Artikkelit, 18.6.2025

”Kuukautiset tai raskaus eivät saa katkaista tytön koulutusta”

Ugandalainen sairaanhoitaja Lydia Kyebawaire työskentelee Planin terveysklinikalla ja puolustaa tyttöjen oikeuksia.

Ugandalainen sairaanhoitaja Lydia Kyebawaire puolustaa Planin kanssa tyttöjen oikeutta päättää omasta kehostaan. Planin ja terveyskeskusten yhteistyö on vähentänyt teiniraskauksia, mutta Lydia pelkää, että leikkaukset kehitysyhteistyöstä voivat kääntää kehityksen suunnan.

Suuri puu luo varjon Kagulun terveyskeskuksen paahteiseen pihaan. Osastonhoitaja Lydia Kyebawaire istuu oksien suojassa ja puhuu pöydän yli vilkkaasti ihmisille, jotka muodostavat pitkän jonon. Useimmat asiakkaista saavat mukaansa lääkepakkauksen, ja Lydia merkitsee hoitotoimenpiteet suureen muistikirjaan.

Tänään eteläisessä Ugandassa sijaitseva terveyskeskus ottaa vastaan kroonisia sairauksia potevia asiakkaita. Suurin osa tulijoista on hiv-positiivisia, sillä hiv-tartunnat ovat alueella yleisiä. Terveyskeskuksen tarjoaman ilmaisen lääkityksen ansiosta viruksen kantajat voivat kuitenkin elää normaalia arkea.

”Hiv-lääkkeet eivät ole onneksi päässeet koskaan loppumaan, mutta kuukautissiteet ja kondomit ovat usein lopussa. Saamme lääkkeitä ja varusteita valtiolta ja järjestöiltä, mutta tarve on paljon suurempi kuin toimitusmäärät”, Lydia kertoo.

Plan tukee terveyskeskuksen työtä Euroopan unionin, Suomen ulkoministeriön ja Tyttösponssi-lahjoittajien rahoituksella. Plan on esimerkiksi kouluttanut hoitajia ja hankkinut terveyskeskukseen lääkkeitä ja välineitä.

Kuukautissuojat pitävät tyttöjä koulussa

Lydia on työskennellyt pitkään seksuaali- ja lisääntymisterveyden haasteiden parissa ja tietää, että ne kietoutuvat mutkikkaasti toisiinsa. Esimerkiksi kuukautissiteiden puute voi johtaa lukuisiin muihin ongelmiin.
Jos tyttö käyttää siteiden sijaan suojina kasvien lehtiä tai epähygieenisiä kangasrättejä, siitä voi seurata tulehduksia.

”Alueemme tytöillä ei tyypillisesti ole kuukautissiteitä. Kouluissa ei välttämättä ole siteiden vaihtamiseen sopivia vessoja eikä edes juoksevaa vettä. Muut oppilaat saattavat pilkata tyttöä, jos tämän vaatteissa on veritahroja. Siksi tytöt jäävät usein pois koulusta kuukautisten aikana”, Lydia kertoo.

Jos poissaoloja tulee paljon, tytön oppimistulokset heikkenevät. Kuukautisiin liittyvät poissaolot katkaisevat pahimmassa tapauksessa tytön koulutuksen kokonaan. Koulun ulkopuolella oleva teinityttö on koulua käyviä ikätovereitaan alttiimpi lapsiavioliitolle, suunnittelemattomalle raskaudelle, lapsityölle ja hyväksikäytölle.

”Tapasin hiljattain tytön, joka ei päässyt tärkeään kokeeseen, koska hänellä oli kuukautiset eikä hän saanut perheeltään kuukautissuojia. Kävin keskustelemassa tytön isän kanssa, joka ymmärtää nyt, että siteitä pitää olla aina saatavilla.”

Tietoa ja ehkäisyä kaikille

Lydia on kiertänyt yhdessä Planin työntekijöiden kanssa kouluissa puhumassa opettajille siitä, kuinka nämä voivat tukea oppilaitaan paremmin. Plan on myös rakentanut Kamulin ja Kagulun alueiden kouluihin turvallisia vessoja.

Samalla opettajat ovat saaneet valmiuksia seksuaalikasvatukseen. Aiemmin seksuaalikasvatusta on ollut vähän ja se on perustunut varoitteluun, mutta Planin ja terveyskeskusten tuella oikea tieto esimerkiksi kuukautisista ja ehkäisystä on alkanut levitä kouluissa aiempaa tehokkaammin.

Kagulun terveyskeskuksessa toimii myös Planin tukema nuorten neuvola, jossa teini-ikäiset saavat turvallisessa ilmapiirissä apua erilaisiin seksuaali- ja lisääntymisterveyden pulmiin. Klinikalla voi esimerkiksi tehdä raskaus- tai hiv-testin, asentaa pitkätehoisia ehkäisyvälineitä ja saada hoitoa seksitauteihin.

