Artikkelit, 29.4.2020

Kuukautissiteitä tytöille myös pandemian aikana

Mosambikilainen Deolinda, 19, iloitsee Planin jakamista terveyssiteistä ja hygieniapakkauksista. Puhtaan veden puutteen takia kankaisten kuukautissuojien käyttö on kriisin aikana hankalaa.

– Kun presidentti julisti hätätilan, minuun iski paniikki. Meille kerrottiin, että koronatartunnan välttämiseksi on pysyttävä kotona, eikä kouluun tai töihin saa mennä. Tämä tekee elämästäni hyvin vaikeaa, sillä toimeentuloni riippuu satunnaisista töistä, joiden avulla olen pitänyt huolta myös perheestäni, kertoo 19-vuotias Deolinda, joka on vastuussa neljästä nuoremmasta sisarestaan.

Deolinda asuu Mosambikissa Búzin piirinkunnassa. Alueen väestö yrittää edelleen toipua hirmumyrsky Idaista, joka iski Afrikan etelärannikolle maaliskuussa 2019. Voimakkaat tuulet ja laajat tulvat aiheuttivat katastrofaalisia tuhoja ja pyyhkivät sadot mukanaan sekä tuhosivat siemenvarastoja. Miljoonat menettivät kotinsa ja elinkeinonsa.

Deolindalla on siitä lähtien ollut vaikeuksia löytää työtä, ja koronaviruksen leviäminen tekee kaikesta vielä hankalampaa. Tytöt ja nuoret naiset ovat kriisien aikana erityisen haavoittuvassa asemassa. Heidän on vaikeaa huolehtia kuukautishygieniastaan turvallisesti, kun kuukautissuojia, käymälöitä ja käsienpesutiloja on niin huonosti saatavilla.

– Minulle tuottaa tavallisestikin vaikeuksia kerätä rahat, joita tarvitaan terveyssiteiden ja saippuan ostoon itselleni ja neljälle siskolleni. Ei minulla ole rahaa säästössä näiden tuotteiden hankkimiseen meille kaikille. Asia aiheuttaa minulle paljon stressiä, sillä ilman minua siskoni eivät saa näitä tuotteita, Deolinda kertoo.
 

Hygieniapakkauksia tytöille ja naisille

”Meille kerrottiin, että koronatartunnan välttämiseksi on pysyttävä kotona, eikä kouluun tai töihin saa mennä. Tämä tekee elämästäni hyvin vaikeaa, sillä toimeentuloni riippuu satunnaisista töistä, joiden avulla olen pitänyt huolta myös perheestäni”, Deolinda sanoo.Huhtikuun 1. päivänä Mosambikin hallitus julisti maahan hätätilan hillitäkseen koronaviruksen leviämistä. Huhtikuun 15. päivään mennessä Mosambikissa on todettu 28 koronavirustartuntaa.

Ihmisten liikkumista on rajoitettu, julkiset ja yksityiset kokoontumiset on kielletty sekä vapaa-ajan palvelut ja koulut on suljettu.

Hallitus on vedonnut kansalaisiin, että nämä pitäisivät huolta henkilökohtaisesta hygieniastaan.

Yhdessä tukijoidensa ja kumppaniensa kanssa Plan International antaa hätäapua, jotta heikoimmassa asemassa olevat lapsia, erityisesti tyttöjä, sekä heidän yhteisöjään voidaan suojata koronaviruksen vaikutuksilta.

Olemme jakaneet toiminta-alueillamme Mosambikissa hygieniapakkauksia. Tytöille ja naisille toimitettavat pakkaukset sisältävät perustarvikkeita, kuten terveysiteitä, saippuaa, hammastahnaa ja hammasharjoja, ämpäreitä, liinoja sekä kassin, johon kaikki mahtuu.

Deolinda on yksi pakkauksen saaneista naisista.

– Aloin itkeä, kun kuulin Plan Internationalin suunnitelmasta auttaa meitä hygieniapakkauksella. Liikutuin, sillä pakkaukset ovat siunaus monille meistä. Kun puhtaasta vedestä on pulaa ja meitä on käsketty pysymään kotona, en halunnut käyttää kankaista suojaa kuukautisten aikana, joten olen iloinen tästä pakkauksesta. Toivon, että useammat kaltaiseni ihmiset saavat samanlaista apua, sillä ainakin täällä Búzissa monet naiset tarvitsevat varmasti vastaavaa.
 

Mahdollisuus pärjätä hätätilan yli

Deolinda muistuttaa, että he naisina ovat vastuussa perheidensä hygieniasta, joten tuesta on yhteisölle paljon apua. Kaikki ovat kuulleet radiosta, että koronaviruksen leviämisen estämiseksi on pysyttävä puhtaana ja pestävä käsiä usein.

– Nyt se on meille mahdollista, sillä voimme parantaa hygieniaamme ja suojata itseämme terveysongelmilta. Nämä tuotteet eivät ehkä merkitse muille mitään, mutta minun ja useimpien kylän asukkaiden kaltaisille ihmisille on harvinaista omistaa näitä kaikkia samaan aikaan – erityisesti tällaisessa hätätilanteessa.

– Minulle pakkaukset merkitsevät sitä, että siskoni ja minä sekä alueen muut köyhät naiset pärjäävät siihen asti, kunnes hätätila päättyy.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana olet tasa-arvon puolustaja ja tyttöjen liittolainen. Kuukausilahjoituksellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Apuamme tarvitaan yhä. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi