elämää ympäri maailmaa.

On aika rakentaa maailma, joka on tasa-arvoinen kaikille. On aika pitää tytöt koulussa, kuukauden jokaisena koulupäivänä. Tyttösponssien kuukausilahjoitusten tuella työskentelemme pitkäjänteisesti kuukautisköyhyyden lopettamiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi. Nyt nujerretaan kuukautissyrjintä – tule tyttösponssiksi! 

Lue lisää >
Tue tyttöjen oikeuksia liittymällä tyttösponssiksi >

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa tasa-arvotyöstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Loppu kuukautissyrjinnälle

Tule mukaan nujertamaan kuukautissyrjintää – tule tyttösponssiksi.

Tyttösponssina autat nujertamaan kuukautissyrjintää ja tuet tyttöjen koulunkäyntiä kuukautisten aikana. Tyttösponssien kuukausilahjoitusten tuella työskentelemme pitkäjänteisesti kuukautisköyhyyden lopettamiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi.

Piirroskuvitus: verinen kuukautisside, jolla on hämmentynyt ilme.
Mediatiedotteet, 20.5.2024

Tutkimus: Kolme neljästä kokee häpeää tai huonommuutta kuukautisista

Plan International Suomen teettämä kyselytutkimus osoittaa myös, että etenkin nuoret kuulevat kielteistä puhetta kuukautisista.
Nepalilainen Pushpa, uskaltaa puhua kuukautisista kaikkien kanssa.
Artikkelit, 14.5.2024

Ei enää vanhoja rättejä kuukautissuojina

Kuukautisiin liittyvät ennakkoluulot ja häpeä ovat yhä olemassa Nepalissa, vaikka hygieniasta huolehtiminen on helpompaa kuin ennen. Pushpa, 16, uskaltaa puhua kuukautisista kaikkien kanssa.
Mosambikilainen Pedro istuu ompelukoneensa ääressä ompelemassa kestokuukautissuojia.
Artikkelit, 4.5.2024

”Olin ainoa mies, joka opetteli ompelemaan kuukautissiteitä”

Mosambikilainen räätäli Pedro, 55, arvosti ennen tyttäriään vähemmän kuin poikiaan ja piti kuukautisia naisten yksityisasiana. Planin koulutus teki Pedrosta tasa-arvon puolustajan ja kestokuukautissuojien valmistajan.