Plan on kouluttanut sairaanhoitajia ja kätilöitä kohtaamaan nuoria sensitiivisesti ja kannustavasti.

”Aiemmin nuoret pelkäsivät tulla pyytämään palveluita, mutta nyt heitä tulee yhä enemmän ja enemmän, myös nuoria äitejä ja raskaana olevia teinityttöjä, joita meidän on ollut vaikea tavoittaa”, Lydia kertoo.

Sairaanhoitaja Lydia Kyebawaire tuntee ylpeyttä siitä, että terveyskeskusten ja Planin yhteistyön tulokset näkyvät jo.

Teiniraskaus vaarantaa äidin ja lapsen terveyden

”Teiniraskaudet ovat alueellamme valtava ongelma. Nuorimmat synnyttäjät ovat 13-vuotiaita”, Lydia kertoo.

Teiniraskauksilla on vakavia seurauksia. Raskaaksi tullut tyttö putoaa tavallisesti koulusta, jolloin hänen tieto- ja taitotasonsa voivat jäädä mataliksi ja hänen on vaikea opiskella ammattia, jossa tienaisi riittävästi.

Raskaus johtaa usein myös siihen, että tytön perhe pyrkii naittamaan tämän pikaisesti tulevan vauvan isälle. Vaikka Ugandan laki kieltää alle 18-vuotiaiden avioliitot, käytännössä tapaoikeudelliset lapsiavioliitot ovat yleisiä. Useampi kuin joka kolmas ugandalainen tyttö joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana.

Myös äidin ja vauvan terveys vaarantuvat.

”Synnytys on usein vaikea, koska teinitytön keho ei ole vielä valmis raskauteen ja synnytykseen. Joudumme usein ohjaamaan nuorimmat synnyttäjät keisarileikkaukseen lähimpään sairaalaan. Hyvin nuoret synnyttäjät eivät ole myöskään henkisesti valmiita äideiksi, eivätkä he usein pysty huolehtimaan vauvoistaan kunnolla tietojen, taitojen ja rahan puutteen vuoksi.”

Asennemuutos lähtee kotoa

Lydian mielestä teiniraskauksien ehkäiseminen edellyttää terveyspalveluiden lisäksi haitallisten asenteiden ja uskomusten muuttamista sekä oikean tiedon lisäämistä. Avainasemassa ovat kodit.

Koska kaikki eivät voi tai halua tulla terveyskeskukseen, Plan ja sairaanhoitajat ovat levittäneet alueen kyliin tietoa teiniraskauksien ja lapsiavioliittojen haitoista ja kannustaneet ihmisiä perhesuunnitteluun. Lydia on keskustellut lukemattomien vanhempien kanssa ja kehottanut näitä puhumaan seksuaali- ja lisääntymisterveydestä lastensa kanssa.

Lydian mukaan moni äiti arastelee puhua lapsilleen seksistä, ehkäisystä ja kuukautisista, koska niitä ei pidetä soveliaina puheenaiheina. Vaikeneminen voi johtaa siihen, etteivät nuoret tiedä lainkaan, mitä heidän kehossaan tapahtuu ja miten raskaudet alkavat.

”Oma äitini ei kertonut minulle mitään, ja sain vähäisen seksuaalikasvatukseni koulussa. Nyt olen 13-vuotiaan tytön äiti. Olen puhunut hänelle avoimesti ehkäisystä ja kuukautisista siitä asti, kun täytti 10. Hänellä on aina varalta kuukautissiteitä mukanaan.”

Työn tulokset näkyvät – ja ovat vaarassa

Lydia tuntee ylpeyttä siitä, että terveyskeskusten ja Planin yhteistyön tulokset näkyvät jo. Esimerkiksi teiniraskauksien osuus on laskenut Kamulin ja Buyenden alueilla neljä prosenttiyksikköä muutamassa vuodessa, mihin Planin työ on osaltaan vaikuttanut.

Planin kyselytutkimuksen mukaan 75 % alueiden nuorista kokee voivansa tehdä valistuneita päätöksiä omasta seksuaaliterveydestään, kun vielä vuonna 2023 osuus oli 55 %. Kagulun terveyskeskuksen alueella ei ole ollut pariin vuoteen yhtään alle 15-vuotiasta odottajaa.

Lydia on kuitenkin huolissaan uutisista, joiden mukaan Yhdysvallat on lakkauttanut kokonaan USAID:in rahoituksen, joka on ollut merkittävä tuki Ugandan terveyssektorille. Samaan aikaan moni Euroopan maa leikkaa rajusti kehitysyhteistyöstään.

”Pelkään, että vaivalla saavuttamamme tulokset ja hyvä kehitys vaarantuvat, jos emme enää saa nuorten tarvitsemia lääkkeitä ja välineitä. Teiniraskaudet eivät saa kääntyä uudelleen nousuun”, Lydia sanoo.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana olet tyttöjen liittolainen ja tasa-arvon puolustaja. Lahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Valitse kuukausilahjoituksen summa

Tytöt samalle viivalle